[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
有興趣 bookmarked
終於睇完My Sister’s Keeper
一開始睇本書嘅時候 同 睇完成本書 個一刻對個書名有完全唔同睇法同感受
書中每個人嘅困難同痛苦 佢地struggle嘅位
作者都用第一身寫得好出色

主角anna對於患癌症家姐嘅愛同想有自己嘅人生
家姐Kate對於自己好想成長但又唔想係咁嘅情況下生存落去
老母sara 100%投入愛自己嘅仔女 只希望盡自己可以做嘅去令呢個家庭完整
老豆brian 逃避對大仔嘅愧疚 對屋企嘅問題等

一開頭睇呢本書係憎到老母sara入骨 覺得佢完全係當anna係工具人 但睇到最後又會覺得 其實書中每一個角色都只係盡佢可能去留住自己最愛嘅人
有時候做父母角色無可能做到完美
做人亦一樣

遲下有時間會睇埋套戲的
講漏咗大仔Jesse嘅角色 佢令我諗起breaking bad入面嘅Jesse
一來個名相同 二來佢地都係好缺乏父母嘅愛同關懷
佢個角色雖然比較獨立 但睇得出佢好愛錫自己兩個妹妹 因為佢地令到jesse感覺到自己係生存緊 係有意義的
算 覺得男主角默默付出但得唔到回報
以為就得米嗰陣,女主就走先啦係咁先啦
仲要佢死果下都無望佢一眼
求介紹
想睇類似 利瑪竇中國札記 嗰類講洋人對明清朝睇法嘅書 或者 去歐美嘅清朝留學生對當地睇法嘅書都得。
睇左少少...頂唔順...悶到嘔
白夜行?
.
呢排睇緊The Culture Map
講返工果陣如果你有嚟自唔同國家嘅同事嘅同事嘅話
有咩cultural difference會影響大家做嘢嘅習慣
睇緊Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking。
真-毒撚書。暫時睇左10%都唔錯。會想繼續睇落去
終於睇晒成本書
睇到最尾一篇好心up
其實都唔關個作者事
佢話俾著其他醫生一樣都係做同樣決定
但佢就攬晒上身咁自責
醫生真係唔易做
我冇睇。或者之後會睇.....

[尻up]
冇ge,不過我自己都係醫護行業。我覺得有時候,你專業領域內作出的判斷對一般大眾來講可以係counterintuitive。
有時要識得分返開大眾觀感,同專業判斷。呢樣野好似好唔專業咁,但現實世界就係咁。
[/尻up]
年前有買睇晒

除左‵數據、環境、氛圍

人的墮落同光輝同時存在

老毛係勁人民的愚

唔可以單單用時空理解

共業之共、共匪之共

由甚而不止而止
呢排睇緊"耶路撤冷三千年"
係由大衛時期一直講到近代既六日戰爭

理科仔如我,想補充下世界史可以一戰
基本上順住耶路撤冷歷史走,再去自己探索深D已經可以走過好多歷史大事
呢本書我讀大學果陣都有睇過

果陣剛剛做完兵,投射自己之下,我都幾肯定我睇本書係out of focus左係一D唔係本書想帶出既位。但有幾個畫面都幾深刻,第一係阿媽知道Anna告佢之後打左佢一巴,然後Anna覺得委屈,自己係為左家姐而活,唔知自己係D咩。第二係書入面果句”如果有個人同你講佢係喜歡孤獨你千祈唔好信,呢D人往往係嘗試過融入世界,但世界一再令佢失望。”

第三係佢個結局
同手機睇有咩唔同?
你3本都睇曬呀?
我都係仲用緊iPhone睇kindle
掙扎緊買唔買部kindle 好
Good Economics for Hard Times: Better Answers to Our Biggest Problems
係呀。 基本上晚清民國二戰國共立國到文革都要連往睇。 太多太多旁支。

多少往事堪重數:百年歷史餘溫(1890-1990)
https://www.books.com.tw/products/0010810980

民國清流:那些遠去的大師們
https://www.books.com.tw/products/0010809763?loc=P_003_007

要睇國共之cls與底線/紅線。不不妨由時空之始。帝未民初說起。 文人反映可窺一貌。
咁3部曲係咪應該順住睇?
岩岩睇完 Eat the Buddha, 仲download 左文化大革命 準備開始睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞