千萬別抬頭 Don't Look Up 討論區

1001 回覆
222 Like 24 Dislike
其實RT用戶評分都有77%, 係影評人果邊差, 不過影評人唔會比高分都預左.
同埋套戲一定兩極化啦, 好多人睇睇下覺得offened已經嬲豬.
邊段幫到?
一個例子都冇
睇完 唔錯
可能套戲講既層面太廣, 基本上屌晒全人類, 咁響每一個範疇上涉及唔深都無辦法ge.
同埋好多人覺得套戲都係講D阿媽係女人既野, 呢D觀點一早知啦.
但老老實實, 如果同意呢套戲諷刺位既人係社會大多數, 咁一開始就唔會有呢D諷刺位.
舉個例, 呢幾日睇到有新聞話tiktok d後生仔玩penny challenge, 我諗呢度10個人有10個人都會覺得OL9, 但d tiktok友就係會咁做.
有時真係唔會明另一個群組既人諗乜, 而且分分鐘佢地仲majority過自己.

另外我都睇過兩個台灣影評, 都將四大公投同王力宏事件做例子同套戲連埋一齊, 都幾有趣.
或者係因為香港而家嘅境況 所以係香港鍾意呢套戲嘅人會多過外國
「同意」同「知」係兩件事,部戲講嘅嘢一早係人都知,同時亦可以有一半人唔同意。佢只係將問題卡通化咁再講一次出嚟,同意嘅人睇完仍然係同意,唔同意嘅人睇完仍然係唔同意,咁睇完除咗圍爐嘅快感之外佢俾到乜嘢你呢?
cry more
總統個仔擺明串ivanka
重有個班dont look up友頂帽擺明串MAGA同反苗撚
上面成班友睇唔出套野串侵同共和黨
總統放個傻仔入白宮就係串侵放仔女入白宮做幕僚
成班友叫人dont look up其實就係串反苗撚逃避現實
仲要頂帽同MAGA帽一樣
同埋Leonardo出哂名係環保撚黎
侵退出巴黎協定,成套野套用落愛侵力反環保撚扮睇唔到全球暖化一樣得
所有戲都係架啦咁講
而且我唔覺得真係所有人都知
美國班班專業影評一係為利益集團服務,一係on9
都冇死晒
匿喺地底原來安全
Chris Evans 出鏡唔夠3分鐘
本來想開黎睇 依家唔撚睇喇 死仆街
主持個杯
差過vp 同 the big short
雖然睇得到個人風格
不過唔知係未太多大牌概關系
敘事同鏡頭都奇奇怪怪咁
同埋睇得出梅嬸真係報仇咁報
唔知係真定馬後炮過份解讀
我見有comment 話敘事唔順暢係突登
同現實一樣你諗住入直路點知又會突然俾第二啲野搶左focus
其實我覺得每套戲都有佢獨特嘅世界觀
就算佢無比貼近現實都好
都係會有差別

而依套電影入邊就係用一個荒誕無稽嘅世界去諷刺
去帶出一個訊息警告觀影者現實真係有可能發生

佢嘅職責只係去講呢個故事俾你知
而唔係佢去實際解決呢個問題

依套只係一套電影嚟㗎
拍親戲都要改變世界咩,話人天真個啲真係好煩
佢個拍攝有輕微sitcom既感覺,分鏡同分鏡之間有時唔太連貫 好似少左一兩fps咁,但我唔知點解,都幾正
睇啦,其實個結局係點根本唔重要
覺得呢啲人好on9,無人話要針對一個議題深入咁拍一套戲先會係好戲。簡單啲講,呢套只係一套輕鬆既諷刺喜劇,但採用左好多敏感issue黎make fun,that’s it。無錯你可以話呀媽係女人,啲人同社會就係咁架啦鬼唔知,但好多野好呀媽係女人既道理/型所當然既野,如果有一日唔再有人講有人提,一個好出名既品牌唔再賣廣告,係真係會被遺忘
導演風格係咁
之前為副不仁 big shot都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞