千萬別抬頭 Don't Look Up 討論區

1001 回覆
222 Like 24 Dislike
如果真正認知到“we (or our descendants) are fucking going to die!”嘅話,好多人會自動自覺做嘢,根本唔洗立法,例如歐美後生一代其實好多都食素。
其實有1/4氣候問題係attributed to food, 至少有1/4個制喺所有人度
多謝支持
仲有鬼佬唔信有covid 唔戴口罩一樣
乜都拗一餐
冇人去正視個問題
疫苗其實99%人無事
不過都大把人因為政治立場唔打
其實中左omicron 都好似99%人冇事。咁打黎做咩?omicron 好似剩係感染上呼吸道,分分鐘中omicron 好過打疫苗
例如有人覺得食素係環保,但班友就係淨係碳排放,但就冇計水資源、因為大幅農植需要農林面積,產生到幾多熱量,唔同植物、牲畜碳排都有好有壞,唔係肉就一定衰,植物就一定好。

成套野單係套環保就太 on9,套落所有議題其實都係一樣,大家根據意識形態、慾望、唔完整既資訊、直覺、利益去鬥爭,冇乜野純科學判斷,七嘴八舌。

P.S. 太多人集中搵套戲現實上既 cultural reference ,成日想完全套晒齣戲落去現實世界,咁其實都係 on9 既,好易過度解讀。
依個位笑埋綠絲
Peter每次一出去 女總統就跟住出
完全認唔到
你唔係一個人
根本係抖音嚟
原來個廢柴仔無死
銀河艦隊。

不過Netflix有好多正野嘢,例如《羅馬》、《愛的過去進行式》、《同學麥娜絲》
Bash
估到個結局同《奇愛博士》一樣

以前睇《奇愛博士》會唔明當初d觀眾典解咁受落,令寇神一砲成名

睇完呢齣,諗返轉頭就想通了
邊度有人唔鐘意 得佢唔鐘意
套戲最出係 Ariana 首歌

搞到我要狂replay
梅姨死得最on9
Don’t worry 完全冇,老少咸宜
就咁睇啲西方媒體review, 一係有過分解讀既感覺,例如咩都係笑trump, 環保,法西斯 ,盡顯self righteousness,一係就倒番轉覺得無聊,垃圾戲講左兩個鍾都係講緊啲人唔信科學, 然後傾右既例如daily beast就好似覺得offended 個個話套戲垃圾

都唔知係唔係個世界正正係太政治化,一套荒謬劇都唔可以放低身段笑下,唔可以了解無厘頭既笑話,係要搵原因,前因後果。再者,呢套戲恥笑既刷係好多元
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞