千萬別抬頭 Don't Look Up 討論區

1001 回覆
222 Like 24 Dislike
我屌你老母
人類本性就係貪婪、自私同蠢,好似魚咁,人類一鐘意食果種魚就可以食到人地絕種,拖網、圍捕、雷達,直至一條魚都無先肯收手
唯一美中不足係睇唔到d唔信科學嘅kol最後嘅嘴臉
呢套唔識欣賞,睇到恰著
其實明顯諷刺時弊
將彗星改做武肺,完全係描述緊而家啲人
幾好睇,寸埋啲濕9 Challenge好正
佢好關注氣候、自然
Follow 佢ig 9成都係講呢啲

所以對於佢接呢套戲表示不意外
你呢啲正一撚樣黎
做完仆街野心裏面陰陰嘴笑
香港就係多得你呢種人唔少
睇訪問見到劇本原想將彗星借代為影響全球議題,特別係氣候變化,咁啱影響全球嘅武肺出現,更加突顯現時社會境象

李奧納多說:「科學家近年形象的確很受傷。導演拍攝這部片子是以氣候變遷為主題,但透過八個月內彗星將撞上地球的假想創造出一種急迫性,呈現其中科學如何變得泛政治化,彷彿有另一種現實。我演出的角色,參考過往我認識的許多科學家,特別是氣候科學家,他們也都想登高一呼,卻只能被放在報紙最後一頁。」

在談及和珍妮佛勞倫斯的合作時,他說:「我很喜歡導演設定珍妮佛跟我兩個大相徑庭的角色,一個是像瑞典少女 Greta Thunberg 憤世忌俗到處嗆人的角色,一個是我扮演的比較體制內的角色。面對真相我們經常分心而視而不見,這件事情非常真實,也是我喜歡導演鋪陳之處。隨著全球新冠肺炎疫情升溫,又出現新的科學辯論。這個時間點上我覺得這部電影特別重要。」

珍妮佛也回應:「看到終其一生學習真理的科學家被當空氣,只因為人們不喜歡他們提出的真理,我也會覺得挫折難過。」

https://www.elle.com/tw/entertainment/drama/g38438188/netflix-dont-look-up-press/
個笑容

難得有戲係睇愈好睇
通常係愈黎愈爛
我都覺得係講Climate change
睇到一半棄左,睇到頭30分鐘已經知唔對路
唔係好鍾意d無乜起承轉合,齋用唔同事件諷刺時弊既戲
睇到一半都知大概都係一路諷刺唔同既野
又有d熟美國政局既先會更加明白既位
鍾意諷刺時弊類既戲既巴打會鍾意睇多d
Er....學術界應該唔係受套戲影響😅

IPCC AR 1 1990已經有
其實見樓上的巴打用啲咁肯定嘅語氣講一啲自己完全唔了解嘅嘢

就會更加明Leonardo最後上電視果幕點解咁嬲😅
第一 十公里級彗星撞埋嚟 其實冇嘢可以做 不如醉生夢死過埋啲時間算
第二 套戲最後 班有錢人係有太空船走晒
最好笑最尾幾萬年後一落船就準備團滅
今晚去邊玩
嗰首歌幾好聽

樓主仲係唔係到??
點解要除哂衫全裸坐太空船
總統衰多手累死人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞