[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(13)暨交流區

1001 回覆
35 Like 0 Dislike

Thanks Ching係咪好似kindle咁用calibre轉呀?
同埋kobo整英文字典, 係咪要連電腦download Dr.eye呀?
Kindle嘅話買ppw5定oasis好啲
無錯,呢個網頁有教你點樣用Calibre轉kepub
https://www.cool3c.com/article/142509
至於字典,我記得如果唔想用內置字典,我唔識點樣製作字典,只係先喺網上搵到自己想要既字典,然後用usb放入kobo放字典既folder,取替其中一本字典既名稱,例如我地無需要用到德文字典,咁就用自己搵到既字典,改成kobo裡面既德文字典名稱,然後放入去取代德文字典,不過,呢個更換字典既方法,kobo每更新一次就要重做一次,所以我既放棄左,用返內置字典
唔知而家有無更好既方法更換字典
若果鍾意實體鍵或者金屬機身,就一定係 Oasis。

利申:Voyage 同 第三代 Oasis 都有。
新ppw用新一代技術, 平
但係oasis有金属機身、兩個實體鍵, high class一d
睇餸食飯啦
想問如果有d書淨係得pdf 可唔可以下載完再轉做 mobi or azw3 咁樣會唔會睇唔到?
*Kobo Libra 2 新手求指教*

話說無耐前係電腦入左本 epub 中文書睇
一路都好地地用開晶熙字體黎睇

今日開出黎突然無晒中文字 得返啲標點同英文
連右邊個頁數顯示都變埋叉包
試過 factory reset 都唔得
轉用筑紫明朝又 show 得返 但本身隻字體好撚難睇

有無ching 遇過 點解救好
係kobo store 買既書又無事

會唔會轉kepub好啲?
我自己好少開純epub,多數轉咗kepub先
所以暫時都未遇過無晒字嘅情況

btw更新完官方新增咗AR Ming等三款新字體,可以考慮轉用呢隻字體
不過我個人推薦用浪漫雅圓BIG5
kindle最大只有7寸,唔識合睇pdf,你可以試下直接入pdf去kindle,打開來睇下你接唔接受到,佢都有自動切白邊功能,不過有margin位,無辦法取消,而且翻頁會黑一下,文字黑色又加深得唔明顯
以我既經驗,kindle睇pdf最好既體驗:先將pdf轉晒圖檔,用ScanTailor Advanced剪切晒白邊,只淨返文字,佢會自動或手動加深黑色,再用ChainLP製作成漫畫epub(因為我個ChainLP出唔到mobi,當然可以直接用ChainLP剪切埋白邊功能,因為ScanTailor Advanced功能比較多,所以我鍾意用呢個多D),再用easypub轉成azw3(一定要係KF8格式),再用calibre無線傳輸入kindle(不能用mobi檔send to kindle既功能,因為轉送時佢會轉左普通既文字mobi格式)
係唔係好複雜呢,所以如果無時間做咁多野,就唔好用kindle睇pdf
最適合kobo既格式就係kepub,用calibre轉好方便
近排 update 過部機?
最近 KOBO 因為 update 之後屍橫扁野喎。
要視乎咩類型PDF
文檔PDF可以load返內文, 重新排版
純圖檔PDF就睇到你眼盲
做左OCR嘅圖檔PDF就撞手神, 成日會有怪獸字

其實已經講過好多次, 要睇PDF買10"以上機種, 睇p1
冇錢一律推薦用ipad
擺低咗部kobo一個月 琴日想睇嗰陣先發現epub睇唔到
頭先上網將epub檔轉返做kepub就冇事了
有同樣情況嘅可以試下
我update完原生系統都冇咩問題,反而係個koreader出事
Exit嘅時候會死機,返唔到原生系統,要強制閂機
明白
無錢點解用iPad? iPad 仲貴wor
你去望下10"以上ereader幾錢先
唔知係咪 old news is so exciting ...
近排玩返部 Kindle,未轉 fonts 之前直排一直出現奇怪既引號。
而家轉左新 fonts (Noto Sans CJK TC)之後就無晒問題。

如果係 old news 就請自動無視。Thx!
岩岩試左係kobo俾唔到錢買日本書同雜誌
想問仲有冇其他方法?
想問kindle 當你睇緊書既時候 background 係咪會有好似洛印咁?反而唔係純白背景 ?
正常嗎?
正常。
唔介意用多 d 電可以強制頁頁都 refresh 咁就唔會有印。
用多d電?
佢每一次 refresh 就會用電。Refresh 越大範圍就用得越用電。
一開始預設係唔會每轉一次畫面就全幅 refresh 一次。

所以你有時會見到轉一兩頁時會有殘渣,
但有時畫面會全黑閃一閃之後就無晒殘渣,
因為佢夠期做 full refresh。
但 full refresh 係特別耗電既,所以你自己衡量下開唔開。
想喺豐澤買kindle paperwhite 11代
但得美版唔知水貨有冇問題?
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞