[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
我少睇咁勁嘅書,呢兩本啱一個casual reader?
war and peace應該唔係for casual reader
hi 我終於得閒寫書介啦
今次想講嘅係大名鼎鼎嘅民族主義研究經典、由Benedict Anderson寫嘅《想像的共同體》

話說呢本書喺各地出版嘅情況同埋封面設計都幾有趣,作者題跋嘅時候分析咗一大輪

論點
Anderson首先定義「民族」做「自我設限、有主權嘅想像的共同體」
- 「想像」,係因爲無一個民族嘅成員會識晒所有其他成員;呢點唔係民族獨有嘅特性,基本上比較大嘅羣體都係通過想像建構出嚟嘅
- 「自我設限」,係講緊民族同eg 宗教唔同,民族點都有邊界嘅,唔會話全世界嘅人都可以成爲某個特定民族嘅成員
- 「主權」,就係因爲民族主義誕生嘅時代,正正係 面對宗教多元,加上君權神授理論慢慢失效,人民追求自由嘅年代。

而Anderson喺呢本書嘅目標,係想解釋民族主義思想最初點樣喺特定嘅歷史時空生成,然後慢慢模組化,畀唔同地方嘅人copy-paste

民族主義興起有三大先決條件:
1. 隨住航海大發現、歐洲人接觸不同文化、拉丁文逐漸少人用,人唔再相信只有某種特定語言(拉丁文)先能夠追求真理
2.不再相信君權神授
3.不再相信古往今來盡在天命註定-->人開始有「時間在流動」嘅歷史感

正正因爲呢三項變化,令人要尋求宗教以外新嘅方式,去解釋羣體情感、權力同埋時間

(Chapter 3) 拉丁文嘅衰落,主要係源於印刷術同埋資本主義嘅興起。

一直以嚟,大部分人都淨係識自己嘅母語㗎啫,得少數教會精英識得講拉丁文。印刷術興起之後,爲咗吸引讀者買書,噉啲書自然係用唔同地方嘅母語嚟印刷,再加上宗教改革,就加速咗拉丁文嘅衰落。

印刷資本主義有三個影響:
1.一方面削弱拉丁文主導地位,一方面整合類似嘅方言,令到越來越多人用同一種語言想像出共同嘅社羣。
2.減慢語言變化嘅速度,令到民族呢個羣體嘅歷史睇落去好似好悠久噉
3.令某啲語言種類變成「標準語」,其他種類就淪爲方言

留意呢種歷史趨勢原先係無意嘅發展嚟,後來有啲國家eg 蘇聯、土耳其 會刻意採用呢種做法嚟調控民族主義;正如一開頭所講,民族主義嘅流播,就好似將個template加啲變化然後不斷抄嚟抄去。

嚟到呢度,你會留意到國家嘅疆界 同埋 語言嘅分佈往往都唔一致,點解會噉呢?Anderson就追溯到佢認爲嘅民族主義嘅發源地——唔係歐洲,而係美洲國家嘅歷史。

(chapter 4) Anderson提出咗語言以外另一個塑造民族認同嘅機制:殖民主義下嘅行政調遷以及地區媒體,塑造殖民地人民嘅身份認同。

正如宗教社羣嘅認同感,好多時候係靠成大班信徒一齊聖地巡禮嘅共同經歷嚟維繫
而類似嘅心理,亦都可以喺官員嘅派遣調遷上面搵到

Anderson比較咗歐洲帝國喺本土以及喺美洲殖民地 兩種官員調遷機制嘅差異:
喺歐洲本土, 官員會喺全國唔同地方調嚟調去

喺殖民地,墾殖者後裔(creole)就唔同,佢地因爲出生地乃至種族混血嘅緣故,喺種族主義嘅影響下不被中央政府信任,調遷嘅範圍來來去去都係喺返所屬殖民地嘅,頂盡都係去到殖民地首府。

呢個時候加埋上面講到嘅印刷資本主義,美洲殖民地嘅墾殖者後裔就開始培養出自己身份認同,乃至後來有一連串殖民地獨立革命建立共和國。Anderson覺得呢點重要過 自由主義啓蒙思想帶嚟嘅影響。

Anderson喺chapter 6有提到,蘇格蘭民族主義相對遲出現,主要與人除咗語言同化之外,亦都係因爲蘇格蘭人官位升遷上無受到特別阻礙,所以無培養到自己嘅身份認同

(chapter 5) 源自美洲嘅民族主義思想,連帶佢地嗰套民主共和思想,成套嘢set好晒模組好似盜版軟件噉樣傳返去歐洲

而呢個時候歐洲本身都起咗唔少變化。

首先,歐洲同其他文明古國(印度、中國之類)接觸後,開始意識到可以借鑑其他地方嘅思想改造自己社會;另外,語言學同埋文獻考據學嘅興起,再次削弱拉丁文等經典語言嘅地位,歐洲人意識到唔同語言都有平等價值,無話邊隻神聖啲,自己母語自己救

跟住就有好多學者去研究自己嘅語言、整下字典、寫下文學噉;然後喺印刷資本主義推波助瀾之下,中產階級以及新興嘅工商業資產階級,就係呢啲母語作品嘅主要消費者同時佢地亦都受到 美洲傳嚟嘅共和主義、民族主義影響。

值得留意,喺呢度歐洲同 美洲殖民地就有唔同
美洲就係單一語言嘅殖民地;而歐洲嘅帝國往往都係多語言嘅,尤其是皇室/統治階層用嘅語言往往係少數。

噉班中產覺得國家係屬於講同一種語言嘅人民嘅,所以佢地就開始挑戰皇室嘅統治

(chapter 6) 面對住嚟自民間嘅民族主義挑戰,一向離地、連語言都同普羅大衆脫節嘅皇室統治階層自然都要作出回應啦。

噉佢地就有樣學樣玩民族主義,搞咗套「官方民族主義」(official nationalism)出嚟;德意志帝國皇帝,都要強調自己係德國人嘅皇帝;

同時日本倒幕「尊王」之後,爲咗「攘夷」,就抄德國套民族主義自強。噉Anderson就話因爲日本係島國,無乜國際互動意識,加上當時西方國家殖民主義「教壞」日本,所以日本嘅民族主義就有帝國主義色彩。

然後其他國家例如暹羅(後來嘅泰國)皇室驚中國辛亥革命思想傳入、奧匈帝國等等,又走去copy-paste呢套官方民族主義。

但係因爲帝國嘅疆域,同埋按語言決定嘅民族國家界線,兩者係唔同嘅,所以官方民族主義總係伴隨住語言同化;但係被同化嘅人,又會被帝國腹地嘅民族主義者排擠,無辦法進入「核心嘅內圍」,所以就有後來嘅殖民地獨立。

(chapter 7) 帝國採取嘅官方民族主義,本身亦都影響到 殖民地自己嘅民族主義想像,最重要嘅方式就係教育
爲咗培養多啲殖民地官僚,二十世紀後嘅殖民地開始提升人民嘅教育水平。
而帝國因爲官方民族主義政策,開始用民族角度詮釋自身歷史,而當佢地灌輸呢套歷史畀殖民地人民嘅時候,就順帶灌輸埋民族主義。呢班學生,好多都係第一代接受殖民教育,佢地上堂嘅內容就係圍繞住殖民地嘅疆界,佢哋嘅同學都係同一個殖民地嘅人,升學都係去殖民地首府嘅大學;於是乎就好似當年美洲班creole噉,呢班雙語知識精英就培養出以殖民地疆域爲想像嘅共同體意識,成爲民族主義先驅,copy-paste歐美嘅民族主義,並且用新嘅科技傳播資訊,令到共同體想像甚至可以跨越語言邊界。

有趣嘅係,「官員升遷」同埋「教育升遷」兩種機制,塑造出嚟嘅共同體意識可以指向唔同疆域;而「官員升遷」嘅影響力係大啲。Andersen就舉咗「印度支那」同埋「交趾支那」地區嘅民族主義想像做例子,指出呢兩種地域想像點解最尾keep唔到落去,而係變成而家嘅中南半島國家——老撾、柬埔寨同越南;對比印尼,點解咁多島嶼都仲keep到一個國家。

大致上Anderson本書就係講呢啲
仲有啲point我無提到,想知就去睇書啦

評價
Anderson舉咗好多歷史例子做論證,好多detail,睇到頭都大埋
建議第一次睇的話速讀(可以用上面嘅大綱做guide)
唔使太focus啲細節位
睇完大致get到講乜,先再睇多次。
我因爲睇一陣又放低噉,睇完第一次其實已經唔記得開頭講咗乜
爲咗打呢篇書評 好快噉擸多次,先至有比較整全嘅了解。

話說假設將香港代入殖民地嘅位置的話,中共叫香港班公務員上中國實習,又叫學生去大灣區讀書,想達到嘅效果就好明顯

不過正如殖民帝國對邊陲帶有戒心,而呢種戒心又會造成離心,究竟中共係咪真係會冒險吸香港啲公務員上去呢,拭目以待

btw btw 正體中文譯本係由臺灣嘅吳叡人教授翻譯
初版係由時報出版(中時佬細創立)
Anderson特別屌鳩時報出版無學術素養,私下容許中國盜版以及喺未經吳叡人嘅同意之下將成個chapter 9鏟走咗(因爲提到某個玻璃心嘅囯家嘅前領導人)。

中時臭名遠播,實非朝夕之功。
Horse, Wheel and Language
有冇人睇過追憶似水年華 À la recherche du temps perdu 小弟睇嚟睇去都讀唔完第一本第一個chapter
打大佬
補充返《想像的共同體》

chapter 6嗰度 Anderson講奧匈帝國點樣copy-paste 官方民族主義
講咗好。撚。耐
如果本身唔熟嗰邊歷史的話,真係睇到一頭霧水(利申本人就係例子)
anyway佢其實係想講下唔同國家 copy-paste 官方民族主義 都有唔同成果
奧匈帝國係失敗例子嚟
Anderson就係想講下佢點失敗

不過對於你理解 成本書整體嘅論點其實無乜影響
所以唔明的話就直接飛啦
求攻略
睇完刺蝟的優雅 The elegance of the hedgehog 見得意先想追嚟睇
但小弟真係代入唔到嗰setting
未睇過

好少睇文學
Lm
ching睇得咁快嘅
呢本書我試咗4次
最多都係睇到chapter 4
最近呢次睇到chapter 2又停咗喇...
你個讀後感我都感同身受

好多細節,又有唔同地方歷史,仲要我對世界史唔太熟,睇完成本淨係記得少少講乜

一路睇巴打個歸納一路就醒翻起,係喎有講過呢啲嘢
呢本已經係Jeffery Archer呢個系列中最精彩果本 佢後面果兩本續集仲爛,如果唔想浪費可以即管啃埋佢,overall唔差的,但完咗呢本就可以收工
家人經歷過文革,佢話睇呢本書就好似睇緊自己嘅前半生
我睇哥陣覺得佢好似好少篇幅去講文革
輕輕帶過
咁的確本書唔係只講文革,係由解放開始,跟住三反五反、全民煉鋼、批鬥地主…. 家人出世果年就係1949年,所以入面講嘅嘢除咗拉壯丁去長征唔關佢事外其他全部都經歷過,佢有親人都係咁樣死的
我覺得好好睇
果陣睇到唔捨得擺低
其實我覺得幾啱,特別pride & prejudice. War and Peace 作者會簡唔耐叉開講下佢對人生睇法,但絕對冇純哲學書咁難睇。
對於Casual (睇英文嘅話)嚟講最難應該係語法同專注力。p&p 啲句子結構會比較難明。而w&p 語言上最難搞係佢有法文同德文嘅對白,但英文嘅語言上我覺得簡單過p&p. W&P最大嘅心理關口係長篇大論
我自己都唔係好hard core睇書,我相信你都應該得
呢本正,我都排緊
睇左Anna Karenina, 家陣返睇緊Les Miserables,對比上本A Tale of Two Cities。 都覺得英譯易讀個英文原著
其實中間拖咗一個月

睇完上面個大綱可以試下再嚟過應該容易啲follow

我第一次睇嗰陣無寫筆記
睇完就知道仆街嘞完全唔記得前面講過嘅嘢
然後喇喇臨skim第二次

噉都有個好處
就係唔會見樹不見林

所以我上面嘅建議係第一次速讀,之後翻睇先細讀

歷史細節嗰啲真係唔太記得
佢唔似其他歷史書噉有個時序敘事,而係直接抽某時某地做例子
所以成日睇到如墮入五里霧中
係咪有好多近代歷史的?聽完你地講都好想睇
我會形容為中國近代苦難史。係好好睇的一本書,余華好少用方言,基本上都係流暢的白話,我哋會睇得舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞