《永恆族》劇透討論區 2

1001 回覆
40 Like 12 Dislike
我諗MCU應該廢事再開deviants 做反派
因為其實外星反派/怪物反派太多

而家MCU有dark dimension 嘅怪獸 (DS/XiChi)
又有skull (CM)

再多啲都無用
科技發展太快係影響原本應有嘅進化

Celestial 科技係超過咗地球物理嘛

你見其實eternal 有放科技俾地球人嘅
好似個engine 其實之後係應該有放出去
而nuclear bomb都係eternal 研發
MCU既人類係點黎?
永恆族7000年前先黎地球
之前既人類係點樣喺地球出現
有無講過
CM我覺得
最多都係同Ikaris平手
究竟鷹眼射箭點殺星神族
冷兵器時代到蒸汽機

其實地球文明好似係無乜進步

真係工業革命科技先爆炸性增長
無講過

漫畫人類係celestial 協助下由猩猩進化嘅

Celestial 係地球做實驗 整咗deviants/Eternals/human出嚟

點解人類有人有superhuman talent 就係因為其實human 都有superhuman 嘅gens hidden咗

Spider-Man 就係因為俾spider咬而激化個gen 喎
都係㗎
呢個都係所以點解套戲有講其實戰爭in some sense 幫助咗世界人口上升更多

因為戰爭 醫學先更大進步 先係和平時間醫好更多人
進化論掛一開波比close up達爾文
Sorry 遲到
連文明同科技都有永恆族暗地裡協助
單純靠進化論出人類就平庸兼牽強少少
尤其宇宙外既物種都係人既形體
透過外星介入既可能性點都大啲
同埋正如你所講一開始又話唔好幫人

最後又幫手做原子彈
暫時真係唔知地球人類起源係點

套戲一開波 地球人已經係舊石器時代 有語言 會有聚落

係智人嚟
佢講之前
佢可能同永恒族一樣, 新星神出世算係大自然事件唔會理, 但文明同文明之間嘅戰爭先會去理?
唔係好明下個MCU phase到底係排緊咩野
每套電影同電視開既支線都好似好唔同
係咪冇一個大方向 由得佢發展
一套戲 介紹到咁多個角色 都幾勁

兩個雖然似,但我覺得Barry Keoghan charm好撚左
演技好過傻仔flash多多聲
咁多男性eternals排首位一定揀佢,佢擁有阻止人類紛爭嘅能力,但又唔可以介入果種委屈真係表露到出來
加上佢同啞妹呢對cp幾正
其實作為一個爸爸,睇黑人告別個晚係最touching,睇到標眼淚

導演明顯就係想表達,同性戀者,咪又係人?又有邊個父母會唔想睇住小朋友長大?面對使命與家人,心底都會掙扎,最後一次氹仔訓覺,道別時會喊會錫會依依不捨。呢啲係全部人不論膚色/性別/性取向都會感受到嘅嘢,大家其實真係無咁大分別。

雖然我係一個黃種異性戀者,但係個幕我完全同個黑人同性戀者完全connected。因為大家都係一個父親。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞