[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
其實係歷史上經常(希望被)應用
最大問題係好難喺現實生活有齊條件,不過可以畀我哋一啲啟示點去睇一啲歷史原因
啱啱開左本The age of surveillance capitalism
上面提到嘅經濟學方法可能有用啲
我都見有啲做經濟史研究嘅人 搵返啲archive record然後用啲數據去搵causal relationship
有冇手足睇過13.67 係咪真係咁神
剛睇完李志超自傳
試下寫讀書報告
War and Peace🥲
睇到epilogue

TL;DR 睇啦,唔會後悔

感情線:
Prince Andrey, Natasha 同Pierre 之間描寫到感情嘅錯綜複雜嘅關係。
Princess Marya 同Nicholay 之間點樣取悅愛情同自我枷鎖亦都係寫得好真實同凄美。
人物方面對上講過嘅都好有深刻印象。另外就係配角例如Sonya 對於Nicholay 呢個人物發展都有好大嘅影響。女角嚟講我最鍾意Sonya 同Marya 嘅描寫,兩個都好慘… Prince Andrey應該係我最鍾意嘅男角

另外一個重要點就係Tolstoy 會加插好多社評史評,基本上你飛哂啲劇情可以當nonfiction 睇。佢探討點樣看待歷史人物,例如Napoleon, Emperor Alexander I 都幾有趣

劇情方面我覺得後段有啲拖,就係為咗拖嚟加論文嘅感覺。不過當然佢劇情入面對人物描述嘅細緻度令我對於主角群有好深刻嘅印象,呢堆角色真係跟我一世。Pierre, Andrey, Marya, Nicholas 各自都有因為種種事故對自己人生處事反思,呢啲一路睇,讀者都會一路反思,就好似睇住佢哋同自己成長咁。(Natasha 我個人覺得有少少膚淺)

Overall, 我都好高興過年前如無意外會睇哂呢本書,呢個幾個禮拜就好似過咗幾年戰爭咁。絕對推介大家睇,會對人生、愛情觀有少少反思。

P. S, 好少會寫一大段文,希望大家唔嫌棄我嘅執筆忘字同埋冇經過嚴謹思考嘅簡評

P. S. 2, 希望過年前睇哂Jane Eyre, 目前60%。劇情我認為仲更加dramatic
https://standardebooks.org/ebooks/leo-tolstoy/war-and-peace/louise-maude_aylmer-maude

我係睇Maude 嘅translation. 英文用字淺白易明,法文原文算保留得少
有ereader 嘅可以用上面standard ebook個epub. 你都可以用web reader 睇嘅,不過睇千幾頁lcd真係睇到眼都殘。。。Oxford 出版嗰本好似都係用Maude嘅translation
古蘭經…睇咗一半黃牛
有冇書推介
可以睇完個人可以positive D
呢排好灰

點解會有興趣嘅
睇勵志個d
終於睇完大分流同GGS,兩本內容都好豐富,下面試下整理佢地嘅內容同我嘅一啲睇法。有錯請指正,覺得兩本書所講嘅議題本身就好複雜

整體黎講我覺得兩本書都有我認同嘅地方同唔認同嘅地方。觀感上GGS 比較簡潔,但正如樓主有po 到啲人質礙佢資料嘅可信性;大分流比較冗長,但喺一啲論點上又會話資料不足。

兩本書都想去解釋點解歐洲可以成為一個主宰世界嘅中心。大分流主要攞歐洲同中國比較,覺得喺十九世紀之前呢兩個區域嘅情況、經濟水平都差唔多,甚至中國更加貼近現代資本主義嘅模式,例如土地交易比較自由。所以十九世紀就係兩個區域大分流嘅時候,而我地應該視市場以外嘅原因同歐洲境外嘅形勢 (如美洲殖民地) 為最重要嘅因素。

見到樓主都有po 到大分流嘅導論出黎,入面有啲觀點我都認同。例如大分流其實冇書所強調發生喺十九世紀咁遲。歐洲先後出現咗科學革命同啟蒙運動,令到科學同理性喺社會嘅地位大大提升,呢個文化思想會有利技術發展,繼而導致十九世紀嘅分流。雖然作者指出十九世紀前兩地嘅一啲經濟水平都差唔多,但中國始終以儒家思想為主,雖則儒家思想同科學並唔係互相排斥,但儒學嘅重點並唔喺科技發展之上,所以中國會出現科學革命嘅機會低過歐洲。

另外大分流都花咗唔少筆墨喺美洲殖民地之上,而我都認同呢個係其中一個另歐洲同中國發展趨勢唔同嘅原因。正如書入面提到中國都有唔少移民喺東南亞各地經商甚至落地生根,但中國對海外移民嘅支持冇歐洲咁多,以致中國喺東南亞嘅移民好多時都要靠自己,有時都會比 local 排斥甚至殺害。長此以來,東南亞並唔能夠好似美洲比歐洲統治咁成為中國嘅殖民地。

GGS 就將歐洲同世界唔同地區做比較,覺得地理環境係引致分流嘅終極因。因為地理環境會影響農業發展,繼而影響文明後續一連串嘅發展,例如技術傳播、政府制度 etc。

就我個人而言,我都認同GGS 所提到嘅一啲觀點,例如地理會影響民族之間互相交流嘅難易程度,包括農業、病毒、技術傳播等等。而佢覺得歐亞大陸因為比較容易互相交流 (例如佢地緯度相近,適合裁種類似嘅農作物),所以佢地嘅發展會比其他洲份好。但我就覺得呢點會exclude 咗中國呢個case,因為中國喺好多唔同方面 (如文字、農業) 都係獨立發展出黎,而的確如大分流所講,中國嘅經濟情況並唔差。

GGS 喺書入面都有攞歐洲同中國黎做比較,佢都覺得地理係終極因。佢話中國本身發展唔錯,但因為有獨裁嘅皇帝會令到良政失效 (例如明朝海禁,令到中國失去海上嘅影響力)。佢歸因於中國地理令到中國長期處於統一狀態,而非分裂成多個國家並互相競爭 (但歐洲就長期分裂),所以容易有獨裁者。

但我並唔認同呢點,覺得太過早率。中國會中意統一本身同儒家文化因素關係比較多;而且中國嘅地形亦都好複雜,唔止有黃河、長江呢啲河流,南北嘅氣候差異,西南嘅山區都提供咗獨立成國嘅條件 (如大理);再者中國歷代都有同唔同國家交流。所以我覺得地理並唔能夠解釋所有原因,亦都唔係如作者講到係「終極因」。

總括黎講,我覺得兩本書所探討嘅議題本身好廣泛,好難以一兩個主要原因就講得晒。但兩本書分別以唔同嘅範疇、唔同嘅時間點、唔同嘅角度去睇呢個問題,都算係擴充咗我喺呢個議題上嘅一啲觀點
上面太長唔quote
話說 蒸發巴/絲 如果有興趣睇多本大歷史的話
可以留意下嚟緊一月出嘅新書《大逃離》
都係探討中西歷史發展差異嘅問題,不過今次就將個分流位推早到羅馬帝國崩潰
導讀序同《大分流》一樣,都係鄭紹鈺寫
佢有寫文介紹
https://www.facebook.com/rainchamber123/posts/4488650997898861
這本書不是一本高歌自由市場的書。相反的,這本書認為,正是因為大一統帝國在歐洲崩潰,使得歐洲長期處於列國爭霸的情況,社會也好、思想也好、政治與經濟組織也好,在爭霸的情況之下,讓商人能從「重商主義」的政策中鑽了一個孔子,鑽到了歐洲國家的運作之中,間接形成了許多有利經濟發展的政策。

這本書也不是一本忽視歐洲帝國擴張的書。這本書引用了《國家為什麼會失敗》跟《自由的窄廊》,同時也參考了貢德法蘭克的《白銀資本》跟華勒斯坦的《世界體系》。

根據作者的研究,我們可以說,正是因為羅馬帝國崩潰,在列國競爭之下,歐洲反而變成擁有最多帝國同時並存的地區,這些帝國擴張,與競爭海外殖民地,是使得歐洲跟亞洲走向經濟大分流的動力。這本書有趣在於,這本書不只重視工業革命的曼徹斯特,也描寫大英帝國的倫敦,而一般經濟史的書在解釋工業革命時,多半只看到前者。
sure 望落都幾吸引羅馬呢個case 都係我唔認同GGS 嘅其中一個例子

btw 我係巴
點解羅馬呢個case 會令你唔認同GGS
起源於非洲大陸嘅迦太基一度係地中海嘅霸權,成功入侵到伊比利亞、西西里呢啲歐洲地區,亦都同希臘、羅馬有過激烈嘅競爭。所以非洲大陸都一樣可以出現威脅到歐洲嘅強權。

不過迦太基最後輸咗比羅馬。其中GGS 有提到迦太基只能夠馴服大象而唔能夠馴化大象,所以應用程度有限。相反馬可以馴化,馴化之後人類就可以大量牧養並成為有效戰力同獸力。但以第一次布匿戰爭為例,最決定性嘅係海戰而唔係陸戰,所以同戰象戰馬無關,反而傾向戰術、制度等因素。所以喺呢個例子上我覺得歷史嘅解釋比地理更重要。

不過睇咗你啱啱share 嘅簡介,提出咗幾個上面都有提過嘅問題 (如中國為什麼一直存在著大一統帝國),可能到時我又會有新嘅見解
因為岩岩睇完多次聖經…
有冇啲書可以講下情緒管理
大腦救命手冊改變人生的一本書
https://en.wikipedia.org/wiki/Epictetus

試讀:
https://www.psychspace.com/home/space-17-do-thread-id-670.html

1.有些事情是屬於我們權能之內的事情,有些事情卻不是屬於我們權能之內的事情。屬於我們權能之內的事情包括看法(2)、行為驅動、想要得到東西的意願、想要迴避東西的意願,等等所有由我們自己做出來的事情。不屬於我們權能之內的事情包括肉體、財產、名譽、職位,以及所有不是由我們自己做出來的事情。

2.屬於我們權能之內的事情在自然本性上都是自由的、不受任何阻礙和束縛的;而那些不屬於我們權能之內的事情則都是軟弱的、奴性的、總是受到阻礙的、不屬於我們自己的東西。

3.所以,一定要記住,假如你把那些本性上是受奴役的東西當作是自由的東西,把那些不屬於自己的東西當作是你自己的東西,那麼,你必將受到阻礙,必將痛苦不堪,必將心煩意亂,必將怨天尤人。相反,假如你只把屬於你自己的東西當作是你自己的東西,把不屬於別人的東西當作是別人的東西,——其實,實際情況本來就是這個樣子的——那麼,誰都無法強迫你、阻礙你,你既不會挑剔別人也不會指責別人,你就不會做任何違背自己意志的事情,你也不會有任何敵人,所以誰也不會傷害你,因為沒有任何傷害能夠碰得到你。

使人心煩意亂、無法安靜的不是事情本身而是我們對這些事情的認識和看法。比如,死亡並不可怕,否則,蘇格拉底就會覺得它很可怕了;可怕的是對死亡的認識和看法,即認為死亡是很可怕的事情這種認識和看法。所以,只要我們感到非常沮喪,非常不安,非常懊惱,我們還是不要指責別人,我們還是指責我們自己吧,這也就是說,指責我們自己的認識和看法吧。只有沒受過教育的人才會因為自己過得很糟而指責別人呢。相反,如果你只指責自己不指責別人,那就是說,你已經開始接受教育了;而如果你既不指責別人也不指責自己,那麼,你已經接受完教育了。

不管你遇到的是什麼事情,你都不要忘記反過來問一問自己,你有什麼樣的能力來應對它。假如擺在你面前的是一個漂亮的男孩(9)或者姑娘,你就會發現,你有自製力來對付它。假如你遭受的是痛苦,你就會發現,你可以用你的忍耐力來對付它。假如你所遭遇的是辱罵,那麼,你就會發現,你還有容忍力來對付它。當你對所有這些東西都習以為常的時候,表象就不會把你卷跑了。

不管什麼時候,永遠不要說,“我把它弄丟了”;你應該說,“我已經把它物歸原主了。”你的孩子死了?好,你的孩子已經物歸原主了。你的妻子死了?好,你的妻子已經物歸原主了。你的土地讓人搶走了?好,你的土地也已經物歸原主了。 “可是,搶走我的土地的人是個壞人。”難道,賜給你這件東西的人到底採用什麼手段把這件東西索要回去,這對你來說還有什麼關係嗎?因為,只要人家把這件東西交給你,你就要照看好它;但是,你照看它的時候,你要把它當作是一種本不屬於你的東西,就像一位過路的旅客看待[歇腳的]旅店一樣。
1.假如你希望自己的孩子、妻子和朋友都永遠活著,那麼,你就太愚蠢了,因為你這是希望本來不屬於你權能之內的事情成為你權能之內的事情,本來不屬於你自己的事情屬於你自己。同樣道理,假如你指望你自己的奴隸從來不做錯事,那麼,你就簡直是個傻子,你這是在希望惡不是惡,惡是善。但是,如果你希望自己永遠不會得不到自己想要得到的東西,這卻是你完全可能做到的。

2.你需要在自己有能力做到的事情上鍛煉自己。不管是誰,只要有人有權力控制他希望得到的東西和他不希望得到的東西,或者有能力得到你希望得到的東西,有能力拿走你不願得到的東西,那麼,他就是他的主人。所以,無論是誰,只要他想要自由,他就既不要希望得到任何決定於別人的東西,也不要希望迴避任何決定於別人的東西。否則,他就必然會成為一個奴隸。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞