千萬別抬頭 Don't Look Up 討論區

1001 回覆
222 Like 24 Dislike
我理解係講緊幾有錢既人其實都可以做cheap野
同時串緊US Army
蜘蛛仔個討論區入面講三代同堂會唔會比人屌
即係未死, 有續集
點解會咁多腐皮
電影討論區討論結局唔係好正常咩
未睇過嘅人入電影討論區就係你抵死啫
係expect普通人討論電影可以好似啲影評人咁樣可以完全唔講劇情
個蘿巢皮
Chris Evan 出左一陣 係做個導演 有人訪問佢套戲
帶哂超同帽 難認
靠睇幅海報先認到
總之影射緊政黨背後金主mega tech嘅領導人
王力宏咩事😮
無跟開😅
D皮膚應該CG執過
討論劇情到底都係討論重要過劇情啫
大家多數唔好爆結局咪唔傾

有時間太深究一啲social norms就無謂啦
既然呢度都係嗌Just Look Up
咁自己嗌Don’t Look Up其實冇意思
粒粒巨星

佢兩個現實都幾friend
佢一向正撚到仆街

佢同 streep 一致認可上船嘅劇本

衰極有個譜
係我唔識戲定係點
爛撚到仆街
低能當有趣
睇左20分鐘頂唔撚順
netflix真係無撚用, 除左錢乜都冇
根本成個行業識拍戲既人都唔會入netflix
得班撈唔掂既垃圾係netflix R野做
李安納度呢排係咪好唔掂, 爛到咁都拍
呢套垃圾得4個字,屌你老母
連登都大把人唔信疫苗
認同,佢兩個揀劇本好少失手
認真答

1)Netflix
唔係撈唔掂Netflix
而係Netflix冇Hollywood Studio式嘅工作系統,簡單講係自己發揮式嘅製作過程

好處就係
有Roma、Irishman呢啲追求極致嘅作者風格
壞處就係
有更多更多係Red Notice呢啲為交貨而交貨嘅作品
而冇咗傳統職位如script supervisor 壞嘅就越壞

其實呢個亦都係Netflix自成一家嘅business model嚟
每年都靠big data整十套爛戲嚟搵on9仔笨養住班mass audiences
再買一套藝術類片嚟衝擊奧斯卡

而呢種business model又係被華爾街看好
看好原因唔係Netflix有能力製作優秀電影
而係因為間公司有能力收集大量用戶喜好數據
睇完都覺得癲,老人院咩
點繁殖後代......
但班有錢佬又冇可能比身壯力健嘅年青人玩
因為掌控唔到....
所以endup都係會死
點解呢套戲唔係戲院上
因為netflix 買左。
同埋係美國有提早係一啲戲院上
你咁認真答佢
淨係講今年已經有the Power of the Dog , Don't Look Up, Tick, Tick ...Boom! 三套有機會攞獎既戲啦,講到netflix 好似淨係出爛片咁 (雖然真係有好多爛,但其實同行業平均比唔見得特別多,只係其他爛嗰啲係香港戲院都未必會睇到啫)

仲有而家既趨勢好明顯係越黎越多有料既導演,演員,同其他專業人員擺脫傳統觀念 ,唔會淨係諗傳統片商,而會考慮埋streaming services 。乜野識拍戲既人唔會入netflix 真係笑死人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞