[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
係呀 唯色係藏人黎
都係幾出名西藏女作家同詩人
中國共產黨成立史
你身體適應咗個噪音姐

呢本好似幾吸引
lm
推 我都想搵近似既樣 成日有語障咁
呢排睇緊別讓我走
個腦海真係會係咁彈約定的夢幻島個設定出嚟
好似見過有
試下地鐵度睇
的確唔錯,書入面嘅道理一直都明,睇完之後好似比本書對住後腦一野拍醒咁
如果細個嗰陣都有得睇依本書就好了,感覺年少時浪費咗好多時間
https://lihkg.com/thread/2755429/page/1

請問有無巴絲遇過咁?
佢想我幾時還書?
無收到過期罰款
問下圖書館?
唔通知唔還
其實都有幾類 你係講日常溝通定演講
蘇菲的世界?
睇咗人性的弱點止住血先
其他之後再諗
我唔建議睇專講溝通嘅書
反而應該多睇啲邏輯/論文類型嘅書,耳濡目染之下學佢地點present 佢地嘅論點,佢地論證方法係咩

不過最重要係你要對你想表達嘅意見有一定知識背景,然後多同人傾,咁應該就會有進步。有時間的話可以試下係同人溝通之前,諗下同寫落嚟

最後補充一點,每個生字都有唔同意思,例如:蘋果
可以係報紙,可以係食物,可以係公司。呢個都係語言弔詭嘅地方

Btw 某程度我覺得呢啲case 係正正回應上面有人講娛樂之死個本書,資訊傳遞變左太碎片化,令人思維唔夠嚴謹嘅問題。
見大家講緊,就開咗娛樂至死嚟睇
但可能係時代背景知識不足,有個位唔係好諗得明,想知大家點去理解佢上半部對比印刷品同電報年代入邊講嘅「電報製造大量失去語境嘅資訊」?
作者話電報發明之後加速咗新鮮但瑣碎嘅資訊傳播,令我地接收大量與自己無關而且冇實際作用嘅資訊。佢強調電報時代資訊無法促成我地嘅實際行動,亦會增加我地因無法回應資訊而產生無力感。
比較唔明嘅地方係,因為佢係以印刷品時代做對照,但其實啲人睇完書獲得嘅資訊又係點樣促成佢地嘅行動?
同埋如果話電報增加咗我地日常得到嘅資訊(即使對我地冇實際用途),咁其實只係「知咗,但距離我地太遠/同我地關係唔密切,做唔到嘢」,但對比以前其實係「唔知有件咁嘅事,唔做嘢」,其實大家嘅行動冇變,咁樣知多咗反而係冇咁好咩
應該係講啲人講嘢個argument開始簡略唔完整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞