[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(13)暨交流區

1001 回覆
35 Like 0 Dislike
收到 唔該ching 我手機買完sync 落去搞掂
電子書真係好爽 雖然冇咗陣書香味
但平咗又方便咗
我有兩部,max lumi2睇pdf,nova睇小說
我自己workflow就用部max睇pdf,上面會highlight+簡單marking,另外仲有部ipad 12.9,用goodnote做詳細筆記
goodnote可以search手寫筆記,唔使下下開返個pdf搵

呢種workflow係我覺得方便,但唔代表一定啱你
前提係你有冇工作需要睇大量pdf,有嘅你先要諗買唔買
如果你每日頂盡都係睇幾頁report,咁你需要嘅其實只係ipad 12.9
買咗32GB 版
要3月尾先到倉
我第一次用Sony PDA 睇電子書
當時中五暑期工
16歲啦
Clié 咩 model 先?
T615c咁上下
襯有折買佐ppw kid版
平過w/o ad版仲要送cover
去天火藏書轉直排
http://ebook.cdict.info/mobi/
咁你就要自己用Sigil將「轉﹁,如此類推
calibre轉換格式時都有一項搜尋與取代,可以一次輸入所有要轉換的標點符號,比一個一個轉換方便
有冇人kindle自己入otf font?
上github down咗思源黑體
結果一開部kindle 好鬼lag
txt直頭crash埋
Reboot都冇用

最後delete咗先順返
唔知係咪otf太大
有兩種, 一個15 mb, 一個5 mb
終於入手左人生第一本eReader kobo sage 好開心

想問下Kobo係咪無類似比錢每個月可以任睇ge plan?
國際版好似有
有Kobo Plus
不過香港、台灣、日本未有
https://www.kobo.com/ca/en/plus
原來有kobo plus
可惜想睇中文書多d 希望將來有啦
想問大家kindle有冇用保護套
喺邊度買
買原廠?
上Amazon搵唔到
就算雜牌都好多唔寄香港
旺電2樓有
HKTV mall非原廠幾十蚊
無咩大問題
想問下readmoo網站買既書有無辦法放kindle
想問吓,Kindle有啲字會特別淺色,係咩原因呀?
ereader好耐無用無充電,再加上天氣熱D字就可能會淺色,用返一段時間就會無事,不過,而家天氣咁凍都有字淺色好奇怪囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞