【公子會】《病港II》(46)

926 回覆
1063 Like 14 Dislike

由於本系列第一季字數超過一百萬字,強烈建議想要追看的讀者,先在Penana閱讀《病港》故事:

https://www.penana.com/story/73992/%E7%97%85%E6%B8%AF/

——————————————————————————————————————

廣告

第一季《病港》一至八冊和第二季《病港》全數在三中商務印書局上架,如無法買到個別冊數,可到HKTVmall、豐林文化Facebook專頁進行網上購買。

希望有睇嘅讀者,都不忘買病港第二季實體書支持一下,因為銷量唔太理想

加上題材內容一啲情節有少少敏感,應該要絕版了

——————————————————————————————————————

《大貓寺小王子》實體書製作中,書中附有插畫,大約五萬字為一冊,預計新年出版]

有興趣留意我最新消息同動向,歡迎Follow同讚好:

IG:maksyut20030164
FB:墨說
Penana:https://www.penana.com/user/93168/%E5%A2%A8%E8%AA%AA/stream?fromsearch=%E5%A2%A8%E8%AA%AA

【《病港日報》資訊區】:

【會長】

【顧問】

【松木村「大師匠」認可神器】:

1:鯨牙大劍
2:金鷹頭拐杖
3:夜行傘
4:黃金貝果
5:「七傘系列」
6:腦電波情緒控制器
7:巨商之戒

如果想支持我創作,或者想睇《病港II》快少少嘅話,可以到本人以下付費網站購買通行證:

https://maksyut.com/

連登每有250正評,付費網站和連登都會加一更,約3000字

黎明
離開監獄的路上,伸出走廊的手依然眾多,要一些反皇派成員手持棍子,狠狠敲打一下那些胳臂才會縮回閘內。

「所以,你開始後悔琴日嘅決定?」

「我唔知港豬先生係咪落咗白酒,定係出自佢斬咗隻豬親自煮嘢食俾我、又幫我拎到皇位令我有好感激嘅心態,嗰刻我係有少少糊塗,唔情願咁順住佢意……」艾匡說出內心。

與其說艾匡,倒不如說港豬知曉人心。

在病港中,牛肉、豬肉或雞肉都是上等食材,如果以上述幾款食材做的菜色招待他人,會被視為是極是看重對方,因為即使艾匡身為皇室成員,食物貧乏下也不是天天可以大魚大肉。

「咁你覺得……」本來朝著前方的王芷諾,望向一旁的艾匡:「點樣做可以抵擋港豬嘅政策?」

「唔洗一定要抵擋,我哋可以為佢哋爭取返少少權益。」

「例如?」

「可能童工要限工時同工種,妓院禁止有馬條客做仲介同定期做體檢,而嗰場所謂嘅死亡遊戲……只係批准俾資產合資格嘅階級,唔准許低年齡層嘅人觀看就得,我估計港豬先生初心係想宣傳透過呢場死亡遊戲,震懾其他潛在保皇派支持者。無辦法,喺現實面前我哋只可以盡可能保障佢哋權益。」

「加咁多限制,隻邪惡嘅豬頭可能會反對。」

「佢好難反對,因為我企緊喺道德高位,如果佢反對,就證明自己係不公義嘅一方……佢會接受。」艾匡相信。

兩人甫出監獄大門,那股腐臭的氣味即時被柔和的清風吹去。

「唔即刻問下佢,國庫堆寶藏嘅下落?」

「唔洗表現得太急住,如果唔係主導權會落喺佢手,情況會好似琴晚咁……」艾匡回想起昨晚被動的自己,壓根沒有討價還價的能力。
Lm
「不過,艾匡,筆錢對你真係好重要?」兩人一邊閒逛,一邊談天。

「有錢嘅話就可以解決唔少問題,大家咁困難嘅時刻我都無可能徵收重稅,唯有用自己方法搵錢,搵出國庫筆寶藏我諗算係最可行。」

「其實……」王芷諾看向天的一邊,一副若有所思的臉孔:「如果我返到去港島區,話唔定都可以拎到少少籽俾你……」

艾匡一時忘記:「籽?喔!你指港島區嘅貨幣……」

「我家族都留低咗啲遺產俾我,應該夠補貼到你。」

「又唔洗咁嘅,我未去到山窮水盡……」

王芷諾語調隨意,沒把錢放在眼內:「反正以前留嚟,都係俾我拎咗去買毒品,咁倒不如俾哂你,去重建艾寶琳倖存區……或者會更有意義。」

「你再諗清楚,我同你都識咗唔係好耐。」艾匡很高興王芷諾會信任自己,但也希望她會三思。

「好啦。」王芷諾雙手插住褲袋,觀賞著艾寶琳的風光明媚:「你今日仲有冇嘢做?其實我都未好好參觀過個倖存區。」

「我帶你行下。」

「嗯。」王芷諾淺淺一笑。

淺藍色的天幕上,飄浮著綿花糖般的白雲。

艾匡挽住王芷諾的手,像個帶著個王子旅遊。

第一站,艾匡給她介紹倖存區南面的貧民窟──景林邨。

這裡聚集倖存區最多的低端人口,不合法的娼妓、遊手好閒的乞丐、身體殘疾的人士、污頭垢臉的孩子、不懷好意的扒手,在這裡都可以頻頻遇見。

大家並無個人資產的關係,每幢大樓單位大門都不會上鎖,任由其他人自出自入,家裡狀況一般是家徒四壁,如果門給特別上鎖的話,反而會更加危險,因為此舉表示著收藏了家當,增加被盜竊的風險。

大部份人都無向上流動的心態,過得一日則一日,平時只會做臨時工,收取最微薄的工資,有錢的話願意替人做髒活,是一群可悲的階層。

奈何,今天不知明日事的病港中,這種人的數量不少,他們甚至有些期待,倖存區有日會被攻破,好讓快點結束人生這場惡夢。
「你唔係公主咩,居然對貧民窟咁了解。」王芷諾她們只敢站在景林邨入口,畢竟衣著稍為得體一點,都會被裡頭的人投射奇異目光。

「我講呢排有事無事就周圍去幫唔同人,其實係想嘗試下融入、了解下當地嘅唔同勢力。」艾匡雙手插住腰,看著邨中奔跑的孩子:「艾寶琳雖然地方細,但每個地方嘅市民都有唔同風情,我要得到佢哋支持,最好就係認識佢哋。」

「咁都幾得意,我仲以為你無事做,咁得閒去幫人,咁你下一到要帶我去嘅地方係?」

第二站,艾寶琳中段位置──皇室區。

無論侍人、管家、士兵、官員或騎士,都屬於皇室體系的一份子,但他們之中又會細分階級,其中皇室成員是至高無上的,擁有絕對命令權。當然,正為君主立憲鋪路的艾匡,準備要放下自己權力,女皇正由艾寶琳的本體,漸漸轉變成它的象徵。

理所當然地,身為皇室員工需做事謹慎有禮,最重要的特質是忠誠,因此皇室工作的人,都擁戴艾氏第一任國王血統的繼承者,他們效忠的是艾寶琳,而艾寶琳便是君主。

「琴日住嘅叠翠軒就唔洗點講,係皇政府機構之一,而本來新都城二期連同下面地鐵站就係皇宮,不過都冧哂。」艾匡轉身向後,回到剛剛的欣景路:「然後寶琳警察局,仲有隔離幾幢欣明苑大廈,就係皇室人員宿舍同兵營。」

「咁皇宮上面嘅樓,都係屬於你哋?」王芷諾指住上面。

「理論上係屬於皇室,但貴族都有份住,所以皇室經常搞宴會……以前。」

「聽落都好玩。」王芷諾說。

「港島嗰到好悶咩?」

「大而無當囉。」王芷諾一語道出,居住港島的感受:「係好多樓、好多設施同公園,仲對住個維多利亞港,但好多都係無人住,空嘅……如果唔係喺主幹道行,都好少可會遇到其他市民,真係有啲悶。」

「都係,有時擠迫嗰種熱鬧,都令人好有安全感。」

第三站,艾寶琳皇宮上蓋──貴族區。

地鐵站上蓋至右側的花園,都是屬於貴族的區域,基本上一踏出商場改裝成的皇宮,便可稱為貴族區。

貴族是繼皇室成員外,人口佔比第二少的階層。

他們喜歡喝茶、賞花、聯誼,穿著巴洛克時期的華麗歐洲貴族服裝,遊走於皇宮與貴族區之間,他們職業大多是貿易商、供應商、生產商、代理商等,因此造就艾寶琳繁華的經濟。

想獲封為貴族,獲得居住貴族區的方法,待你的資產達到某個程度,自然會被誠意邀請。

「咁地鐵站對面嗰座商場呢?又係咩區域,係咪市集之類,琴日夜晚好似唔少人嗰到行。」

「係啊,嗰到係新都城中心三期同一期,可以話係艾寶琳嘅商業區,夜生活通常喺嗰到,有少少錢嘅中產階層都住喺嗰邊嘅私樓上面。」

第四站,艾寶琳中心地帶──商業區。

各種霓虹燈牌掛在外牆上,儘管電力不足以供應發亮。下至隨意的地攤,上至高檔的店舖,商業區都一應俱全,進去後幾乎像尋寶一樣,可以找到各種奇奇怪怪的東西,或是餓了可以吃到一隻價格合理的烤沙鼠。宵禁令出現前,年輕人常常逛至天光才知曉天亮,加上設立賭場,經常有其他倖存區的居民賭得樂而忘返,是艾寶琳經濟的心臟地帶。

第五站,艾匡將王芷諾帶到艾寶琳北面──寶林邨。

坐立最多樓房、病獵學校和黑市,人口最密集的地方。

所有接受教育、上班工作、購物玩樂,幾乎都一應俱全。

「依到係最多勞動人口嘅地方,可以話係艾寶琳嘅勞力來源,大家普遍都係基層人士,艾寶琳唔少產業都同佢哋息息相關。」

「有冇特別少少嘅勢力?」

「就喺隔離兩間相鄰嘅中學,都係病獵學校,係屬於病獵公會嘅勢力,係除咗皇室士兵外,可以持有武器嘅人,再去到慧安園商場就係黑市,嗰種唔合法嘅事都喺嗰到滋生住,因為後面牽涉太多利益,一般唔危害到艾寶琳安全嘅話,皇室都唔會派人去搞……」

「所以,咁多派別嘅人……」王芷諾算著手指:「都真係龍蛇混雜。」

「其實仲有兩個附屬國,叫翠林邨同松木村喺倖存區外面,提供食物同木材來源,每個地方都總有個出頭人物,嗰位港豬先生就係「黑市」出身,反皇派又有唔同勢力嘅人士,所以好難反對佢嫁,只可以盡量修修改改,加一啲配套都限制,第時就算有咗國會……相信唔少議員都會係佢嘅人。」艾匡詳細說明。

「都無計,我估佢都紮根咗好耐。」

「但其實佢都唔係壞人嚟嘅,港豬先生只係比較現實,如果向佢方向行倖存區或者的確會好成功,但唔會係一個快樂嘅地方,只有特權階級嘅人先享受到社會帶嚟嘅福利,一般市民只係為生存,完全失去向上流動嘅機會。」

王芷諾想著想著,只覺得十分麻煩:「好難想像你呢個年紀要諗啲咁嘅嘢,你係自願登基?」

「可以話係,又可以話係,我想管理好艾寶琳,但同時……」艾匡猶豫半晌,續說:「我都想有自己嘅生活。」

逛了兩個小時多,總算遊覽完整個艾寶琳。

「咁你細個,有冇自己童年?病港開始嗰陣,你應該同我一樣得十幾歲。」王芷諾問起。

「唔……」艾匡負著雙手,低頭細想:「有,嗰陣仲成日影相,返去拎俾你睇下。」

補上上post 750
回到叠翠軒的艾匡準備拿出相簿,告訴王芷諾兒時的經歷,可是出現大堂的港豬讓兩位都措手不及,心裡有些慌張。

「親愛嘅艾匡女皇,今日咁好天,你肯定出去行完街。」港豬掉下手中的煙頭,用皮鞋踏熄火種:「係咪出現得唔係太啱時刻,你哋表情好似有啲避忌我……」

「哦!唔係,只係見親你個豬頭套,都真係好似見到真豬咁。」艾匡臨時說個藉口。

「呵,睇嚟我學馬克先生戴鳥嘴面具比較好。」

「豬頭,你唔洗返港島區?」王芷諾代艾匡問。

「要,不過唔係今日。」港豬行上前,拿出一份文件:「今日嚟,係想艾匡女皇簽署以下政策,等我哋可以早啲向成個倖存區宣佈,你一旦簽咗就代表你係同意。」

艾匡接過文件查看,內容全是昨晚談到的政策取向。

「依家,神聖嘅時刻,請你簽咗佢。」港豬伸手到口袋中,抽出一枝鋼筆:「艾寶琳將要迎嚟一段輝煌嘅時代。」

強勢一方的護佑下,我們很多時不由主地,作出不是自己的選擇。

不好意思拒絕他人的性格,往往是最危險。

艾匡接過鋼筆,手部停滯半空:「我諗……仲有嘢要修改。」話畢,她將鋼筆放回港豬的西裝口袋。

港豬:「……當然無問題,我即場幫你修改。」

「我諗好再同你講港豬,麻煩你!」艾匡拍拍港豬膊頭,從他面前離開:「政策嘅嘢唔急得。」

期望落空的港豬垂下雙手,本想快快解決的政策事情又要多拖一會兒,但他沒有特別灰心,反而覺得好有趣。

「呵,聖母型人格居然會識拒絕人。」港豬冷笑一聲,都朝反方向離開:「琴晚餐飯白煮,似乎開始提防我……」
實際上,熟懂捉摸人性的港豬,非常了解艾匡的性格和特質,昨晚才下了親自做飯的策略,使艾匡更難拒絕自己的請求。

一頓看似平平無奇的料理,其實都包含著港豬無可估量的心計。

可他千算萬算,就是算漏了身邊那個王芷諾,要是沒有她的勸言,相信艾匡落入計算都不自知。

港豬低頭看著自己雙腳,高檔皮鞋發出的咯咯聲,讓一些過往的舊片段開始重疊於腦海中。

病港第二年。

大本營八樓,「公子會」。

十二名西裝革履、高雅典樸的男子,同坐一間以白色蠟燭照明的房間內,他們有的翹腿、有的抱臂、有的托顎,玉樹臨風和風度翩翩的氣質由上到下都散發,像是等待某人的到來,他們之間互不相識,沒有答話。

但他們有個共通點,那便是身為知識份子的特質。

當時仍未戴上面具,坐在角落的港豬看看手上一張卡片,是某日收到的邀請卡,上面寫上地址和時間,背面是「公子會」三字,本著好奇的港豬是最後一個到來。

良久,房間外傳來一陣拐杖觸地的聲音。

「咯、咯、咯、咯、咯……」

十二雙目光,都朝門口望過去。

奢華的皮草大衣、白色的高帽、金光燦爛的鷹頭拐杖、不沾塵埃的手套,以及其自傲的面容,一一訴說著他身份的不凡。
對方進入房間後,站到坐著的眾人面前,轉身對他們微微一笑:「各位未來嘅社會棟樑,你哋好。」

十二名衣冠楚楚的公子哥兒,僅有一人開口詢問:「揀我哋原因係?董倫先生……」

「要喺咁多蠢人裡面揀出優秀聰明嘅你哋,確實唔簡單,但你哋係菁英中嘅菁英。」說話抑揚頓挫董倫踱步來回,在他們座位之間掠過:「當中有名牌大學生、國際企業嘅菁英、家族顯赫嘅二世祖,背負一堆討人厭嘅背景呵呵……」

「上流人士總係會令人討厭同反感,有時我都好討厭自己點解要做出咁多黑人憎嘅行為,後嚟我了解不過都係我嘅權利。」董倫一路行到房間最後面停下,眼睛卻不瞧沿座上的人一眼:「作為菁英,你哋有義務保護好上流階層,確保我哋知識份子嘅影響力長存落去,今日我嚟傳授你哋黃金精神,第一課……開始。」

港豬沉默,看不懂在演上什麼,但由於董倫是知識份子中的代表,因而繼續留在座位上,繼續聽聽他還有什要說。

「有人知點解上流人士有特權?」董倫課堂第一句問。

「因為我哋擁有嘅知識同技術比平衡高。」、「我哋對社會有更大嘅貢獻。」、「付出得多,理所當然獲得都多。」

三個人,分別答出三個答案。

「都係答案,但真正答案在於,我哋有一個黃金比例。」董倫微笑面向眾人,攤開雙手迎向大家:「有學問嘅人、有貢獻、會付出嘅人,一樣可以有好多,只要社會嘅教育同知識普及就輕易辦到,但精華就在於人數嘅比例,如果個個都係上流,咁就唔會有上流,無特權,無影響力,乜都無。」

「要維持知識份子嘅比例,在於兩樣事物──兒童同女人。」董倫按住金鷹頭拐杖,繼續說出自己的理論:「起用童工,可以斷絕佢哋接受教育嘅機會,開放妓院,可以將大部份人嘅精神沉淪喺肉體愉悅上,咁去維持我哋上流嘅黃金比例就簡單得多……呵。」

經董倫這麼說完,座上的人思維都得到新的衝擊。

兩條看似毫無關係的政策,居然是壓制他人向上流動,從而保障自身利益的工具。

緊接著,董倫又說出其他的權謀之計,讓港豬大開眼戒。

毫無疑問是,董倫正教導他們如何成為一個壞蛋。

一個聰明的反派。

自那天起,港豬正式成為董倫的門徒,定時定候去聽課。

縱使那年董倫先生離去,他的黃金精神都依然傳承著。

當初大本營的知識份子在大大小小的戰爭和變遷後早已流散各地,但不少都因與不良人餘黨結締和過度干預艾寶琳內政最終被捕,並列為潛在的危險份子。

唯獨「公子會」的十二人仍然秘密結社,好好隱藏住身份,利用當初公子會坐下的先後次序,決定十二生肖中誰人戴什麼頭套和稱呼,以免身份遭到洩露,並等待某一個天時地利人和出手,繼續成為既得利益者,將倖存區轉變成理想中的國度。

最終,在艾康登上皇位後,便有「反皇派」的出現。
push
補上上post 1000正評
政策得到短暫的拖延,但兩者早晚還是得對壘。

此前,艾匡想要賺取更多的政治籌碼。

女皇私人寢室中,星宇正清潔打理房間,作為一名稱職的皇室管家,要做的不單單是打掃,更需要打點好一日三餐和安全檢查,例如送來的毛巾有否殘留有毒物質、食材能否吃下肚子、日用品有否藏著炸彈等。

「艾匡女皇,午安。」見艾匡回來,星宇停下手頭上工作。

「星宇,今日都辛苦你。」艾匡行到某個櫃子前,拉開其中一個抽屜:「我嚟搵啲嘢,相簿。」

「喺第四格,我之前幫你喺舊個間房拎咗出嚟。」星宇指出。

艾匡根據指示,拉開第四行抽屜:「係呢本。」一本淺藍色皮製封面相簿,打開後滿是艾匡的照片。

病港時代起,拍攝都成了奢侈的活動,皆因相機需要用到電池,而電池是極度昂貴的物品,如若電池耗盡只能找合適的配電箱充電。

未發現港島區前,僅得康城倖存區擁有充電科技的專利,其他倖存區往往需要依靠康城倖存區充電,不然得像個野人生活。

對面海人民相對優裕,在資源設備完善和天環人智慧的配合下,他們擁有一間屬於倖存區的電力公司,曾經為吸引世界的目光,告訴外界香港仍然有人類生存,更會提供電力點亮城市的燈光。

王芷諾掀開一頁又一頁:「艾匡你細個都幾得意,但點解你影相要用手蒙住塊臉?驚俾閃光燈閃到?」

「嗰陣我唔鐘意上鏡咪咁囉,後尾就變咗我招牌手勢。」

「唯一有樣似嘅,係你到依家塊臉都仲係有少少嬰兒肥,呢啲相都係你屋企人同貴族聯誼聚會嗰陣影嘅?」
「好多都係。」

「咦,呢張你同男仔影嘅相,你無用手蒙住塊臉喎。」王芷諾停下翻掀,目光停留一張合照上。

照片中正值金釵之年艾匡,跟一位志學之年的矮小騎士並肩合照,兩人都是小朋友模樣,如果對方脫下頭盔的話,看起來可能像金童玉女般登對。

「佢係我一個好朋友,我叫佢做小小騎士,好似係嚟自松木村,件甲都係佢自己打造。」艾匡臉上的笑容泛起,覺得甚是有趣:「佢話特登嚟艾寶琳,就係想成為騎士,職責係保護公主,嗰陣我覺得幾好笑,就同佢做咗朋友,即使佢未俾國王真正冊封過。」

「咁呢張?」王芷諾又掀下一頁,照片上艾匡依然笑容甜甜。

「喔!呢位係白魂大叔,我以前嘅貼身護衛,劍術都係佢教。」

「你簡直係大家嘅寶貝女。」

看著看著,整本相簿都掀完,王芷諾居然生出一絲空虛,但還是將相簿放回抽屜中。

「又無咩好做……」無需慮顧生活的人,就像王芷諾那樣渴求著娛樂。

「不如我哋比下劍?」艾匡主動提出。

「認真?」王芷諾稍有遲疑:「又係木劍?」

「真劍,點到即止。」艾匡十指相扣,反手伸展:「呢段時間都好耐無同人練劍,以前我都係自己練足成日。」

王芷諾一抹淡笑,輕描淡寫的拿上房間安放的花劍:「都好。」
如是者,兩位愛劍的少女不顧時間地練了一整天,練累了便睡覺,一天好快又過去。

第二天一大早,艾匡更衣前往艾寶琳監獄,出門前帶上了皇室提供的桃子,來到昨日號碼一樣的監倉外。

「喂。」艾匡單手搖搖鐵閘。

「噹噹噹──」鐵閘發出的鏗鏗聲,弄醒毫無血色的鶴百仙。

「天啱啱先光,邊個小賤人……」側身捲縮地上睡眠的鶴百仙模糊地張眼,看向鐵閘門外。

「你真係無禮貌。」艾匡沒半點生氣的情緒下責備他。

「原來又係艾寶琳小公主……」看見不是一般的官兵小卒,鶴百仙消了半肚子的氣:「咁早嚟搵我啊,希望你係準備好我要嘅嘢……」

「先帶我搵到國庫批寶藏。」單手拋著桃子玩的艾匡蹲下,透過鐵閘的開口觀察對方:「如果唔係,講咩條件都多餘。」

「底係我求你,定你求我呢……」鶴百仙滿含意味地說。

「如果你信唔過我,咁就算數。」艾匡把手上的桃子,從開口掉進去:「慢慢食,得一個。」

艾匡爽快地離開,鶴百仙聽著腳步聲漸遠,才像隻狗快速爬去門口,把桃子拿起大咬!

甜蜜的汁液滋潤枯燥多時的喉嚨,猶如甘露潤喉。

鶴百仙彷彿得到了重生。

相同的事情艾匡重複了一個星期,連港豬都已經帶著某位前艾寶琳明星離開。

本來每天只是倒數生命的鶴百仙,開始變得期待,到底明天,艾匡又會帶什麼水果給自己。

結果,第八天艾匡並沒帶到水果,兩手空空的到來,這一點讓鶴百仙內心莫名氣憤,一整天的期待白白落空!

「喂小丫頭,翠林嗰到嘅水果都計好種植同收成時間,唔會突然斷開供應……」鶴百仙口腔和腦子都特別納悶,那是對糖份上癮的渴求:「今日嘅水果喺邊……」

「啊……今日無啊。」艾匡裝作苦惱,靠到鐵閘上:「我成日掛住嗰批寶藏嘅下落,都唔記得帶俾你。」

鶴百仙絕對明白她意思:「哈哈哈……之前嘅都係餌?」

艾匡張開一眸,瞧向時時跪爬地上的鶴百仙:「你話呢?」

「好,幾好,你搞到我開始缺糖。」鶴百仙慢慢站起來。

「反正你留低筆寶藏都無用,你都唔會出到去,咁點解唔交俾我?如果你諗住我皇兄帶返嚟復國就更加唔洗諗,你班保皇派都差唔多時候會送上死刑台,唔會有人再支持佢……」

「你知道我唔驚死,先拎幾個水果廉價咁收買我。」鶴百仙行至閘前與艾匡對視,並且拍一拍掌:「啊……不得不讚你,好成功。」

過了半世人生的鶴百仙,一早已經視死如歸,使得反皇派各種脅逼都無什麼效果。

另一方面,反皇派也怕這個年齡甚高的老奸臣,一不小心就會死去,失去具價值的情報,而不敢對他用刑太猛,因此鶴百仙處於一個極度完美的平衡,只是需要坐在牢獄中捱點餓、捱點冷、捱點悶,不像其他保皇派天天承受皮肉痛苦。

可是艾匡每天給予水果的情況下,這苦難的平衡便被打破了,鶴百仙變得想要更多,對現階段感到不甘心,最終被誘使合作。

這小小的作法,是艾匡小時候學來的帝皇學手段。

小小的甜頭,可以換來大大的價值。

鶴百仙思前想後好一會兒,終於肯開腔透露國庫的下落:「艾康陛下唔係信哂我一個,我只係知道一部份。」

「一部份?」

「咳咳……我應該咁講,國庫寶藏收埋嘅地點,一開始係用羊皮紙紀錄低,但艾康陛下撕成咗四……五份,等我哋都唔知道真正嘅地點,除非你有哂五張地圖,就自然會搵到。」

「即係你都唔知確實位置。」

「呵呵呵呵,但你要確實位置,就一定需要我。」鶴百仙打開自己昂貴的上衣,徒手撕扯右邊胸膛位置的衣布,伸手進去拿出一張羊皮紙:「呢張係第一塊,艾匡女皇……」

艾匡凝視住羊皮紙,小心將它取出閘外,然後攤開一望,裡面果然記載了什麼,但只有一部份。

「其他嗰幾塊?」

「喺佢其他親信手上,我唔覺得你有機會拎到。」鶴百仙間接承認,自己就是艾康的親信。

「你講。」

「桑菓,翠林邨倖存區嘅管理人,負責食品加工同園藝種植,仲係一位紅酒專家……佢對農務都頗有心得,艾康將翠林交俾佢處理,但實際上唔喺艾寶琳境內嘅佢,一直喺到悶聲發大財,所以可能有啲目中無人,因為你係個窮鬼公主……係女皇先啱呵呵呵呵……」鶴百仙笑著說。
lm
LM
早文祝福
小小騎士會唔會係上次打劫後救M個個?
點解依家講到港豬好似衰人 明明艾匡一開始都話要退位比晒權出黎 依家又想做皇?佢個FD子呀王子仲撚弱智 2個又低B又左膠 明明艾匡經歷過咁多事做咩又變左玩過家家既女仔?
Lm
終於解釋點解一定係童工同妓院
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞