千萬別抬頭 Don't Look Up 討論區

1001 回覆
222 Like 24 Dislike
真係痴撚線 個世界首富級全球知名智能電話公司老闆,竟然有人可以解釋為諷刺緊拜登,而個原因係因為佢索女人頭髮

有個鏡頭係荃灣
你呢D人真係好鬼低質。

第一女總統檯有張希拉利既相。

第二 侵選總統時最中意就係彈民主黨總統要服侍金主,而強調自己唔駛因為佢自己就係金主。片入面個女總統就正正成隻金主既狗咁。

導演根本就無specific咁影射緊一個特定人物。而係好龐統咁混合一個政治人物出來嘲諷。
咁多負皮,果然連登燈親都冇好嘢

劇情拖,重點唔多,又可以講到冇冷場
爛gag檻尬又叫好笑
李安做到出晒精都救唔到套戲個定位
睇到彈d 字出來解釋時就覺得咁似the big shot,原來真係
笑鳩而家美國文化
第一句就人身攻擊 你一定好高質啦

不過我的確唔應該話係完全影射一個人既 ,雖然trump 啲reference 真係唔係籠統,但畢竟唔係完全一樣既人。 我亦覺得係有影射一啲傳統民主黨人既,但相對真係無咁多囉
係呀 寫呢個角色加幕索頭髮用來諷刺拜登

嘩 我真係感受到李安坐係電視台個種對住班白痴想大叫個感覺
睇唔出 整到個女種統咁鳩唔似有政治正確
佢老人痴呆果度都可以話係扮拜登

梅姨訪問話過自己扮侵
但戲入面又有同克林頓的合照,疑似暗示佢係希拉里
導演高招在,乜人就睇到乜野,任由觀眾自行代入
梅姨應該扮得好爽
串9個有錢佬係到吹自己個乜9野程式定公式計算好撚準
我有睇到呢幕啊,所以我之前都有話見到啲民主黨人影子唔出奇,因為progressive 係唔中意Hilary/Biden 既。但真係無針對trump 咁直接。
全球死撚哂都仲影相拍片擺上網呃like
仲要除左網上社交平台就剩係識叫老母
明串而家班後生
炒埋一碟喇 邊有咁多角色續個抽
都算幾好睇
但李安做得好咩?佢個幾下發癲比我感覺似演緊wall street wolf咁,放落一個毒撚教授度好奇怪
炒埋一碟我同意。
諷刺都有高低之分,如角色個對白、意圖。例如個總統為左選票而將comet白事當紅事promote。呢d都係極具諷刺意味既令人拍手場面,荒謬得來你知現實真係有可能。

如果呢個導演/編劇特登加個索頭髮就係為左用來諷刺某一個特定總統,咁佢就只係王晶水平,因為係最低層次既影射。如果覺得咁係諷刺簡直當個編導白痴。
Mark Rylace個角色唔同面向都係reference返唔同真人嘅signature啫 creepy old fuck個面咪扮拜登 啲簡約presentation咪係扮apple 大數據痴漢個面咪扮google 鍾情Asian咪扮mark zuckerberg
呢樣係令觀眾代入劇情嘅方式嚟啫
睇戲睇到有標準答案去解釋每一幕咁
你做人都幾辛苦
到底負評d人係咪無腦
出左街?
有無人覺得電視女明星幾正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞