千萬別抬頭 Don't Look Up 討論區

1001 回覆
222 Like 24 Dislike
全地圖炮個個都得罪晒掛
Facebook 有見過一啲其它睇法,都幾有趣。雖然我唔覺得嗰導演有諗住說服任何人,但係刻意嗰part 我都少少認同。

我見到有荃灣海旁
可能我哋外國人先覺有趣
同埋cult片不嬲低分
其實刻意有咩問題?
有明確目標而且去實行就已經係刻意
個個導演拍都有目標架啦

除非你話佢為左表達一樣野而用過多鏡頭去強調一啲係人都get到既野
又或者為左某個劇情而刻意扭一啲不合理既劇情
但呢套我唔覺有咁
成篇文亦冇俾例子

至於祈禱個度
係佢唔明人地外國信仰啫
大把科學家都係教徒
信仰可係精神寄託
唔一定同科學對立
佢地都對人類失晒望
咁樣其實仲好
聽把聲都認到

中曬我想講嘅說話

社會輿論係的確恐怖
尤其網上大家都冇耐性去聽其他人講

呢排我睇Taylor Sheridan套1883
得閒就去imdb / reddit / 豆瓣 睇影評同討論
因為套戲係比較right wing 講西部大開發 豆瓣反而係一致好評話好美國精神、好RDR2

反而imdb啲人嘈套戲太暴力 太容易就開槍殺人 睇到話想嘔咁

我未搵don’t look up嘅discussion
但係我覺得好多嘢都係應該笑下就算 唔值得深究
例如 唔好講140 trillion 就算係無限印錢我睇係未必有效消滅結構式貧窮

喺度誠意推薦How To with John Wilson呢套HBO Documentary series俾你
呢個作品係完全咁運用咗self-Media / social media 嘅優勢
又將紐約嘅社會問題講得入肉
即仰有套戲又屌藍又屌黃又屌中立又屌熱狗
抽離咁睇實好笑
有既定立場就覺得offensive
打中好多人痛處
而家西方主流群眾就係咁,我覺得無誇大,所以tiktok先咁流行
我諗佢講嗰刻意可能唔係指有目標?而係刻意咁將所有議題用好直接既方式拍出黎?

不過我都只係分享下一啲其他切入角度,唔係嗰啲純粹因為立場唔同 或者覺得被地圖炮攻擊 所以就唔中意套戲嗰啲
原來succession係佢
睇咗兩季都唔知
呢套真心掂
wolf of wall street
就算當佢係咁既意思
直接又有咩問題?

真心佢篇文批評連例子都唔俾
冇咩討論空間
只可以講幽默感唔係個個都有
succession 其實唔算係佢? 畢竟無論電影/美劇其實executive producer 都只係掛名。美劇入面showrunner 先係重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞