[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
如果原文係英文我會揀英文(除非作者識中文而且係自譯
如果係第三種語言,有中譯本同英譯本揀,我大概都係會揀英文例如村上春樹
數學。。。點計數。分析學。同埋。仲有一堆精算數式
論天人之際好撚出名,以前professor成日提起
我前幾日都買咗娛樂至死
2本都唔算厚~
不過細細本已經百幾蚊...有啲肉痛
錢穆弟子至少都70尾...
其實佢好多本都好出名~
但一本都冇睇過
都係
冇平裝
其實Aldous Huxley 係1958年再寫多一本短篇書Brave New World Revisited 都值得一睇
如果想睇中文版 應該只有天地圖書出版既美麗新世界後面既附屬篇章
識原作既語言就原文
翻譯可以因為語言本身既特點令到語境,意義出現偏差
想問下實體書大家邊到買開多
睇咗英文

盡量想原汁原味

不過呢本中間講美國歷史好難捱,中文版應該好少少
中文就序言
英文就book depository
你咁講都岩,就好似睇阿嘉莎咁,啲橋明明原創,但全部俾人用爛晒。別讓我走我無睇,聽完你講我即刻唔想睇,無睇過約定夢幻島,但知呢套野
Anxious People好似netflix見過
我反而只買咗佢既回憶錄
推下happy kongner新片
米迦 講兩句 #1 資產階級 BOURGEOISIE
https://www.youtube.com/watch?v=ZqiIei3QB6g
開始睇左少少,覺得佢都講得幾好
初步解釋左點解社會咁撚多怨氣,等我繼續睇埋落去先
中文係會睇得快,大約你會明本野講乜

但係,其實坊間好多書譯到鬼五馬六,就算譯得好,語言間的轉換,點都避免唔到有d失真的情況。

睇返原文的感覺真係唔同
我經驗話我知,通常原文,你查曬字典,都唔知佢up乜春的段落,你睇翻譯一樣係唔知佢up乜春
書嘅後段有講到點樣去嘗試改變嗰種風氣
睇完可以討論下
前段有個chapter係講宗教點樣睇 人嘅成功
嗰個章節對我嚟講有啲抽離
相對要花多啲時間先睇得完個part
lm
果part我都唔明,但暫時都真心好睇,我都好期待睇埋落去,點apply落香港。
睇左頭兩章。暫時都幾似香港的情形,應該話,香港似係佢講的狀況,而且再嚴重d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞