[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(13)暨交流區

1001 回覆
35 Like 0 Dislike
中亞個網down咗?
kindle只係一個閱讀器,可以Highlight字句做筆記,唔可以編輯
前幾日我都係用左好多個瀏覽器都開唔出,最後終於用Tor開到
好,唔該哂,我試下先
https://vol.moe/
係咪收左皮
我上到wor
又上得返
買左部kobo nia入坑
有冇人試過一個kobo acct兩部機用
見台灣d人好似話得
DEDRM 幫到你
13/11 YOHO訂咗部Kobo Libra 2
本身話15日後有
之後Send Email黎20/12 先有
到到呢度其實我都冇乜問題
咁我HSBC 平200
又唔急用
咁都ok

點知比我星期六發現佢地有現貨
咁我緊係追問佢地
佢地就比個順豐number我話已經準備出貨
星期六當日check唔到我當佢需時處理啦
星期日check又冇我當佢星期日唔開工啦
點知今日過哂working hour佢都係check唔到
我追問佢佢又係嗰句準備出貨
但又答唔到我幾時先會出貨
叫我check順豐個number
但佢地比個number根本就乜都check唔到
我就話咁我唔要啦我要refund(佢email有寫比我refund)
佢地居然答我宜家件貨係等順豐送唔可以refund
但人地順豐根本冇攞走件貨

最終我話我cap哂圖
件貨嘅Status係待出貨
佢地同我嘅對話
仲有Email

佢先肯refund
仲要2-3星期先退到錢

其實佢地有現貨賣又唔送究竟想點

我認今次自己衰貪心
share下等大家認真考慮下係咪要買呢間野
藍到黑嘅店
其實之前我都冇聽過呢間野
係見HSBC都同佢合作諗住係正常公司渣
但佢啲手法真係好黑店feel
領教了
呢間又藍又黑
唔擔心「保養」問題Amazon 買kobo 仲平
係架咩!? Amazon平咩?

btw 其實點解boox咁貴
boox獨市Android機實係貴啲
收二手平好多,仲可以唔駛俾間賤格公司賺多筆
我部note air喺carousell收都係二千幾,新嘅一樣
你要理解ereader嘅產業基本上係靠book store支撐
amazon、樂天係靠大量生產+book store賺錢,ereader先可以賣到咁平
文石呢啲冇自己book store,產量又唔高,唔靠提高單價根本做唔住。所以你見佢更新好密,出超多product line,靠機海去賺錢。
想請教下
第一次用e reader
用緊kindle ppw 8gb
聽人講話一本電子書佔好少位
一部8gb kindle可以裝成幾千本書
但係我買咗兩本書睇
純文字
一本英文書300幾頁
一本中文書100幾頁
已經用咗300幾mb
想問有冇話可以點樣令啲書食少啲位
我同你同日買,一樣收到通知話20號,但我尋日收到貨了,佢哋好多客所以問CS嘢佢哋通常都好官方咁答,唔會真係幫你check

Btw 比我想像中輕好多,點解有人話重
想問下兇宅幾時先有新kindle賣
上網睇好似仲未有現貨賣
買正版啦
強國有人譯web小說都比人打壓
呢類網無乜啦
純文字書好少會咁大
300幾mb入面應該大部分係部機啲system嘢嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞