《永恆族》劇透討論區 2

1001 回覆
40 Like 12 Dislike
其實好睇又真係唔係太算
不過比起一般MARVEL 電影真係好唔同
畫面都好正
但個故事真係對MARVEL 之後既戲好有幫助
之前仲諗住幾個元老玩完之後MARVEL 戲好快收皮
但睇完永恆族又唔同講法
講打鬥先 唔差 不過冇特別 公式marvel片打鬥 對比尚氣輸晒(反還反 人哋搵成家班嚟做武指 係的確做到將香港武打片嗰種感覺放入英雄爆谷片)

角色多 我都認同佢係講到每個有咩特色 但問題係 啲角色同觀眾超級疏離 基本上完全冇共同點/共鳴 即係唔吸引(最大共鳴可能係佢哋呢啲天使都會同我哋一樣鍾意撳電話)

最後
一套好嘅戲 係應該睇晒劇透再睇都會覺得好睇
唔係講緊咩高達楚浮 而係即使而家再睇avengers你都會覺得好睇 因為佢serve到一套作為爆谷片應該要做嘅嘢
有冇人唔明點解要講印度佬走佬冇份打最後一戰
講漏鏡頭
冇睇nomadland唔知大導咩風格
(個人主觀感受 沒有受過嚴格嘅電影藝術訓練)淨係覺得好多奇怪分鏡 冇意義嘅長鏡頭 &一堆好普通嘅marvel鏡(做得最好)
典型世界仔,兩邊都唔想得罪
我覺得好睇喎
Jolie打既每一場我都睇到勁心心眼
好有型好好睇
兩個半鐘冇悶場
不過冇mcu一貫既風格係真
以前睇大戰都會覺得好熱血好激動
但依套係另一種味道
Ajak 之前已經質疑過Arishem,Arishem叫佢唔好擺感情落去
Druig 中間係馬雅mind control所有人干涉咗人類衝突,佢都無鬧同阻止,由佢走
Avengers 嘅努力whatever it takes,堅定咗Ajak要救地球嘅信念
Ikaris一開頭已經同Ajak講話佢愛sersi 唔會影響佢執行任務(嗰陣佢已經知道大崛起)
嗰陣佢堅信自己可以為任務凌駕佢對sersi嘅愛
到幾千年後佢知道自己對sersi 嘅愛可能動搖自己執行任務,於是忍痛離開
最後佢要認真打sersi 阻止佢,但佢發現落唔到手
Ikaris 係最似人類,一個矛盾混合體
佢以為自己任務先於愛情同家人
但佢殺Ajak自己落唔到手,要靠變異族借刀殺人
以為自己用死光殺咗Druig,但其實留咗手
愛情上面講咗
結果自己傷害咗家人,傷害咗老婆,任務又失敗
佢愧對家人、Arishem同自己老婆,宇宙間已無容身之地
已經無咗生存意義
其實伏筆描寫夠哂
果兩個彩蛋其實係咩角色?搭去咩英雄人物故事
基督教意味重到
耶蘇重臨之日就係審判日
基本上成齣戲真係充滿基督教暗示

其實都好容易睇得出
我覺得好似DC
1:Thanos細佬

2:唔肯定(我覺得可能係Blade)
starfox(eros) thanos細佬
Dane Whitman black knight
唔係好明5年後多5個係點解
一開波又know nothing
後面又有屈機血統
係asian嘅角度,eternals好睇過上氣已經毋庸置疑
所以果d評分算罷啦
Blade 係咪準備train佢劍術
佢有3隻叫做反派 伊卡洛斯 天神族 吸人變異族
其實完全可以del走其中一條線搞到最後唔好好似咩都事但帶過就算左啦
吸人果隻變異族根本可以cut左佢
將所有死者寫做伊卡洛斯殺咪得 反正佢都係最好打果個殺馬東石有咩難度
最後開估會更加shock同埋慳返好多時間可以補返好多位
佢知唔會夠Ikaris揪,驚整傷個靚仔樣冇得再繼續拍戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞