千萬別抬頭 Don't Look Up 討論區

1001 回覆
222 Like 24 Dislike
個人感覺血鑽果陣已經做到 係奧斯卡唔俾獎佢 之後愈來愈浮誇
有呢幕咩 定我miss咗?
俄佬同中國自爆係咪串緊紙老虎
未必係玩野
可能喺電影入面講其他人係主席 係辱華
我覺得當係加長版Saturday Night Lives嚟睇就好睇嘅
各打五十打 開玩笑都無傷大雅嗰隻

但係其實電視劇例如Curb Your Enthusiasm、How to With John Wilson係做得更到肉

McKay係精彩在有想像空間
而唔係精彩在識批判
套戲超正~
唔單止係講左膠~
佢將現代社會問題都講晒~但唔係逐個講~而係將佢哋捆綁埋一齊~
令到成個環境變得更複雜~
我覺得佢係想屌晒成個社會~
唔係單係左定右~
套戲明顯將啲咩後真相、新聞娛樂化、娛樂新聞化、過度資本主義、消費主義、演算法、大數據呢啲全部屌晒~而且唔係逐樣屌~而係將佢哋捆埋一齊~變成一隻融合咗社會結構嘅超級怪物~
而呢隻怪物與其話人類造出來~不如話人類正正係怪物的組成部分~
然後講埋啲左膠成日食政治花生~
但其實政治意識形態早就吸納咗呢啲左膠~
某程度上我哋上連登呢個行為都係套戲批判嘅對像
甚至套戲本身都係
套戲屌晒trump clinton hilary obama biden
戲入面佢都易左名叫president Qi 喎唔係咩
咁講左啲乜 想聽下高見
吓 調返轉呀話?套戲擺明諷刺緊民主黨d左膠,咩都係政治同自身利益行先,死到臨頭仲做埋d on9嘢。

套戲刻畫d人性幾貼地,係個背景講到全世界得美國先發現到同做到嘢就有d夾硬。
好慘咩,雖然死剩可能得佢一個
睇完反而覺得好沉重
科學家講嘅事實無人信
政府打壓禁聲 搵另人做勢唱反調
背後一切都係為權利
最尾太空船降落見到成班廢老裸體直頭好核突
呢套戲係咪應該搞笑,我全程笑唔出

btw好睇
最後嗰part仲絕望過一般嗰啲滅世災難片
好睇喎
我覺得佢演鐵面王子果陣演技最好。
最多係多D時間諗第二個PLAN

不過套戲主打諷刺,最尾同你講喺地底都得。(總統個仔)
竟然有荃灣青衣
我就好簡單嘅
可以睇冚球鏟真係好爽
個地球上面嘅人做咁多咁嘔心嘅嘢
還不如彗星喺宇宙裡面靜靜漫遊咁美好
毀滅嘅瞬間壯麗而淒美
人類本應有呢個結局
屌真 好撚正 估唔到臨尾有點露
但太快都唔知邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞