千萬別抬頭 Don't Look Up 討論區

1001 回覆
222 Like 24 Dislike
好似spiderman果個咁
標題講明劇透咪唔使加密
算啦都過咗去 希望自己唔記得
我知呀 但點解會喺果個時間點講嘅
白頭佬借尿遁
個總統老母跟住走

跟住成班科學家都話走
係得個仔話留喺到

李安納度以為佢個仔都喺架飛機度
未話幫我向佢問候一下
點知原來漏低咗佢
我仲睇唔清做緊乜
唔該哂巴打
集體性交
記得睇埋片尾
個仔
巴打你真係真係有心機覆。但個人覺得因為香港呢幾年發生既野太惡劣,氣氛嚴苛又絕望,好多人即使本身係同路人都好,越諗唔通出路就越鑽牛角尖,只係單憑一啲片面認知去睇世界發生既野,然後見到唔合自己預期既野就更絕望,之後就更鑽牛角尖同極端。不停去feed 啲野俾自己去reinforce自己既偏執。本來淨係係匿名網絡上都算,但當係現實世界都越黎越多機會遇到呢啲人,就覺得其實嗰情況好可悲。
spider man 呢啲係因為未上映就已經有討論區先會寫明邊啲係劇透
呢個咪就係十個入面個一個會寫
正常係唔會寫
你要佢好似DDL, Gary Oldman呢啲變色龍咁做咩似咩就唔洗旨意㗎喇
但Wolf of Wall Street, Don't Look Up呢啲要個角色啲反應好誇張嘅,佢就真係做得非常好睇嘅
Ok
最尾食飯嗰度幾sad
大家扮冇事繼續閒話家常
首Just Look Up 好好聽
過份咗少少...
有時都會覺得講黎都嘥氣,但有時又會覺得唔覆唔自在,因為當想認真表達觀點/討論既人越黎越唔想發聲,嗰討論空間淨返既就係啲無營養,無論據back up,信口開河或者互相攻擊既回覆 ,然後當你諗下好多後生香港人日日都睇連登黎 吸收資訊/form自己既觀點 /塑造對世界同對其它人既睇法,就會覺得同外國人玩咩tiktok其實無咩分別,都係食緊精神毒品。

但係我覺得最終都係返到education上面

如果身邊人睇嘅嘢係可以闊少少
咁係可以正面影響其他人

其實政治環境影響自己嗰啲嘢 曬氣啦
鬼佬自己都仲有無數人連香港係咪喺亞洲都唔知
好多人係以為自己做緊正確嘅事
實際只係搵緊個宣洩通道

Bottom line
我鼓勵有興趣了解政治嘅
去閱讀相關嘅書籍同事物
訓練自己獨立思考 而唔係以為自己有獨立思考

人哋話 少啲上連登個人會更好 其實唔係錯
互聯網本質就係影印機嚟
你見到人哋講嘅嘢啱聽 久而久之自己都copy-and-paste

雖然你睇我係不斷覆緊佢
但係其實我只係拋個問題去俾佢自己同自己溝通而已
有d似香港現況
熄電視唔睇新聞,但其實大家都知發生咩事,一齊食飯等攬炒到自己
即係其實政治立場又係可以返到education上面

例如
當藍絲喺度散fake news話共產黨誓十二小時攻破台灣

咁我認為黃絲係唔應該因為對家而降低自己嘅standard 去一齊發放反向fake news

人哋還人哋
如果連自己自認有批判思考都整埋咩「侵侵誓對北京發動核攻擊」咁嘅微信朋友圈底fake news
咁只會有更多人加入 just look up / don’t look up嘅民粹運動
咁你覺得我係鑽牛角尖?
其實我都係不斷拋d野出黎
你形容個種鬼佬係無知,而佢地亦唔會覺得自己咩都知 ,反而可能佢地會覺得唔知咪唔知囉 ,有咩所謂

但係香港人嗰種係自以為係國際城市 / 或者自己成日“睇國際新聞”,所以自己啲世界觀都好掂,殊不知係另一種無知

我係覺得政治氣候係影響好大既,因為就算係幾年前睇啲國際新聞下既comment 都唔咁恐怖。不過我又覺得似乎唔止係香港,其它地方都似乎係咁。我都認同你講 話互聯網或者to be specific 社交媒體既影響
所以我咪帶出令自己舒服呢個睇法

但奇怪外國影評分數只係一般
sorry 巴打,我嗰回覆唔係針對你啊其實,只係我見到有人覆我先再禁入黎睇下嗰post ,然後見到嗰位開頭傾過既巴打仲有keep 住覆 先有感而發
世界無幾多個有心有力既人
歷史會比正評比返Trump呢個人。

正如Micheal Jackson比人屈左成世,都睇到好多人其實唔係太care思考人云亦云。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞