【公子會】《病港II》(46)

926 回覆
1063 Like 14 Dislike
推推推推推
當日下午,貴人事忙的姜珒獲得史高維通報,特意抽空前去叠翠軒問問女皇釋放囚犯一事。

會客廳中,艾匡坐在真皮椅子上等待,並安排了木椅放在自己座位的一旁,那是帝王學上一點小事情,座位的安排可以顯示出雙方之間的身份。

若果雙方是面對面而坐,那意味著大家是平等的。

若果某人坐在正中,某人坐在一側,那意味後者是下一等。

「姜珒小姐,請坐。」艾匡請她坐下。

可惜,姜珒並不吃這一套,她向來快人快語:「女皇,我知道咗你想釋放囚犯嘅事。」

「其實用釋放並唔恰當,因為佢幫我搵完仲流亡區外嘅保皇派敵人,我就會將佢帶返監獄到。」艾匡更正說法。

「你點解咁相信佢?可能係個陷阱。」姜珒都說重點。

「我都同佢交流咗段日子,我覺得可以相信。」

「保皇派好狡猾……」姜珒瞇一瞇眼,滿腹的狐疑:「唔好咁易相信。」

「保皇派殺咗我哋咁多兄弟姊妹,你無諗過要斬草除根?」艾匡反客為主。

姜珒猶豫片刻,沉實回應:「係需要,但未係時候……倖存區入面仲有唔少事要處理。」

「如果係咁,就交俾我處理。」

「女皇,你係我哋艾寶琳象徵……」

「如果我係女皇,更加應該為死去嘅反皇派報仇,而唔係享受特殊地位帶嚟嘅優裕。」艾匡堅決的言行,完全騙過了面前的姜珒。
可姜珒沒輕易讓步:「我要同其他幹部討論下,你經常探嗰個囚犯應該係前朝嘅皇室人事官……鶴百仙?」原來她早就知道。

「係。」艾匡也不掩飾。

「女皇佢城府好深,我始終認為不變應萬變……」姜珒低頭想了想,說出提議:「不如咁,一係我先拷問佢,如果佢真死口唔講,先再諗其他,就睇佢把嘴有幾硬。」

「佢已經好老。」

「咁就好,越老自然越知道,與其守住秘密咁辛苦,倒不如早啲講出口。」

「……唔好整到佢殘廢或者死。」艾匡不反駁什麼,畢竟很多事情沒痛苦就沒成果。

加上拷問能直接問出餘下一張羊皮紙的位置,這樣的結果也不錯,不用滿足鶴百仙麻煩的要求。

「放心,係我專業嚟,絕對唔會。」姜珒說。

「我會喺現場監察。」

今夜,注定是鶴百仙七十多年人生中,最痛苦的一夜。

稍有共識的艾匡和姜珒,凌晨半夜一同來到監獄中,還有其他的反皇派幹部同場,準備對鶴百仙施以酷刑拷問。

鐵閘被打開時,側身而睡的鶴百仙猛地驚醒,驚慌看著徐徐進來的反皇派,臀部不斷退到牆後:「要、要要……要死啦!?我唔想死呀!我唔想死呀──」睡到一半被拖去行刑,的確很是痛苦。

但今天,反皇派來到只想折磨他一番。

進牢房的不速之客當中,艾匡是最遲進去,但鶴百仙見女皇後,心情都馬上平復了些。

「慢慢享受呢段時光,姜副領袖。」負責開門的史高維淺淺一笑,守在走廊門外。

「你、你哋想點……」鶴百仙張眼環望,反皇派幹部都在圍觀自己。

那些幹部手上分別帶了些東西,都是各式各樣的刑具。
「鶴生。」眾人中,姜珒率先說話:「之前一直無招呼你,係我唔好,諗住你會自己識做,但睇嚟都係需要一啲方法,去令到把口打開。」

「你哋想……」鶴百仙已經看出他們的打算,於是轉身便把頭部朝牆壁猛撞:「啊呀呀!!!!」

「呯!呯!呯!」鶴百仙真的用力地撞,他不願感那漫長的痛苦。

艾匡第一個反應過來,上前抓住他的領口,然後用力地掌摑耳光:「唔好諗住就咁死咗去……」她以真摰的眼神,示意鶴百仙要堅持下去。

「嗄啊……嗄啊呀呀呀……」鶴百仙驚惶得哭不出聲,但停止了自殺的行為。

見鶴百仙全身放軟,淚流滿目的坐下,艾匡都鬆開他的領口,讓個位置給其他反皇派幹部。

反皇派幹部先是把他固定一張木椅上,然後將椅子放倒,放一塊布到臉部上,最後往臉部灌水。

「嗚嗚嗚……咕嗚嗚啊……」窒息的畏懼與痛楚,很快佔據住鶴百仙。

「女皇,你洗唔洗避忌下?」見過一面的熊小柑,走來問她。

「唔洗。」艾匡需要全程注視,確保鶴百仙不會死亡。

「你唔需要覺得殘忍,或者有罪惡感,以前艾康嘅手法殘忍百倍……」熊小柑說。

「你阿哥睇落好開心。」艾匡看著負責灌水的熊大桔,他越倒越多,有時要同伴拉住才收手。

「咁係因為……我阿哥都俾保皇派嘅官員折磨過,但佢好幸運咁逃走咗出嚟,都唔怪得佢。」熊小柑說。

「呢啲手法,係邊個諗?」

「係姜副領袖佢諗,佢以前係個心理學家,好明白人嘅弱點,就同白月草先生一樣……人最怕就係嗰種不確定性。」熊小柑給個例子,進一步說明:「一個早知自己一個月後會行刑嘅囚犯,同行刑一小時前先會收到通知嘅囚犯,佢哋心態可以係一個天一個地,我哋人類最怕就係未知。」

「所以監獄入面行刑同拷問都採用同一個元素。」艾匡往姜珒身上凝視。

連番窒息後,絕望不已的鶴百仙,歇斯底里地慘叫。

接下來,反皇派搬了張床進牢房,床上是鐵絲網所組成,只有四邊床腳是鐵架,用作支撐地面。

鶴百仙被逼躺上去後,姜珒一樣用布掩蓋住鶴百仙的眼,再使用電擊棒接觸鐵床。

鐵床一受到通電後,電流馬上傳遞到鶴百仙身上,電得他卑微地掙扎。

緊接各種酷刑拷問上演,姜珒都會問他保皇派餘黨的位置,但深知答案是自己底牌的鶴百仙始終封口如瓶,有好幾次更試圖咬舌自盡,但馬上被負責施刑的熊大桔打得牙齒脫落。

鶴百仙有好幾次神志渙散,都被艾匡掌摑叫醒過來,半隻腳踏入鬼門關,都硬生生給拖出來……

最終,時間來到三小時後。

鶴百仙幾乎一臉痴呆,身心都受到極度嚴重的創傷,靈魂像想要脫離痛苦的肉體,但卻被禁錮在內不得離開,那種魂不附體的表現。

「佢死都唔開口……」幹部熊大桔抓住他頭髮,問一旁的姜珒:「所有拷問手段都用完,要唔要再諗啲新嘢,或者傳統啲流下血。」

「佢都算老骨頭,好多壯年嘅保皇派唔夠一個鐘就投降……」幹部史高維忍不住說。

「夠,停手。」目睹拷問全程的姜珒,示意部下停手:「有啲人表面睇落好軟弱,但實際骨子裡好硬。」

「就咁完?佢都未死……」熊大桔愕然。

「我哋唔係要整死佢,我哋係要情報。」姜珒捉住鶴百仙下顎,高高在上的看著他:「所以,你肯講其他餘黨位置未?」

「一、一個要求……我只係會……帶女……皇去……」鶴百仙說話含糊不清,只餘下幾顆牙齒。

「點解一定係女皇?唔係我哋。」姜珒問下去。

「你哋……只……只係一班……盜國賊……唔係……正、正統……繼承人!」鶴百仙吐出一口濁血。
「呢條友仲有好深嘅君臣觀念。」熊小柑望一望女皇。

「咁點解唔係直接講地點出嚟,而係要帶你出去?定係因為你有咩企圖……」姜珒用正常邏輯去盤問。

「保皇派餘黨……只會願意聽我講……」鶴百仙不屑的橫視眾人。

「原因係?」姜珒問到底。

「唔需要向你解釋!!」鶴百仙瞪目怒視,沙啞地叫喊。

「呢個老骨頭都幾好中氣。」熊大桔吐口唾液,飛至鶴百仙臉上。

「你唔會有好下場……」鶴百仙喃喃怨唸。

「幾好,佢解釋越多,反而越似做戲。」姜珒揚嘴一笑,在狹小的牢房中踱步:「我比較傾向民主,因為呢件事有好有壞,不如就由幹部們一齊投票做決定。」

幹部們即面面相看,似乎都沒拿好主意。

「投完之後記住補充原因。」姜珒第一個舉手投票,簡潔有力的說明:「我投反對,倖存區主權喺我哋手,被動對我哋有利,區外生存環境惡劣,唔需要冒險出擊。」

「投票會唔會預埋聯合倖存區嗰班友?」一名幹部問。

「唔會,就我哋依到,即刻決定。」姜珒坐到木桌上,拋一拋鋒利的匕首。

不計姜珒在內的話,牢房中總共有八名幹部,但他們不是全部,另外還有八名幹部,負責留在聯合倖存區管理。
「我投反對,理由同副領袖一樣,唔值得冒險。」有第二名幹部投票。

「我都跟珒姐投反對。」熊大桔舉起右手,行到姜珒身邊:「我覺得條友一定心存詭計。」

投票結果,幾乎是一面倒。

身為親兄妹的熊小柑,緊接舉手投票:「我贊成,唔斬草除根嘅話,難保嗰班保皇派會做出咩事情……」

最終,牢房的十個人當中,七人投下反對,三人投下贊成,否決了這項動議。

然而,艾匡卻站出來說:「唔應該得十個人決定。」

姜珒正要宣佈結果,但且聽艾匡說下去。

「應該全個倖存區嘅人民都參與。」艾匡說。

「全個倖存區……」一名幹部略為思考後,不禁搖了搖頭:「會唔會太大工程。」

「反正戶籍都重新登記好,我下放權力後,未來都唔少市民可以投票參與嘅空間,既然係咁……不如就當係預演一次。」艾匡的藉口倒是說得十分動聽。

「女皇,咁重要嘅事,唔應該交俾市民決定……」姜珒立馬想要反駁。

其他的幹部們,卻對艾匡的想法感興趣:

「聽落都幾好。」

「都係,反正都壞。」

「市民第一次當家作主,就係決定保皇派下場,哈哈哈哈。」

「幾好啊,就用呢個提議。」

大家都認同提議後,艾匡才意識到反皇派的幹部,都不全是副領袖跟尾狗。

「姜珒小姐,你意下如何?」艾匡再問一次。

姜珒不可能獨攬大權,否決艾匡的提議,在眾多幹部面前說一做一,始終「民主」是反皇派組成的核心價值之一。
原本的情勢,一下子倒轉。

因為姜珒已經預視到,經歷完饑荒、戰爭、苦難的市民,肯定對保皇派痛恨有加而投下贊成一票,畢竟上戰場的不是自己。

所以再搞什麼全民投票也是枉然,浪費金錢和時間。

素來效率至上的姜珒,眉目間再帶著狐疑,可是這次對象是艾匡女皇。

「姜副領袖?你點睇。」幹部史高維見她思考入神。

「我只係怕勞民傷財。」姜珒鬆口氣,插著腰:「其實都唔一定要二揀一,不如就咁……視察咗再講要唔要出兵,鶴百仙要艾匡女皇同行,咁我都派兩個幹部同行。」

「珒姐你想派……」熊大桔正要問,姜珒下一秒便回答。

「你,仲有小柑,你兩個執行區外任務,我最信得過。」姜珒收好匕首,重新落地,凝視住滿腔含血的鶴百仙:「如果覺得條友玩嘢,勢色唔對路,就一刀桶落去……唔需要俾任何事情限制。」

「好。」熊大桔點頭。

「艾匡女皇,你同意?」姜珒跟熊大桔交代後,轉身面向艾匡:「佢兩位會好好護送你,就好似山上嗰陣咁。」

「嗯,就咁話。」艾匡不可能拒絕了,不然就太可疑。

「好,暫時叫有個定案。」姜珒雙手合十,跟每位幹部道別:「勞煩哂各位大半夜過嚟,好好訓番覺,聽日繼續工作。」

「早抖,副領袖!晚安,艾匡女皇!」大家都說相同的話,然後逐個逐個離開。
最後,牢房餘下姜珒、艾匡、鶴百仙、熊大桔和熊小柑。

「恭喜你即將獲得短暫嘅自由。」姜珒蹲下來,特意跟鶴百仙說:「但吸夠新鮮空氣之後,就好返嚟繼續贖罪。」

「嘿嘿嘿……」鶴百仙低沉笑了幾聲。

「放心,珒姐。」熊大桔都蹲下來,抽出匕首輕輕摩挲他的下顎骨:「佢敢走或者亂搞花樣,會一刀桶死佢。」

「咁就放心。」姜珒抿嘴一笑,按住鶴百仙的肩膀站起:「佢係我哋反皇派嘅小刀高手,唔想俾人切腹嘅話,唔好有歪念頭。」

話罷,姜珒離開牢房,走前跟艾匡點了個頭。

「女皇,一個禮拜後出發有冇問題?」熊小柑問。

艾匡稍為放鬆不少:「可以。」費盡唇舌,總算說服到反皇派讓鶴百仙離開。

「女皇,咁呢個星期要我教一啲近戰技巧?好實用,出面唔知有咩危險,最好學一學傍身。」

「都好啊。」艾匡點頭。

「咁我聽日嚟你到,早啲休息女皇。」

「晚安女皇。」

兩兄妹都離開,只剩下守候門口的史高維:「女皇我最後一個走,唔急,等埋你。」

艾匡和鶴百仙互相對視一眼,兩人默然無語,但彷彿有著共識。

那兩名幹部是姜珒派來監視整個行程的,到時候得想想辦法擺脫二人。

「聽日稀水開粥俾佢,我諗佢都咬唔到嘢。」艾匡拍拍史高維膊頭,都離開牢房去。

漫長的一夜過後,第二天正午熊大桔已到叠翠軒來,準備教女皇一些戰鬥技巧。

艾匡整晚沒睡好過,都在苦思著如何擺脫熊熊兄妹,到星宇通知她熊大桔到來,只好帶著小小的眼袋到練習室相會。

寬闊實用的練習室中,擺放著各種不同類型的鋼製武器,但熊大桔和艾匡都有自備武器,不需用上它們。

「女皇,你用開長嘅刀?見你成日刀不離身。」熊大桔瞧了眼她腰上掛著的刀劍。

「由細學到大。」艾匡說。

「但做人總要配備一把匕首,咁當你把刀跌咗嗰陣,都可以搵機會反殺對方。」熊大桔拋了把鋼製匕首給艾匡:「拎住佢,試下攻擊我。」

儘管艾匡匕首旋轉得慢,她還是不敢半空將它接住,而是等它跌落到地上,才彎腰撿起來。

「女皇,揸匕首最好用反手,但有自信都可以正手。」熊大桔說。

「嗯……」艾匡反手握好後,衝到熊大桔面前高舉刺落。

熊大桔馬上拔出自家匕首,以腕骨和刃身格開攻擊,讓她刺落空氣。

艾匡繼而直刺到熊大桔的腰部,但對方繼續憑一隻手格開,並把她的手部扣住,隨後才放開讓她再次攻擊。

「大力啲!無食飯?」

「女皇你係得咁多真材實料!?」

「再快啲!再快啲!快啲!」

兩人來來往往重複十多遍,直至艾匡輕微喘口氣,熊大桔才再次開腔:「之後等我教你一啲套路,好實用。」

正當熊大桔要走近教學時,艾匡突然又作勢舉刀刺過去,嚇得他踉蹌的退後,身子仰臥到地板上。

見他狼狽模樣,艾匡「噗」一聲笑出。

「嚇死我……」熊大桔都笑著說。

「鬼叫你啱啱係咁罵我。」艾匡把他扶起。

「呢啲係激將法嚟,等你化憤怒為力量。」

「係有少少用嘅。」
補上上post 1000正評
墨B
墨巴啲文債由上年補到今年
Pushpushpush
老實講 之前扭扭另另係幾煩 依家開始運用番學左成季嘅帝王學 識得借勢用民意放番鶴百仙出黎 開始學精
艾匡個轉變都係覺得有啲突然
但仲可接受
睇完最後個篇,硬係覺得艾匡會中途隊冧小柑大桔
每日一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞