[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(13)暨交流區

1001 回覆
35 Like 0 Dislike
啱啱過咗聖誕,kindle下次幾時減價
Kindle 8GB
89.99 > 59.99
-33%
雖然唔係最平49.9 但都想買
Kindle Paperwhite Signature Edition
同Kindle paperwhite 買邊款好
係差 rom 同調光功能
仲有個 wireless charging。

自動調光功能其實只係好過無而已,
大部份時間都係 off / 低光度,自己手動都唔太大問題。

ROM 就較大影響,長期搬住一書櫃漫畫既就有需要考慮。
文字書 only 唔使考慮。
offline backup 既漫畫睇完會刪or換,同埋
長期有 wifi connect 住 online bookstore 就問題不大。
其實我都係用黎睇書多
漫畫用番ipad睇
仲有個問題 因為第一次用而類野
係唔係readmoo買既所有書都可以自己轉file格式 再入機 就一定睇到?
Readmoo / BookWalker 係自家專用野,拆唔到比其他野用。
咁如果中文書除左amazon仲有咩
Bookwalker / Kobo / Google Play Book
你睇左頭兩個 Post 未?
3. 邊度有繁體電子書賣?
readmoo
kobo
Google play
有呀 所以先問係唔係所有都可以拆出黎用
唔該哂
Kobo/Google book得
bookwalker唔得
Readmoo話DRM Free可以拆出黎
但其實得好少書
所以繁體都係Kobo/Google book啦
唔該哂
另外選擇係買readmoo機 or 開放式
有搞開 KOBO dedrm 既巴打,你地會唔會拆完出黎之後執返靚 epub 個 metadata ?
我勸你如果唔係要睇大量 pdf,就唔好買。我而家要睇PDF就用iPad(可以 mark notes),要睇書就用Kindle,根本都唔會用到部 Boom……

利申:有 iPad Pro 、Kindle 同 Kobo forma。
應該係boox ,搵快打錯。

利申:有 iPad Pro 、Kindle 同 Kobo forma、仲有 Boox
會,多數執系列同作者
呢 d 當然會啦,我指係 d 簡介嗰 d 啦。例如
咁抵
今日啱啱買咗nia
但有冇人同我一樣買書卡住係載入中
之後就冇反應卡住咗係度 有冇方法解決到
簡介冇執,好少開嗰書籍詳情嚟睇
唔知點解覺得加左落去感覺上好似高級 d ...
雖然其實唔會睇。
試下用web版買
買完喺部機sync
部機買好廢

另外如果冇香港coupon,可以睇下教學轉台灣地區,會有多啲promotion同有折
有無用緊A4 size嘅人share下
輸入/輸出/開關檔案會唔會好慢
用咗ipad pro 11幾年
都係覺得唔夠大
手上嘅e reader都係細部同低階
pro11都唔夠大
再大d要2-in-1 laptop 啦wo
睇得多2 column pdf papers
11係唔夠大
要打橫或者zoom嚟zoom去
可能我老啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞