《永恆族》劇透討論區 2

1001 回覆
40 Like 12 Dislike
Black Knight 呢個角色算唔算好重要? 定係只係個配角?
btw, starfox 係咪d 戰鬥力好強既人?
唔止一個天神,有好多個星球做緊同樣既事好似係
可能唔殺咁幾個就太多人,未必可以好好handle到
始終成十條友戲份好難分馬東石都叫型過
亞洲人死
Wfc

你話如果係嗰個黑人同性戀者死就話反應大啫
但係永恆族最尾出左個thanos細佬,間接認左thanos係永恆族
因為地球有stan lee
呢套仍然有imax 3D
應該係香港先無左
唔使間接啦
一早官方都話咗佢係永恆族
如果要將電影呢個質素放係劇集
永恆族一集無6,7000萬美金點玩得起

迪士尼+個幾套marvel 都係1,2個主角
Cg 特技都無咁多
場景都集中幾個 只係某幾集先特別燒錢
永恆族人物都成十個
初頭慳budget 既話 去到最後場大戰先有野睇
成件事都無電影咁正啦

如果佢剩係拍其中一個角色
一集一千萬美金就得
岩呀

Thanos係阻止星神族出現既永恆族叛變者

所以要殺晒d人阻止星神族出現

星孤幫佢地係有同一理念吧,大家都係叛變者
I don't wear cape
不嬲黑化 勁十倍 是常識吧
加上
隊友 要就住度力 打佢
Thena 下下用全力斬自己友
喜歡MCU電影系列,但我一直強調,MCU是用「真人電影」包裝的卡通片,這句話不含任何貶義,卡通片有甚麼不好?電影不是供人「扮上菜」的工具,這個媒介本就該海納百川,商業電影是撐起這個行業的支柱,以前賣座的是西部牛仔,現在流行的是超級英雄,僅此而已。

然而,拍了十多年超級英雄電影,在商業上取得巨大成功的Marvel Studio,除了繼續出產「尚氣」這類「真人卡通片」之外,亦有了非常厚實的本錢去「任性」一下,「永恆族」就是這樣的一套電影。

很多人說這電影的Trailer悶死人,是的,要在一套近乎文藝片節奏的電影裡剪數十秒juicy畫面出來引人注意,實在強人所難。我在入場前也只對那個「偽超人」和安祖蓮娜祖莉稍有印象,然而散場後,十個永恆族成員,不論外型、性格、特殊能力,都毫不費力地深烙腦海,而整整兩個半小時的觀影過程,節奏雖慢,但沒半點「捱」的感覺,整個故事脈絡清晰,亦有效拓闊MCU世界觀維度,我認為不是一般程度的好看。

看MCU電影不是問題,但對於「只看MCU電影」的觀眾…… 真的未必有足夠消化力去品味這道異國菜,越適應MCU公式,看這電影越易水土不服,我相信要假以時日,世人才會對「永恆族」為MCU注入的價值豁然開朗。

最後,這是一套為imax而生的電影,許多浩瀚場面,值得你付那個差價。

P.S. 話呢套衰過雷神2嘅人,屌你老母你都癡鳩線。
老老豆豆
我自己睇Marvel
都真係冇乜邊部要捱住睇
Thanos本身個星球堆人都係地球人樣?定都係全紫色
咁即係以前計錯數殺漏咗幾隻
咁ajak的確同天神講過呢個星期有啲特別
天神即刻叫佢唔好諗咁多
Starfox最出名係行全宇宙屌女
紅字so true
真係唔撚知點解咁低分
5分入面我起碼比4分
睇咗十年Marvel都唔覺得呢套有問題
起源電影嚟講好睇過好多其他角色
只係有少少位唔完美但無傷大雅

同埋都算有啲個人風格
無記錯應該係M記第一套一開頭會用獨白嚟交代設定嘅電影?
如果趙婷再多啲自由度應該可以再拍得好睇啲
但畫面真係幾靚
喺陳靜同大佬傾偈嘅時候
見到成批未完成嘅永恆族

好似全部都係人樣
諗返,耶撚睇完應該會好嬲
又同性戀又暗示墮胎
星神族/天神族:上帝
永恆族:天使
異變族:撒旦

呢齣戲影射基督宗教都幾明顯
其實套戲太野要講,搞到劇情好散好多野整係講到表面個層
但係我又覺得唔太差,只係無咁Marvel英雄片風格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞