千萬別抬頭 Don't Look Up 討論區

1001 回覆
222 Like 24 Dislike
個富豪角色應該係扮 Biden 啦,扮得好似
點會冇message
班anti vaxxer睇完屌哂鬼
The Bridge of Spies 個蘇聯間諜
吹夢的巨人
係諷刺得好﹐但刻意吹奏中俄會合作真係好on9
套戲講到中國想幫手 美國唔比咁

啲liberal成日意淫中國係好人 會共同合作真係on99

肺炎嗰陣又係
根本導演都係左膠 但自已唔知
一落地就行出去真係on9
打機玩新星殖民地開發都識得派無人機探下路先
擺明係特登寫到佢哋on99
佢講呢句個下我第一時間係諗起 inception
香港既串流戲一律唔上戲院 on撚9
呢套其實應該戲院睇
咪就係成套戲都刻意 所有諷刺/訊息都畫公仔畫出腸
佢同搵演員扮現實中嘅政客, 將美國新聞由到尾拍一次有咩分別?

入面冇啟發冇意義純粹陳述事實, 如果咁樣程度嘅諷刺都笑得出, 咁王祖藍扮林鄭都笑得出啦
傻西即block
我要睇係睇我女神個E頭
係咪搞錯左刻意同明顯呢雨個詞
你講既係明顯
刻意係指故意,特登
有咩戲唔係故意同特登拍出黎?
故意得黎唔合理,特登得黎又突兀先叫有問題

至於明顯
而家都有人有啲位睇唔明諷刺啲乜
仲含蓄啲咪仲多人唔明

用王祖藍扮淋病做例子會唔會太誇張
點都未至於呢個程度
有冇message呢啲真係見仁見智
睇完啲諷刺位反省下自己係噒都係一樣
呢個都可以係意義黎
咪就係太過刻意囉,驚死人唔知佢諷刺緊乜嘢咁,諷刺呢啲可以唔洗咁表面

於是成套戲就冇咩值得成為一套戲嘅內容,同睇新聞/睇fb 啲時事罵戰差唔多

個「不過如此」嘅位就係佢淨係將發生過嘅現象講一次,歸納唔到個generalized嘅concept/核心問題,落唔到下一層

而且一次過好似打晒左中右但又咁表面,啲左中右嘅人睇完就各自表述,導演想帶嘅message (假設有)冇改變到乜,我自己fb list 就好多人睇完好似茅塞頓開咗但又唔見佢明咗乜 個諷刺就幾無力
你好似冇睇我講乜就覆我咁
淨係重覆你自己想講既野其實唔駛quote我
我都唔明你唔明乜, 我大概就係由頭到尾都唔同意你講嘅嘢, 見你好似唔明我講乜我咪講得再詳細D囉

不如話你駁唔到就唔好搵嘢講
我寫中文你睇唔明?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞