[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
都應該會睇埋。
中學果陣堂堂歷史堂都發夢。依家人大左就想睇返當年中共究竟有幾痴線
聽人介紹過馮客呢三部曲之前已寫過一啲作品,關於民國陷共前輝煌盛世,特別係南京十年時期,真係睇得出中國點樣由一個現代化的國家走回頭路,遺害至今,個二十世紀世界真係經歷一個好極端的年代,就好似英國歷史學家Eric Hobsbawn一本書名the age of extreme
警惕佢哋無咁厭世?
唔係
純粹係寫中晒毒撚既諗法
你唔係毒撚唔會明白的
男主角應該唔係毒撚咁簡單
Dostoevsky寫呢本小說,係想批評當時俄國知識分子嘅風氣
名好型
兩本分別大概講咩?介紹天文知識?
諗緊繼續睇atomic habit定係開夏目嘅 「心」
想繼續睇即係已經睇咗部份?
本書值得睇,建議繼續
如果本來就係好自律嘅人,無乜壞習慣想戒的話可以pass
睇咗少少 大概1/6
岩岩睇完鋼鐵人馬克斯,真係最接近神既男人

同埋可以all in Tesla
俄佬嚟計Tolstoy 定Dostoevsky? 雖然唔可以直接比
呢個當然
但如果你係毒撚既話睇既感受會好唔同
唔係毒撚唔會明白

Crime and Punishment(睇到一半)
Anna Karenina (Finished )

係Anna Karenina 入面,Tolstoy 描寫選舉,賽馬,打獵等等場面,Karenin 面對婚姻破裂,Anna 同佢個仔見面,Levin 面對佢阿哥就黎死,佢個仔就黎出世,個種內心爭札都有。

暫時呢本暫時我心目中Number 1 小說

Crime and Punishment 呢 暫時最有印象係Sonya 老豆同主角講佢家庭問題,Sonya 老豆被車死,主角去佢地屋企個段,Luzhin 被趕走個段內心獨白。

Tolstoy 啲人物你唔會討厭佢,每個角色都會有地方你會鍾意佢

Dostoevsky 你會討厭某一啲人物,但你都會明佢討厭個色嘅位

黎硬2本
War and Peace
The Brothers Karamazov

睇埋再分享
Crime and punishment 有幾條友都好乞我憎
不過crime and punishment 同war and peace 嘅Sonya 都有啲可憐🥺
最近見人講緊醜陋的中國人,想買嚟睇下
Lm
龍應台 野火集
買咗好多年 依家清書先睇
以太來襲

以前好少睇戰爭歷史書
呢本好唔同,頭幾十版有圖文,好易明
講啲乜?
啱先開咗Capital in the 21st century
之前有書友話無econ底會有啲chur

暫時睇咗chapter 1,感覺唔算好難明

前晚開始睇
好好笑
本書深入淺出、多角度及全方位探究戰爭的本質,從理由、手段、尚武的文明,到工業革命和民族主義對現代戰爭形態的發展與社會的演變。

書中集結從古典時代至今戰役的實例,闡述戰爭如何影響人類、社會、技術發展、國家、政治組織,以及意識形態如何影響戰鬥的原因和方式。本書帶你理解戰爭與人類是否密不可分、無法切割?人類為何而戰、如何而戰?從中會發現,戰爭在人性的貪婪、自我防衛和各種理念之下,所產生的影響無人能作壁上觀。
本書好好睇
香港HA係抄英國NHS
HA有嘅問題NHS都有
用初級醫生嘅角度去睇真係幾有趣
好唔好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞