千萬別抬頭 Don't Look Up 討論區

1001 回覆
222 Like 24 Dislike
屌你老母咩
好正,其實睇到中間已經想粒嘢快啲撞過黎,好想快啲睇左膠絕望。
最尾結局串撚到,觀眾睇得好開心。
套嘢要拎奧斯卡。
其實好真實,而家全球啲人就係咁。
明知地球就黎玩完,物種越黎越少,環保?wfc,歌繼續唱,舞繼續跳。
國家就各自掃門前雪,環保?wfc,獨裁者繼續掉錢高壓監控巿民,民主國總統繼續操控媒體拉票。
咪玩,淨係leo+jen 佢哋依套戲收嗰份糧應該係今年top10 paid
即係最尾邊個?草原果度咁多人?
諷刺Hillary搵Hollywood班名星助陣,
見佢張要相都見佢同名星合照。
套電影真係好到肉,如果現在重講咩只係諷刺trump果d,恭喜你,你都係get唔到套電影其實係話緊你
左右唔係重點囉好無
冇興趣糾纏喺食素係咪環保依件事度。好似爭取民主一樣,有心嘅覺得岩就去做,而唔係同自己講,解決問題個制唔係自己度。當然政府大公司有最大責任,施壓/屌鳩佢哋,我完全同意。
呢度夠大把人話套戲係笑9啲左膠啦
根本佢就兩邊都屌
但老實講我覺得套戲好普通啫,啲諷刺位其實都唔新穎。講啲人乜都hashtag, attention span 短,笑9啲tiktok challenge. 係有娛樂性嘅,不過啲人講到套戲超勁,點醒好多人咁,呢幾年係咪瞓咗?淨係SNL 都好多呢啲諷刺嘢啦

睇咗開頭一陣其實已經等佢完,想睇佢點完。個結局係幾有趣
今晚食咩?
Facebook啲Netflix討論區好多人好有優越感咁屌啲話唔好睇既人
咁我又好少見到
我見到可能有啲人話套戲悶、唔好睇諸如此類,跟住就會有人出黎話係佢睇唔明咁,無咩人係針對話好睇既人黎屌,大多只係針對套戲
佢串哂左中右,仲要套戲右膠特別多
都話明喜劇災難片

喜劇<---本身就係諷刺時弊
災難<---用特技已經係科幻片啦

最難得部份係星光熠熠大制作下敢玩cult, cult得徹底又光明正大咁影射上中下層社會狀況, 更加大膽採用自取滅亡做結尾。

彩蛋係點出人類永遠不知悔改, 廢柴裙腳仔成為last man on earth, 第一時自拍呃like同subscribe, 笑撚到肚痛
咪係囉成個post唔通個個都打兩隻字,好睇/嚟好睇咩
要講佢好唔好睇都要用劇情講邊個位好邊個位唔好啦
唔講劇情討論嚟托7咩
好耐冇睇過咁高質既Netflix戲
初初仲以為係膠戲
X2 已經loop左幾粒鐘 反而個rap覺得多左
有冇人知戲入面隻芝麻街叫咩名
睇完覺得現實係有機會發生

BTW 個General呃佢十幾蚊錢個part最好笑,
之後仲要保多句,我諗左幾日都諗唔明點解要呃佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞