千萬別抬頭 Don't Look Up 討論區

1001 回覆
222 Like 24 Dislike
如果trump係套戲入面既總統,佢一早射粒核彈上去

你同唔同意。
你明唔明我點解話唔敢完全同意你講嘅話

因為你係帶立場 帶喜好去講一個人 講一件事
如果侵整美國國安法 自帶立場就會認為佢係英雄
如果登整美國國安法 自帶立場就會認為佢係仆街

我明你講乜
你未必明我講乜
正正因為咁,trump先無其他人咁多制肘
唔駛考慮既得利益者面色

...

我插下嘴,我有啲老友係同一個pro Trump立場,我講任何issue佢地都會自帶pro Trump立場嚟評論,所以呢位網友上述嘅解說我就真係十分明白。

但換個角度講,pro Trump友,我咁講,立場鮮明,同埋直腸直肚,唔中意啲複雜理論/喜好no BS,係好老老實實嘅右翼。

而如果你講嘢對象係左翼,佢地會往往冇focus乜都吹一餐,唔知想點,成日模稜兩可,同埋對待「威脅」時經常拖泥帶水。

又所以,我唔左唔右。
因為我都會咁,所以我都笑
如果將套戲所諷刺既嘢放落香港到
可唔可以解讀為黃藍分化根本由頭到尾都係ON撚9
佢最尾仲要真係諗到點解
共狗
你好似不停鳩嗌 don't look up 嗰班愚民
無計
共狗就係你嘅名
成套片好寫實,外國人接受唔到世界末日(=疫情),一係縱欲逃避,一係信晒個淫賤總統比人洗腦,信科學家只係小數,好似當初佢哋死都唔肯戴口罩,仲唔信武肺會死人,要等死到臨頭先識驚。政府富商只係為自身利益,情願全地球一齊take risk受死,都唔肯炸爆粒星,正如而家就算可能有武肺解藥都唔會有人攞出嚟,因為永續疫苗同疫苗護照商家、政府可以賺大錢同乘機全面監控。睇完覺得幾好笑但又覺得平民好悲哀。
如果現實有個咁嘅總統, 美帝班人會唔會一早已經上左街
總統女士梅大媽已經係啦

左膠三神器、唱K、打J、宇宙大會都有。
梅麗史翠普露點 係替身定真身?
大包圍全部人都吋曬
太多細節好難數哂,整體上我會當絕世天劫cult版
套野係屌d左膠唔夠左就真
連登仔以為有寶
女主係Jennifer Lawrence呀嗎
https://www.imdb.com/title/tt11286314/
Adam McKay originally planned to make the movie for Paramount Pictures before it was acquired by Netflix in April 2020.
因為係兩套戲
不過好明顯有D人真係當左絕世天劫咁去睇 所以前面有D人睇左廿分鐘就屌鬼 佢地諗住睇特技呯呯蹦蹦
咁我唔會一下就回想到20年前嘅戲,係睇完先覺,因為一路思路由其他笑話同其他嘢帶住,而唔係去諗啲drone係咪鑽到嘢
梗係可以無message啦
你拍套尚氣無message無人怪你架
但係你擺明車馬拍社會議題
咁就唔好怪人抽稱你無message
至於娛樂性 如果你覺得套戲好搞笑 咁只能夠講我唔識呢種幽默
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞