千萬別抬頭 Don't Look Up 討論區

1001 回覆
222 Like 24 Dislike
無乜期望入去
屌 夠晒屌鬼
Good movie
如果你睇the big short 係睇啲玩家點樣係金融危機 睇準良機賺大錢,咁梗係覺得唔make sense. 但你睇套戲對wall street 同institution 既批判, 我就覺得佢支持sanders 一啲都唔意外。
睇個陣都覺得唔對路
就算真係要錢 都唔洗cheap到咁
Netflix片一定有露點
佢算唔算自己抽自己水
但擺明係將trump啲仔女合體做一個角色啦
Trump: 'If Ivanka weren't my daughter, perhaps I'd be dating her' 同Jonah Hill 講Meryl Streep 阿媽嗰句 根本一樣,只係掉轉左角色講, 仲有將仔女放入權力核心,唔記得左自己嗰仔嗰啲橋段... 有留意下美國政治就搵到勁多reference
啱啱睇完,個諷刺程度

輕輕鬆鬆兩個鐘
抽緊marvel水
都係

但係我不認為Sanders可以even入到presidential election
即係佢講「改革監管機構!Tax the Rich!」
但係從來唔諗deal with aftermath / 點樣系列性改良

佢套大手一刀切手法用喺共產黨就係fully adoptive嘅
但係入喺對岸嘅語境入面 佢就係all Bills, no solution / all talk no action

我都唔鍾意Wall Street大過Main Street
但係鬼叫人類同股市一樣 都係情緒主導嘅產物
有啲人都係喺賭桌度先整到產品出嚟
比如Crypto、Tesla

有時候理想主義者可能先係最Bureaucracy嘅
睇Sanders近年講嘅嘢,我覺得佢同啲坐喺聯合國冷氣房叫Elon Musk捐身家嘅西裝友冇分別...
個poster其實都有少少少少似Nic cage套Knowing
演員幕後解釋

https://youtu.be/NlJHNrzPvkI
其實bash係諷刺緊apple定tesla? 定both?
你後面嗰段咪講緊Elizabeth Warren 囉
電影post 唔討論咁多現實政治啦,但我覺得無論套戲又好,或者現實支持trump or 支持Sanders 都好,其實都係源自於美國好多制度真係崩壞得好緊要,所以先有咁多人支持establishment 以外既選擇。
真心覺得套戲好慢好悶🥶
今日睇左 勁好睇
係應該諷刺Apple

因為Tesla真正搵錢嘅產品仲喺個肚入面未爆出嚟
一兩年前Tesla其實只係靠賣碳積分做靚財報

但係本質上Apple Tesla都係同一樣嚟
分別只係一個依靠大陸人力同市場賣電話
一個依靠大陸人力同市場賣電動車
佢講到手機我咪當佢暗示apple, 個格都似steve jobs.
不過我覺得apply落所有big tech都得ge.
其實我望住佢諗起Tim Cook先
成套戲抽哂美國現況 荒謬又真實
好正
你係咪弱7智,女總統張檯有張希拉利既相
呢套令我諗起the onion movie 洋蔥電影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞