[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(13)暨交流區

1001 回覆
35 Like 0 Dislike
你話三百幾 MB 係點樣睇出黎架?
逐個 file 睇?
應該一係多圖, 一係PDF
之前都買開正版,不過試過中伏
所以多多少少想搵個網有得down一兩集睇下
啱口味先再買正版
印象中 bookwalker 可以租書?
不過,一本書可能都係三四十…
再研究咗一陣 應該係system食咗啲位
Thank you巴打
我喺佢storage嗰度睇
但係再研究應該純粹係system食咗啲位
可能真係報錯數/系統用左啫。

如果係輕小說類可能因為入面 d 圖太過大張,
唔知預先響 epub 做手腳,夾硬 resize 張圖得唔得…
4GB 入咗不同種類 300幾400本書 , 仲有400幾MB 淨,
4GB 機 其實得 2.76GB 比你用
https://z-lib.org/
一個極好嘅下載書網站
啲書非常之齊
中英文繁體簡體都有

下次加返佢#1🙏🏻
想問下 行android嘅 係唔係得onxy?

自己全部書都係喺Google play度買
1. 唔係,仲有 boyue。不過,onyx 同 boyue 都好似無乜大分別。

2. 同你上邊問既野無絕對性既關連。如果你係想響 Google play store 以外睇你買既書,你應該要做既係 dedrm 做 epub … 當然你特登買部 android eink 黎睇 play store 又無話唔得既。
除左文石仲有幾間,例如likebook
hyread第二代都好似轉左自己整
另外仲有啲kickstarter機,不過後面都係大陸人
文石已經係做工最好果間,但產品線亂到仆街
建議有興趣嘅人買之前,最好自己上youtube睇review + 拎上手試過
其實我好懷疑呢堆機其實都係同一個 source OEM。之前 Boyue 同 Onyx 連 firmware 都可以互換,外國有唔少細廠都係 OEM 佢地 d 野。

我覺得而家個情況都係差唔多。
應該掉轉,係boyue同onyx做OEM
ereader呢個產業好少新廠加入,連開發成本都賺唔返
你講兩間野有冇share,呢層唔太清楚
不過唔出奇,如果你話我知其實係outsoure俾同一間公司做,我唔會驚訝
尤其boyue呢一兩年好似都冇出新機,可能索性專做oem hardware算
Boyue - Likebook
Onyx - Boox
兩家而家都好少直接用自己個朵去賣…
onyx仲出緊自己,但多數人都係識boox
boyue呢兩年好似消失左咁,專做代工
老實講,呢兩間都未必做得出,冇bookstore backup係好難支持,文石機海嘅策略只會捱到google出自己android ereader為止
google有自己book store,仲要唔使俾android 授權費,本身ereader嘅技術含量又唔算高,自己出返都係遲早嘅事
Boyue - Likebook
Onyx - Boox
兩家而家都好少直接用自己個朵去賣…
onyx仲出緊自己,但多數人都係識boox
boyue呢兩年好似消失左咁,專做代工
老實講,呢兩間都未必做得,冇bookstore backup係好難支持,文石機海嘅策略只會捱到google出自己android ereader為止
google有自己book store,仲要唔使俾android 授權費,本身ereader嘅技術含量又唔算高,自己出返都係遲早嘅事
如果google 出pixel ereader直刻買部
想請教下,過往聖誕kobo喺各大鋪頭有冇減價?想買sage
舊年有,今年都可能有
https://m.facebook.com/KoboTWN/posts/2810243355924037

我當初買Libra 2都有分析,結論係一年入面減價次數唔多
可能得Feb(新年)、Jul(書展)、Sep(週年慶)同Dec(聖誕)

thx!暫時知道嘅得送150書券。除左最近台灣kobo買sage比買libra2多一倍書券。。不過香港好似冇咩動靜。
用咗kobo Libra 2幾日,後悔咁遲先買,真係好方便,又輕又可以隨時轉書睇,未買嘅快啲買,早買早享受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞