千萬別抬頭 Don't Look Up 討論區

1001 回覆
222 Like 24 Dislike
有一樣野呢度d 人無講既係,里安納度狄卡比奧自己本身都成日拎氣候問題出黎講
睇完
好撚正
其實套戲殞石撞地球呢個situation套落去影射任何一個世界級災難大事都會work
話之你係UFO打到落來定哥斯拉浮上來噴火
人都係只會響度改圖整meme呃like報花邊news
既得利益者都係會繼續呃鳩你無事會發生度下點撈自己利益(暗底自己度好plan B著草)
係,所以睇佢屌人果幾場戲好撚正
我從來唔認為 JLaw 呢類人會真左 佢呢隻表面撐左翼嘅言行英文叫patronize 即係刻意討好 一早好多人睇穿佢 需知荷李活呢啲係地球上數一數二嘅名利圈 個撚個都係西瓜靠大邊㗎喇
屌你老母
好好睇 完全對得住個卡士
上年有齣 Chicago 7 都好正
其實睇現實生活邊一邊唔信科學多啲,就知係諷刺咩人多啲啦
不過代入covid 都好中
我覺得套戲係好偏liberals 觀點喎。見到有人覺得呢套係諷刺左膠,我就覺得Adam McKay 功力真係犀利,竟然唔同立場既人都可以代入到。

成套戲都係啲美國政治暗喻同時事諷刺。Meryl Streep 嗰總統好明顯就係Trump ,不過性轉左。Jonah Hill 就係Trump Jr + Ivanka (話說Jonah 最後仲有一段,唔知大家有無睇到) 而啲追隨者明顯係諷刺緊嗰啲唔信科學既部分美國白人保守右派,到嗰彗星殺到埋身先驚覺自己信錯人,就好似嗰啲信陰謀論信到害死自己或者屋企人嗰啲disbeliever。即使嗰Peter 係有少少Biden 既影子,但主要似係嗰幾個科技界super rich撈埋, Musk, Bezos, Zuckerberg

至於陰謀論盛行,我唔覺得淨係傳統媒體同政府問題 ,而係因為而家啲人得到資訊既媒介有好多種,但質素參差,好多人自己media literacy 又跟唔上,再加上社會越黎越polarized ,連基本事實都無法獲得一致認同,就好似究竟有無彗星咁都可以嘈一餐。
套戲最初發想就應該係before COVID 既。但reddit 有人講套戲既劇本係疫情期間有再執過,套戲亦都係疫情時拍,然後話入面唔少野都係inspired by how pandemic played out.
睇返戲入面d 細節位啦.....

例如科學界對 comet 撞地球有共識,計曬時間出黎,科學界幾時對covid有共識過 / 對政府發出警告 ....

之後美國本身有計劃去解決comet 問題,但係最後一刻因為經濟而 override 左,暗示緊大企業對政府氣候政策既影響力 (睇返 trump 時期既政府)。仲有戲入面美國最後一刻唔射個 comet 既決定,佢有提到美國無同其他國家傾過,帶出緊現實中既美國係氣候問題上無同其他國家合作
咁我認同主要係影射氣候問題既。我意思亦唔係話佢講緊covid, 純粹係想講一啲情節同covid 實際發生過既野都match 。

戴左黑超無留意佢原來係佢
套野好撚似熱狗拍出嚟咁
乜都屌 左屌屌右屌屌
現實係咁㗎啦
同意 因為我都想俾Timothee咀
我連cate都認唔到 唔知道原來咁大卡士
睇完呢套覺得庵野秀明套哥斯拉諷刺得唔夠到肉
一開始完全認唔撚出係佢
屌原來係劇透post
佢同cate我都係睇睇下先認到
如果生活本身已經痛苦嘅話
比彗星殺死真係wfc
對比全球暖化呢d彗星撞地球呢d一秒無痛咁乜都消失其實幾正
現實中真係發生嘅話我諗有一班人會無乜特別感覺
都唔知睇緊乜撚 不過結尾死哂係幾好 好多末日題材都唔係真係死
係,套野睇完越諗越沉重,最後人類係因為愚蠢同貪婪而滅亡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞