[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
睇緊蔣勳既 夢紅樓
點解可以介紹紅樓夢尼本書介紹得咁好睇
1q84
Worlds Together, Worlds Apart
為甚麼直接閱讀尼采不是個好的想法?| 如果我對某個哲學家感興趣,我應該怎樣開始?| 鹽叔

//常常有人問我們,如果我對尼采有興趣,我應該看他哪本書?我的回應總是一樣,如果對尼采有興趣,先不要急於看尼采!事實上,不只尼采。如你對任何哲學家感興趣,而你又沒有很深的哲學背景,我們一般都不會建議你直接閱讀這些哲學家。因為……

1. 你好可能會完全不知他們在說些甚麼,如墜五里霧中。

2. 你很可能會用自己偏離哲學家原意甚遠的想法去理解文本,變成亂讀一通,但又以為自己很明白。

在這一集,鹽叔會說明為甚麼上面這些說法是真的,還會說明其實學習哲學經典,有時很難說那些經典的原意究竟是甚麼,而且比起自己亂解一通,學習學界中對那哲學家/哲學文本的不同詮釋可能更有意思。//

https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy8zZjk0YjhhMC9wb2RjYXN0L3Jzcw/episode/ZmFlYjZmNWItYmVjNS00YjQ2LTk3ZmEtYzc0NGFhNjExOTFi?hl=zh-HK&ved=2ahUKEwjQgLeFycPzAhWZc3AKHSXwA-QQieUEegQIExAF&ep=6
講男主角喺一個自己每日都會食lunch嘅公園遇翻一個喺車上偶遇嘅女主角。

喺偶然嘅情況下,大家開始左交流,每日都好似約左一樣喺公園見面,大家好似會乜都講,但連對方個名係乜都唔知。

成個故事無乜主線,又好平淡,但又好表達到都市人嘅疏離感。

大概記得咁多
有冇睇佢另外果本同棲生活?

無喎 吉田修一淨係睇過公園生活

呢本好睇?
橫道世之介
實體書同電子書唔係互相排斥的,電子書的最大功能係解決土地問題同提升咗你讀書的方便程度,同時當你有啲好喜歡或者想珍藏的書依然可以買實體
再次多謝樓主
我岩岩開始睇
但始終有老翻問題,電子書難普及
喺香港的確唔算普及,香港人心態係怕翻版所以唔做電子書市場,就算肯都只做PDF版本增加翻版的難度。對香港人嚟講,要買電子書選擇唔多,間中見到有香港的書在台灣的電子書平台上架,真係餓到即刻課金

跟返主題,分享返最近睇緊的書

佢有中文譯本叫《該隱與阿伯》,但英文原著唔難睇,就算有單字唔識你睇埋落去都會明白到前文後理。佢鋪陳做得靚,情節整體係吸引的,同時融入咗好多歐洲同美國的歷史背景,故事寫得好豐富好有厚度但據說續集同終章就麻麻。而家睇緊續集The Prodigal Daughter,睇到差不多20%都overlap緊第一本的劇情 嬲嬲地
hi 巴打
另外補充返上面bdsm嘅討論
啱先見到篇literature review係講bdsm參與者嘅體驗
https://sci-hub.se/10.1111/soc4.12668
[/quote]電子書的最大功能係解決土地問題:[/quote]

柒婆會叫你加入政府。
[/quote]電子書的最大功能係解決土地問題[/quote]

柒婆會叫你加入政府!
新post留名

之前問個睇好多書既朋友借書,佢比左個list我簡
我簡左歐洲思想史同外交十記
前者我朋友比本書我果陣同我講你加油啦
一拎到番去睇,真係有7成都睇唔明
睇嚟本書唔係入門性質?

拉麵今天被視為日本代表食物,但其實源自中國,有近一個世紀都被當做中華料理,所以呢本書追溯日本人點樣將民族精神注入這款外來食物。

拉麵平靚正,本身係勞動階層嘅食物,喺戰後工業起飛時更大行其道。作者認為拉麵扣連咗日本人刻苦奮鬥嘅nostalgia,於是漸漸成為國家符號。過程中自然有啲政治操作嘅干預,例如戰後美國以麵粉做食物援助令日本人轉用麵食做主糧,同埋日美政府誇大拉麵嘅營養等等。

拉麵成為日本民族符號的過程中,都有唔少同民族主義相關的插曲。拉麵本身叫支那蕎麥麵(Shina Soba),在明治時期仲係啲好現代嘅食物。戰後因為打輸咗被迫改名做中華蕎麥麵(Chuka Soba),直至日本右翼崛起,唔單止用番舊名,拉麵師傅都唔再著中式白袍廚師帽,改著日本僧人嘅samue。

雖然拉麵係外來食物,但搞搞下竟然變咗國家象徵。香港嘅奶茶也大同小異,本身係英式飲品,久而久之變咗香港象徵,唔知其中嘅演化係咪同拉麵一樣,同社會環境息息相關。
好似幾有趣咁

雖然唔鐘意食拉麵但想睇呢本書
唔知有冇中國人去食拉麪結果被指辱華
會員日唔記得咗買書,博客來e-coupon TWD100 就過期(18號)開心share,
啱用&用咗嘅講聲THX
剛睇完 感覺同你一樣 中段講00後藏人點豁出去反抗 好heavy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞