【公子會】《病港II》(46)

926 回覆
1063 Like 14 Dislike
有文
尋求無悔真生活
其實艾匡個行動都真係有d蠢
完全無危機意識佢都係公子會既人
佢唔信少佐都合理 佢地未熟到咁
但好彩佢依家遇到湘b幫佢
即刻好睇左
跟董倫嘅人應該喺大本營俾人打柒嘅時候跟左董倫去不良人
推理返 所以留得低喺大本營嘅人都係好人
但係既然董倫都出曬名咁聰明
應該諗到對方留低一兩個自己人做間諜都唔出奇
好掛住韓湘
用咗四日 終於清哂上年7月到而家live嘅文
好滿足 但隻眼好攰
尋求無悔真生活
每日一推
艾匡做一樣野:(十萬種內心戲)
韓湘:暈左啦 唔洗扮 𠳕野啦
小小一個房間找了將近十分鐘,二人終於有所發現。

一個厚厚的檔案被放到銀白色的文件櫃底層中,韓湘一拿上手打開查看便中了大獎。

「喺到。」韓湘飛快掀開這百幾頁紙。

每一頁,都代表著一名大本營居民的資料。

與其說是心理測驗,倒不如說是背景調查更為合適。

居民的基本資料,大致上都會記錄到裡頭,即使不是對方說的,阿玲都會親自觀察、跟蹤、調查對方日常的舉動,包括興趣和嗜好等,例如韓湘正查看的那一頁,是個名為「阿寶」的居民。」

居民資料:

姓名:阿寶

加入大本營年齡:十歲

末世前職業:學生

學歷:小學

背景:被搜索隊救援,帶到大本營中

興趣:吃東西、看圖書

嗜好:咬手指

其他:擁有六指症

心理評估:

危險等級:安全

社工評語:缺乏自信的小男孩,經常被欺凌,需要給予正面導向

幸好的是,大本營居民僅有上百人,眼明手快點的話,相信會找到相關的人物。

但韓湘拿上檔案後,就沒有交給艾匡的打算,獨一人跪在文件櫃前不停翻掀檔案,像有個自己都想知道的對象。

可是掀到最後,都找不到那個人。

「無佢資料嘅……」韓湘呆住。

「……韓湘小姐你搵緊邊個?」艾匡慢慢的從她手裡,接過厚厚的居民檔案。

韓湘深深呼吸一口,重新翻找整個房間,艾匡則忙著查閱每名居民的資料,抽出其中最可疑的。

「韓湘小姐你仲搵緊咩?」聽到門櫃拉來拉開的聲音,艾匡不禁一問。

「呢堆資料唔係全部,肯定仲有另一份。」韓湘說。
「點解你咁肯定嘅?」

「因為無M嘅資料。」

「鳥嘴先生行事咁隱秘,會唔會有機會係阿玲無記錄落去……」

「無可能,呢個阿玲以前成日跟蹤佢,點會無記錄到。」韓湘仍然記得M在長洲時,他給自己說的大長篇故事。

看著一臉認真的韓湘,艾匡不禁佩服起來。

最終,皇天不負有心人,竟然真的給韓湘尋找到另一份記錄居民資料的檔案,但那份檔案叫作「危險人物」,裡面只有十個左右的居民資料。

「會唔會係呢份……」

韓湘迫不及待打開檔案文件,想要認識更多關於M的事情,即使是那麼微不足道。

掀開封面皮後,迎面而來的第一頁就瞬間讓韓湘高興得紅了眼眶,後來忍不住破涕而笑。

危險人物資料:

姓名:M

加入大本營年齡:約二十六歲

末世前職業:不詳

學歷:不詳

背景:原為外面生活一年的孤狼,被少佐和夏晴帶來加入

興趣:不詳

嗜好:不詳

其他:不詳

心理評估:

危險等級:危險

社工評語:神神秘秘的傢伙,喜歡獨自行事,懷疑有隱性中二病、反社會人格、偷竊癖、殺害老賢的兇手……賤人!

雖然檔案諸多項目上,都寫上「不詳」兩字,但韓湘卻把它視為珍寶,凝視良久。

「艾匡,佢應該就快醒,兩份檔案你交俾我先,一陣上去天台你會見個帳篷,我會喺嗰到,到時再慢慢抽絲剝繭。」韓湘拿去另一份居民檔案,帶著離開心理咨詢室:「佢醒之前,你將呢到還原,然後等佢醒番,搵個藉口話佢突然暈咗。」

「係!」艾匡點頭。

「係咁。」
有韓湘在場和指導,調查可說是事半功倍。

艾匡快快還原房間,然後將阿玲抱到沙發上,默默靜候她的醒來。

二十分鐘過去,阿玲手指微微郁動,終於轉醒。

「呃……我……咩事……」阿玲頭腦一片空白,摸摸自己腦勺:「點解好似突然斷片咁……」

「你醒啦!」影后艾匡上線。

「艾匡?啊,我啱啱好似望住你,然後突然間就……」阿玲打量全身,一陣愕然:「好似有股能量湧入我身,將我完全麻痺……最後眼前一黑。」

「你啱啱無啦啦暈咗,我仲諗緊洗唔洗幫你搵醫生……」艾匡說。

「我係咪有咩隱性疾病……我個頭仲係好脹,個身仲係好麻。」阿玲久久未有起身。

「阿玲不如你繼續休息下,我第日再搵你咨詢。」

「……好啊好啊,唔好意思啊。」阿玲閉上眼睛,繼續休息:「啊……真係死啦……」

收拾攤子後的艾匡回到天台,前往韓湘約定的位置。

露營帳篷中,韓湘正在裡頭細心查閱文件:「搞掂?」

「嗯,搞掂,佢唔會懷疑。」艾匡彎腰進到帳篷內。

「一齊睇下,呢份叫「危險人物」嘅檔案,可能會有你想要嘅資料……」韓湘放在正中,跟艾匡一同觀看。

DR.D和董倫兩人不出所料,一同出現在檔案之內,之後還有些資料普普通通的居民,沒有什麼特別地方。

直至掀至中間某一頁,某個人的資料,艾匡看得呆住了。

只因,那個人被記錄的嗜好為抽雪茄,學歷為牛津大學心理學一級榮譽畢業,末世前任職國際大型企業。

社工評語:怎麼看都是一表人才,雖然眼神清澈,能夠容易欺騙他人,但十句說話中夾雜五句謊言,心理狀態極難捉摸,無時無刻隱藏自身想法,刻意嘲笑測驗問題創作者,而且煙癮極大,渾身煙味

「佢嘅背景幾乎同港豬一致……我喺病港咁耐,都只係見過一個人會食雪茄。」韓湘說。

「呢個就係白月草嘅真名……」艾匡凝視其真實的名字,雙手又驚又喜地顫抖:「可以搵日突然叫佢名,測試佢會有咩即時反應……第一下係呃唔到人。」

「真係估佢唔到,唔聲唔聲,原來一直都係M嘅同鄉。」

「韓湘小姐,你係幾時返咗嚟大本營?」

「大約都係一、兩個月前,前排我喺港島區嘅醫院,不斷搵緊隻抗生素……叫四環黴素,即使動用咗唔少王達尼嘅友情牌,成個港島都差唔多搵到盡哂……只係幫到我家人延續多一陣性命,仲未足夠根治……唯有嚟將軍澳區睇下,會唔會可以搵到更多。」

「咁王達尼先生呢?」

「我無特別去理,但個社會似乎重新運作返,將個國家當係企業咁管理,同咗好多基層市民簽員工合約,幾十年綁死喺倖存區做苦工,報酬係基本嘅衣食住行,但低底薪,加班人工會有雙倍,似係激發員工主動加班,所以成日發生超時工作嘅問題……聽聞已經有幾個人做到猝死咗。」

「韓湘小姐你係主要嘅功臣,唔留低唔分一杯羹?」留在港島區,肯定能跟王達尼共富貴。

韓湘低著頭,說出那卑微的願望:「我只係想我家人無事。」

「咁……」

「港豬?」韓湘猜到她想問誰,答:「我唔清楚佢,但佢留喺港島咁耐應該有啲咩打算……始終同佢做過好一段時間盟友,我都唔去猜忌太多。」

韓湘留下居民檔案,供艾匡繼續查閱:「艾匡,你鐘意就將依到當係自己嘅秘密基地,我差唔多時候返去照顧屋企人。」時間過很快,韓湘是時候說再見。

「韓湘小姐如果無你!我都可能真係唔會搵到呢啲線索出嚟……」艾匡衷心感謝。

「唔洗。」韓湘淡淡一笑,步出帳篷。

「不如……你同我一齊,喺身邊繼續輔助我啊?」智囊來說,韓湘比鶴百仙可靠得多。

「我仲要幫屋企人搵藥,唔會再有時間做任何事情。」韓湘一口拒絕。
早文祝福
M被評為隱性中二病其實係咪讚緊佢
揾嗰隻血乜咪有解藥?話說隻嘢去咗邊
去咗滿天醫院
第一局大家嘅期望終於有
第一部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞