[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(13)暨交流區

1001 回覆
35 Like 0 Dislike
你係乜都搵唔到,定係只係搵唔到你要既 SSID ?
係完全空白,乜都冇,要重新開機先會正常番
咁可能真係個 firmware 寫得唔好。
又或者部 Kobo 個 Wifi 傻傻地。
我sage 收到,冇問題的,一直都用緊5ghz
有無人本kobo睇唔到好讀的中文書
我都睇唔到z library啲書
有無轉做kepub格式,會好啲
"boox睇漫畫係咪會好啲"
呢個問題無論小說定漫畫其實都係一樣, 答案在乎你想用app睇, 定鍾意down晒落黎睇
如果你本身會down晒落黎入機, 咁你用kobo之類都冇咩分別

boox唔建議買太舊嘅型號, android會舊啲, 而且未必up到最近firmware
好似咩格式都唔得
唔該ching

多數download呢睇
唔用app搵漫畫download難唔難?
(我淨係識用漫畫人睇)

去鋪頭玩過實體機, libra 有硬制真係好爽
個screen 反應慢啲又跣手, touch control 感覺差啲
我上面講緊平時係咪自己dowload落黎入機, 咁講好明顯你唔係
boox最大作用就係android, 你要裝app就買, 唔需要就可以慳啲
android ereader係用錢買時間同方便, 行android基本上唔存在格式問題
考慮緊買kobo Libra / Kobo Clara / Kindle Basic

* 中英文書都會睇,
但想開始睇多啲中文書
* 另外想有藍牙連接耳機
* 同埋又唔想太貴,因為本身自己唔係話成日睇書
只係肺炎唔想成日清潔啲書

最後覺得kobo Libra貴、kobo Clara冇藍牙,
決定買kindle basic (中文書好似可以過入kindle?)
請問各位巴絲意見如何
我係睇以下兩個table
感激不盡

有冇人係Kindle買開電子書
點解個檔案Size 永遠都唔對
平時唔係都係咁入架咩?
我之前一直都用calibre入蠢咗
新入門可以講多少少嗎?
你地講緊中文書(kobo買)入Kindle?
有冇巴絲知日文書邊到可以download
睇在你個名份上先答你
樓上一開始已經講緊用kobo想入non-drm非kobo出嘅書
好讀(中)、zlib(英)諸如此類

如果你用緊kindle就冇樓上嘅問題
直接usb, calibre, send to kindle就入到
當然, 要calibre轉成mobi, azw3等格式

如果kobo買書入kindle
要做多少少野, 用calibre去deDRM
不過問題不大
通常買完就直入部機
好少抽出去windows睇幾大喎
唔該晒巴打
我見Zlib可以直出mobi 不過有限一日十本
請問自己入pdf (journal article)又使唔使用Calibre轉mobi
你而家睇唔睇到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞