[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
//The New York Times has a poll up for the best book of the last 125 years
https://www.nytimes.com/interactive/2021/11/24/books/best-book-vote.html

You can vote for up to three books from their list of 25, which were selected from reader nominations. The 25 are:

All the Light We Cannot See
Beloved
Catch-22
The Catcher in the Rye
Charlotte's Web
A Confederacy of Dunces
The Fellowship of the Ring
A Fine Balance
A Gentleman in Moscow
Gone With the Wind
The Grapes of Wrath
The Great Gatsby
The Handmaid's Tale
Harry Potter and the Sorcerer's Stone
Infinite Jest
To Kill a Mockingbird
A Little Life
Lolita
Lonesome Dove
One Hundred Years of Solitude
The Overstory
A Prayer for Owen Meany
A Tree Grows in Brooklyn
Ulysses
//

有好多都未睇
呢本我都想睇
已經有第二集出版
Capital and Ideology

好長過千頁
咁咪即係好似日本咁?
Exactly!佢都有講到日本嘅例子!
會唔會好工具書 / 心靈雞湯 feel ?
成日喺誠品都見到

不過手頭上有好多書未睇

遲啲就輪到佢
啱啱新近睇完

新加坡的非典型崛起

李光耀觀天下

而家睇緊呢一本 Why we eat (too much)

暫時睇呢一本啲英文都幾易明,係除咗一啲專有名詞要查字典之外,唔係好駛不停咁查字典

利申:肥仔所以買嚟睇
本書會教減肥?
香港都係有black wednesday呢樣野?
如果全部醫生同一日rotate都幾係野
書入邊無講過black Wednesday
好似係
有講呀尋晚先睇完果篇
哈哈
我已經唔記得左
上網睇返香港都有black Wednesday
7月係最多新手醫生啱啱畢業嘅
BTW,本書真心好睇,有笑有淚
七月頭醫院係好恐怖
太多新手醫生

同埋係一季rotate一次
本書嗰目錄係咁寫

Part 3: blueprint for a healthier weight
細標題係 The secret of lasting weight loss
米cfu開po

[雜亂分享] 英文詩歌書電影,不過入嚟傾所有有關文化嘅嘢都得
https://lih.kg/2785932
睇完文化大革命。
書中好多野都好似好複雜,我真係唔適合讀歷史,我諗實際內容我好快會忘記。但我覺得大約見到當年中共有幾反覆無常。今日某d人係去批鬥人,轉個頭輪到佢地自己比人批鬥

睇到中共點樣群眾鬥群眾,將人民變成自己殺人工具。

上山下鄉呢一段都幾深刻,睇到你幾服從中共都好,當你冇利用價值的時候就會掟你埋一邊自生自滅。甚至連自己後代都受影嚮。
佢有提到大躍進,三線建設同埋學大寨令人民生活有幾艱苦。

睇完成本書,我感覺係中共除左明刀明槍殺人/鼓勵人殺人搞破壞。其實佢d濕尻政策係直接害死左好多人。講緊數以千萬甚至以億計算。
同埋佢有一小段講唐山大地震,唐山大地震當年嚮ce係讀本課文之一,呢本書令我睇到當時原來死傷咁重都有人禍的因素嚮入面。
同埋最後佢都有提到當年文革即使艱苦,其實好多人係陽奉陰違,民間都有人自救,各種黑巿盛行,自己救自己。作者都有提到,其實批鬥親人的行為係唔多(作者觀點),咁樣做的人最後好多都係眾叛親離。雖然國家一直想切斷人與人間的連繫,但家庭的連繫唔係咁易切斷,亦唔算成功。
即使又令我思考下,極權底下當然個政府係仆街,但我地又有咩方法可以生存落去呢.....
我個fd 係姑娘來。佢話通常七月頭,佢地叫"鬼門關開"
白夜算唔算都係毒撚書
lm
無認真睇過文革歷史,但係記得最聳人聽聞嘅係廣西嗰邊,發生大屠殺甚至食人事件。可以google 歷史學家宋永毅嘅《文革史料学和广西的大屠杀》

仲有單係將啲地主富農推落深坑度殺害,之前端傳媒有返去涉事村落採訪受害者
https://theinitium.com/article/20191029-mainland-cultural-revolution-slaughter/

中文大學出版社之前有個系列《三十。三十》,啲書係研究中共建政以嚟啲政治運動。有啲係研究 樣版戲、以及對毛澤東嘅個人崇拜,我add咗入booklist但係仲未得閒睇 orz
你有興趣的話可以搵嚟睇
https://cup.cuhk.edu.hk/index.php?route=product/search&tag=%E4%B8%89%E5%8D%81%EF%BC%8E%E4%B8%89%E5%8D%81%E6%9B%B8%E7%B3%BB

記低先

依家睇緊“曾經以為中國很幸褔”,係一個嚮中國大,後來移民左去日本的記者寫。都幾好睇
無睇過
過幾日睇下先
講得啱,你宜家有利用價值就統戰,用完剩餘價值就變condom,你睇香港啲所謂建制派的下場就知,中共永遠唔信你班忽然愛國的二等人,再者你睇埋五十年代初期一場叫高崗饒漱石反黨集團,就知咩叫中共第一大condom
我覺得文革之前兩場運動係最得人驚,第一係土改,中共將一個統稱為地主的階層,用煽動一啲教育程度唔高的農民,再派啲二打六落農村做場戲,去暴力消滅再重新分配土地,好多下一代被劃分成黑五類,被成個社會歧視,冇書讀,成世抬唔起頭做人
第二係反右,初時老毛就雙百方針,言者無罪 聞者足戒,然後一下變臉就變陽謀真係將個社會之間的信任一下毀滅,繼而真係有識見的人就唔再提出意見,驚被清算,成個社會冇哂反對聲音,中共就可以任意妄為,才有接下來的大躍進,餓死幾千萬人,老毛被迫退居二線,才有接下來的文革去奪權,所以話真係一場又一場的酷劫
作者有個觀點真係講得唔錯,中共呢個濕尻政權,好鐘意揀一少部分民眾出來做替死鬼,然後利用其他大部分的民眾去搞佢地,即係令呢d民眾手上都有鮮血,令佢地知道自己都有份殺人。

同埋另一樣都幾印象深刻係佢點樣催毀教育,令學生批鬥老師。點樣洗佢地腦,教佢地用氣槍射蔣介石畫像(同班香港依家班死黑警一撚樣)。

百花齊放痴撚線,毛魔自己計算錯誤,原本以為人民會支持自己,點知自己柒左就即刻要人收聲
我覺得更恐怖的係,自從習近平修憲將自己變成皇帝之後,都唔知會唔會行返毛魔條舊路。

香港禮義㾾,我覺得好快都會變埋condom。可能當佢地搞到一獲泡果陣,中共出來打救,將自己包裝為救世主(尻估)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞