千萬別抬頭 Don't Look Up 討論區

1001 回覆
222 Like 24 Dislike
I see
thx可以唔洗睇
冇死晒
好爛,睇左半個鐘要抖一抖
迫自己睇埋落去
笑點好尷尬,幽默方面又唔夠精境
諷刺時事但淨係每句都畫出腸咁而唔係用一啲方式呈現出黎
完全嘥時間
Mark Rylance 做Dunkirk 揸船個個

最後晚餐 好sad
我都有咁嘅諗法 但愈係咁愈要自我反思 因為其實所有意氣之爭到最後都係冇意義
好垃圾的解說
我覺得套戲會畫公仔畫出腸都係同戲入面話世界未日一樣
仲唔快正視呢d問題就要含球產啦 屌你老母 我估導演內心都係一樣
套戲結局唔係重點 重點係過程
點估到飲杯水都可以咳死人
咁寫對白的確係可以有好多方式…
無話岩定錯
比小朋友睇可以將成個故事毫無保留咁寫
但寫諷刺劇如果都係句句直筆luc 咁叫出黎就有啲難睇
好似迫你了解寫故事個人既主觀感受咁而唔係去了解佢諷刺緊果件事
特別係個cast 咁龐大既時候個期望對比更加大
我覺得個synopsis 係幾好,特別鐘意個結局
但表達同寫對白既手法悶到我淨係想飛去最後睇個結局就夠
好睇喎,簡單直接諷刺各種人對真相ge態度
最深刻(差)應該係總統個仔啲對白…
佢好似每次都要格硬講一兩句黎補充返個gag位咁
睇到好突兀,無左佢套戲應該會升返個level
Avengers擺明娛樂片冇人會要求套戲要有深度,但拍咁嚴肅嘅題材,儘管你用嬉笑怒罵嘅表達手法,背後竟然完全俾唔到任何深度。原來佢真身只係一套娛樂片嚟,但係當佢娛樂片睇佢又完全唔好笑,咁當然唔收貨啦。

連登啲帖之前幾乎一面倒咁讚好,好彩而家先開始見有多啲唔同意見
咁寫對白的確係可以有好多方式…
無話岩定錯
比小朋友睇可以將成個故事毫無保留咁寫
但寫諷刺劇如果都係句句直筆luc 咁叫出黎就有啲難睇
好似迫你了解寫故事個人既主觀感受咁而唔係去了解佢諷刺緊果件事
特別係個cast 咁龐大既時候個期望對比更加大
我覺得個synopsis 係幾好,特別鐘意個結局
但表達同寫對白既手法悶到我淨係想飛去最後睇個結局就夠
我覺得都要睇劇本同劇情,例如最後李安納度爆seed個到,係個個情況係個個角色既立場,佢既對白的確無必要繞圈,佢正正就係想直接話比你知個急切性
最深刻(差)應該係總統個仔啲對白…
佢好似每次都要格硬講一兩句黎補充返個gag位咁
睇到好突兀,無左佢套戲應該會升返個level
佢個角色本身我覺得係個敗筆

有啲唔知係到為咩咁,我都同意你所講,本身個調性已經係好荒謬,唔洗再加個仔既角色入去

覺得總統個仔突兀係應該的,
佢本身個存在就係諷刺d無本事但靠裙帶關係上位既二世祖,
即係ivanka同佢老公.
所以佢D對白完全係狀況外, 未到果個Level但又出現響果D場合, 以為自己好醒好串, 但周圍D「大人」根本廢L事理佢.
唯一美中不足係睇唔到d唔信科學嘅kol最後嘅嘴臉
我都有咁嘅諗法 但愈係咁愈要自我反思 因為其實所有意氣之爭到最後都係冇意義

睇完白兵條片有個幾有趣既觀點: 科學家講既野一定啱?
eg. 武肺初期有27名科學家話武肺唔係實驗室洩漏.
個人覺得仲有譚德塞條撚樣都係科學家(or專家)講既野未必可靠既例子.
如果信專家一定啱, 咁我地係咪應該打疫苗呢? 利申無打.

熱狗邊有咁溫和同識講嘢
起碼知佢想諷刺都叫睇得舒服
熱狗係私仇撚咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞