[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
明白...
我認同cult of personality真係好癲....依家習近平身上見唔見到呢?
d咩習爺爺暖流,出習近平思想書籍同當年毛語錄又有冇得比?

其實習近平做的野係一種危險訊號,定其實佢同老毛重爭十萬八千里?
5果度講dopamine我都認為係正確。
之前睇原子習慣都係咁講,當形成習慣之後,當你“期待”果件個習慣帶來的獎勵的時候,釋放的多巴胺係比你實際得到獎勵更多。
賭博/轉蛋就係運用呢個原理令人上癮
習近平的確係想行返老毛條舊路 但係同老毛一定差好遠 始終年代唔同 冇咁易造神 同埋以前啲人真係當毛澤東係明星咁追 今時今日一定冇呢個效果 佢本毛語錄好似有段時間係全世界銷售量僅次於聖經 但係更重要嘅係習近平冇自己嘅革命神話 所以點解咁想武統台灣 就係建造屬於自己嘅統一中國神話
我都好認同,我都好好奇,佢會唔會真係為左建立“功績”真係不顧一切對台開戰。
接著談到近五十年來普及於德國中等階層的高度文化,歌德把這種情況歸功於萊辛的較少,歸功於赫爾德爾和維蘭的較多。他說:“萊辛的理解力最高,只有和他一樣偉大的人才可以真正學習他,對於中材,他是危險的人物。”他提到一個報刊界人物,此人的教養是按照萊辛的方式形成的,在上世紀末也扮演過一種角色,可是扮演的是個很不光彩的角色,因為他比他的偉大的前輩差得太多了。

睇到諗起哲普 或in general既知識普及
“…拜倫從來不會反省自己,所以他的感想一般是不成功的。…
“但是他在創作方面總是成功的。說實話,就他來說,靈感代替了思考。他被迫似的老是不停地作詩,凡是來自他這個人,特別是來自他的心靈的那些詩都是卓越的。他作詩就像女人生孩子,她們用不著思想,也不知怎樣就生下來了。
“處在英國上議院議員這樣高的地位,對拜倫是很不利的;因為凡是有才能的人總會受到外在世界的壓迫,特別是像他那樣出身地位高而家產又很富的人。對於有才能的人,中等階層的地位遠為有利,所以我們看到凡是大藝術家和大詩人都屬於中產階層。拜倫那種放蕩不羈的傾向如果出現在一個出身較微、家產較薄的人身上,就遠沒有在他身上那樣危險。他的境遇使他有力量把每個幻想付諸實施,這就使他陷入數不盡的糾紛…他想到什麼就說什麼,這就使他和世人發生了解決不完的衝突。”
《煙草店》是這樣寫的:

“我是虛無,
我永遠都不會成為任何事物。
也不情願成為任何事物。
如此,我將全世界的夢想都集中在我的內心。 ”
致舞者

平滑的冰
善舞者的
天堂。
新人留名

利申:睇《吃佛》中
想要娛樂同劇情有冇推介?
考完試終於得閒返啲

決定要係呢個sem break睇返之前開咗未睇完嘅書:

Behave 講由生物學角度講人類愛恨嘅根源
The defining decade講少年時期應該要把握嘅嘢
Elon musk 個本書

希望睇得哂
唔好意思嚟打擾下牆內手足都想同大家睇書呀唔知你地有冇呢幾本呢

燕子有幾本書搵緊畀手足 幫幫手睇吓有冇~
https://lih.kg/2816949
The parasitic mind 真係幾過癮,重睇緊
個作者不斷嚮屌d左膠,political correctness,同極端女權份子
幫推
MK文學
因為女人生仔一定知個仔係自己,但男人唔會知,所以對於生理出軌會睇得比女人重。而女人要用十月懷胎嚟生仔,負好大代價,所以會重視commitment。
近排想睇啲有關哲學嘅書 有冇啲啱新手嘅書
荼毒室啲書?
有無人鐘意睇科普書
我覺得好正好得意又有營養
個人推介
<<美的演化>>講達爾文比較少人討論的理論「性擇」
<<螞蟻螞蟻>>一本淨係講螞蟻的書, 先知原來螞蟻係一種好有社會性的昆蟲
<<行為>>以腦科學同神經科學講人的行為係點嚟, 發現人其實只一個巨大的化學反應體
The Theory of Moral Sentiments by Adam Smith

d 1759年老式英文寫得好難睇, 但對人性講解好深入。
道德情操論?
係,緩慢閱讀中,希望能完成
雪國 - 川端康成
好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞