千萬別抬頭 Don't Look Up 討論區

1001 回覆
222 Like 24 Dislike
好準喎!完全中左個女總統點死
佢掌握節奏好好,佢既戲一定唔會悶。
咁講啦,如果你淨係睇張相 或者 嗰look 你可能會覺得係Hilary,但有留意啲美國政治就會覺得Meryl+Jonah 成個package 好trump family

可以參考下呢篇,入面都有講係其他總統既野取材
https://www.denofgeek.com/movies/dont-look-up-who-characters-based-on/
我想問最後電話習主席話彗星完好無缺
係咩寓意?
咁講啦,我唔覺佢唔係暗諷緊侵
但你淨係話佢踩右踩共和就未必洽當
可能我睇漏,但Meryl Streep個角色真係有 anti-intellectual 同 anti-science?

佢一開頭話兩個主角只係michigan大學,所以話搵返ivy league 或者NASA 嘅人再計多幾次confirm盤數先。 我覺得比較似係講緊民主黨嗰種名校精英主義?

再講,第一次射火箭嗰時,手機金主同個女人主播都可以喺間房度。唔係更似講緊民主黨同大公司同傳媒嘅密切關係?

相反,我覺得jonah hill個角色更加似michelle obama,講緊嗰種靠president關係上位指指點點嘅皇親國戚。因為感覺上trump family 好似無太多曝光同染指政治?
其實就係好多媒體同hollywood portray 既Trump:

對認真問題同科學嗤之以鼻
搵啲唔關事既人做政府高位
訴諸民粹,然後支持者既形象就係傳統白男,帶頂Make America Great Again style 既Don't look Up 帽+台上講illegal immigrants +Jonah Hill 俾人掟完鬧台下係fxxking rednecks
你講嗰個講啲野極政治不正確既退休老兵

然後做得最出面係同嗰仔既互動,將嗰唔關事既仔放入決策圈 ( Ivanka+ Jared Kushner) ,想date 阿媽就好似trump 想date Ivanka ,仲有唔記得左嗰仔女 都係啲talk show 時不時攞出黎笑既
都係既,唔應該話佢淨係踩右/共和。可以睇我之後係#313 寫既。
呢套買返嚟都係正到仆街
佢班支持者都帶住MAGA
第一次係oval office 嗰嗤之以鼻既tone 同討論 ,即使後來任命埋DiCaprio 做宮 都唔理佢同啲科學家既專業意見。同埋佢唔係因為搵完ivy league 專家check 過盤數岩先行動,而係因為有助挽救選情喎。不過的確講名校精英主義 Dem 更加係

傳統民主黨+Big Tech +媒體關係嗰part 我認同

至於最後嗰段,trump family 無太多曝光...? 佢嗰女同女婿成日出現,仲係senior advisor to President 喎 仲有佢個仔呢。
佢個ai係準嘅,一早就睇到有彗星啦
我#433有講多少少
DiCaprio 最後擊敗演算法 唔係die alone
JL 返返屋企,然後佢老豆老母都佢講 no more politics,其實成套戲代入香港都好撚合適,係冇地圖炮
好睇
個總統8婆最後真係隻怪食左
急凍喎你諗下凍埋件衫會點
咁瞓醒都要着衫架,依家啲人裸睡朝頭早起身都要著衫啦,唔著衫出去扮伊甸園咩
中段我瞓左,基本上串曬所有美國現象咁滯,輕鬆易入口

肥Leo啲戲好明顯係戲,佢老婆仲有真實感過佢
荷李活劉華d戲係咁上下喇
咪就係扮伊甸園囉
肺炎可防可控, 話知佢開萬家宴.
好明顯係講緊次世代伊甸園不過比人食撚哂
我當大家好重視全球暖化

到底點解決?全球倒退到原始人生活?大幅轉用核能?綠能?乜太陽能風能真係好效率?電車?定係學 matrix 搵 dark storm 遮住個天減少溫室效應?就好似套片咁,你改變佢軌道定係開發佢?其實會有無盡既討論同鬥爭

好似 look up campaign 咁,佢地走去作首歌宣傳,其實就係女主角 Kate 最撚憎既,大佬呀,你依家要緊張、要諗辦法,唔係搞埋d on9 呀,對佢來講你喊反而更加正常,但個世界就用一個 on9 既方法避開左,呢個世界原來情緒化行動先鼓動到人。而佢最終都妥協。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞