[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
許皓宜 情緒寄生 情緒陰影
萬聖節快樂

2021-10-31 深宵角落頭 (為何我們仍然相信文化與社群乃是至暗之夜中的希望之光/Olivier Cong Live Performance/最後一話 with BOOK B 主理人阿卓)
https://www.youtube.com/watch?v=9471RpzAGfY

寫左篇書評
謝謝,多多光臨
睇完書再寫
余英時入門嘅話睇邊本好
第一次去,好多書都好唔係平時自己睇開嘅書,好多美學嘢

一入去見到本講日本美學wabi-sabi嘅書覺得幾得意,睇左少少放低諗住打個轉先再睇下買唔買,之後已經無左
交通警察之夜
睇穿KENZO的女人
垃圾先睇周保松
想睇political philosophy嘅話可以睇Jonathan Wolff’s introduction to political philosophy 簡單易明又不失理論 有中譯本
(周保松上堂都係將佢本書朗讀一次
想睇關於「身體自主」嘅理論書 中英文都得 有冇推介
(周保松上堂都係將佢本書朗讀一次

我覺得要睇周保松的話,就直接睇《自由人的平等政治》
當係 《正義論》嘅速成
Lm
最近睇緊本書the gate to China , a new history of the people’s republic of Hong Kong ,想認識香港的近代史,特別係由中英就主權移交的談判開始到廿一世紀,一定要睇
作者Michael 係曾派駐香港的英國記者,書前半部分就簡單講述香港由遠古,到明、清以至割讓香港後的大事件,亦有講對現代中國改革開放及香港前境有深遠影響的各路人物,例如習仲勳,廖承志,鄧小平等,特別係主權移交談判好多精彩內容,原來成件事係幾個領導的強硬意志加英方啲外交官出盡力而達成,雙方點樣你來我往,英方對談判覺得困難重重,再講到香港八十年代經濟好繁榮,但又一直因香港前未明而有隱憂,1983年港幣狂瀉等等,暫時睇咗本書一半
見有樓上書店有入貨,希望大家支持吓
因為睇書既多數都係知識/歷史/學術討論等等 係需要思考理解 前文後理既推論 本身就唔係為左促成即時既實際行動而產生
而佢講電報 你當係我地好似依家睇新聞咁知左好多世界大事 例如早排阿富汗咁 我地其實唔需要知 因為直接影響唔到我地 而且我地做唔到啲咩 反而見到呢啲問題我地會產生無力感
而且電報多數都係由一句句子產生嘅資訊 資訊性並唔足夠 亦都無助我哋了解背景局勢等等 用最簡單易明方式表達 會失去語境
重點都係想講呢個媒介令人得到一堆冇用既即食資訊 同埋令人越黎越唔想用腦 (以前印刷術令人一定要閱讀要用腦要清晰)
有人介紹我《中國文化史通釋》
不過我都未睇
日本美學 物哀 幽玄 佗寂 有冇人有睇過?準備喺kobo買,順便想睇生之奥義
我覺得本書以前講電視,依家已經進化變做internet, youtube.
但其實都唔太大分別。
講真,就算今時今日,好多人睇新聞都係要快,娛樂性高。
即係好似東張西望講曱甴咁,其實睇完,都冇乜實際得著,但就用左你人生三十分鐘
但我覺得本書有樣野好緊要。
佢本身冇反對娛樂。電視作為娛樂,其實作者覺得係okay,佢重點係,唔好將娛樂同正經野撈亂

好多人睇娛樂至死,淨係睇個書名,認為娛樂就係萬惡,咁應該唔係作者想法
睇左dune第一本書,有d野唔明。
我覺得互聯網時代同電視時代差好遠
書有講電視圈都有人擺脫娛樂咁去做
但奈何收視率低 節目做唔住
咁當時做節目成本高
自然呢種無人睇節目被淘汰

但係互聯網發展到人人都可以成為大台
任何人都可以0成本成為媒體

當然資訊量爆炸 fake new 滿天飛都呢d
後真相時代都隨互聯網而越演越烈都係其弊端

但係依家同以前個context 好唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞