千萬別抬頭 Don't Look Up 討論區

1001 回覆
222 Like 24 Dislike
嗰作者讀戲劇,然後好似定居德國,可能真係單純口味唔同掛
咁口味冇得好講
但佢批評既係拍攝手法「刻意」喎
又一個例子都唔俾
樓上話佢有盲屌成份都合理

咁你覺得套戲邊個位太刻意?
價值觀,有d人瘋狂做愛,有d人打街劫舍
有d人到最後一秒都反搏保衛家園

有娱樂性不失意義都可以收貨啦其實
我有睇下啲歐美人影評同reddit 普通人點講,不過可能因為對佢地黎講啲情節同影射好直接,所以無咩好討論 (係連登先會連佢影射咩人咩陣營多啲都搞唔清楚啫) 同埋會反思啲問題既人睇套戲之前都會反思,本身唔會既睇完套戲之後可能都唔會,所以亦都無咩好討論 反而有啲台灣人討論仲搞笑,支持蔡英文/民進黨 同 唔支持嗰啲互相代入左角色, 覺得對方先係係現實台灣政治/社會問題上don't look up 嗰個

印錢同解決貧窮無直接關係,不過呢度唔詳細討論呢個啦

同埋謝謝你推薦,得閒搵黎睇。
最後講真話
Cate 係咪特登化到咁膠
講得好

條友最尾叫人睇drive my car, the hand of god好過
真係笑死apple to orange
擺明連套戲定位係乜都唔知就屌
大佬呀呢套擺明黑色幽默cult片啦
因為好真實,世界未日可能都係因為咁多事,而無人去救世界
膠到開頭認唔出
勁似啲濃裝主播
我都睇左一大輪先發覺係佢

我仲以為佢整容😂
我剩係睇到成推人😓
咁公道講我覺得依套非導演最好作品
係咪好好笑的
講政治議題係咁
總會有人覺得被冒犯
前幾年套Miss Sloane講槍權嘅都係差唔多情況
其實係咪真係有行星防禦協調辦事處
都係個句啦,我cap 圖只係想表達評價一般唔一定係因為啲人被trigger ,亦有人係因為其他原因未必中意套戲。咁講到中唔中意就係好主觀既。

同埋我唔係嗰作者,所以我代表唔到佢,加上我又唔係完全認同佢。但係我係rotten tomatoes 搵左篇類似既負評,睇下你睇完會唔會理解多左fb 嗰作者嗰種觀點?不過我就不再覆了,今日真係夠曬

https://www.reelviews.net/reelviews/don-t-look-up
娛樂性同趣味我都覺得爆棚,不過又是好主觀的
咁佢冇俾任何例子討論唔到

你又話你有少少認同佢所講既刻意
咪揾你討論囉
有點累了,唔想再打字討論所以睇下英文嗰篇幫唔幫到手
睇晒成篇又係冇例子去support佢既comment
黑色幽默其實ok,但過度卡通化,唔係好合理
你自己有睇過既話應該知幫唔到
我有睇曬我覺得幫到 同埋去到呢個位我更加覺得我地對篇野既唔同諗法 exactly 就係嗰答案。
其實都唔似係一套電影,畫公仔畫出腸算有驚喜?低俗到不堪。唔好人話好你又話好啦,傻仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞