[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
有冇人鐘意睇推理小說?
最近睇完Jo Nesbo嘅《刀》
諗住開Thursday Murders Club
《康德論自由:道德自由、法權自由與人的尊嚴》
想問下有冇人有睇交易既書-諧波型態書籍 介紹下
有趣lm
多啲同佢溝通,如果成日覺得悲觀消極,好易有情緒病。

悲觀下一定要保持積極,即使身為一個人未必做到好多嘢,但堅持自己嘅喜好,願意搵人去同信任嘅人分享喜好係好重要。

推介書嘅話我會介紹佢睇林夕寫嘅散文作品,《南丁格爾》同《福澤諭吉自傳》。或者可以畀到少少想法佢行下去。
they both die at the end
有冇audible membership包嘅書可以介紹一下?
想聽嗰啲都要credit 一個月又得一個
有消息指高馬可(John M. Carroll)著,林立偉譯:《香港簡史──從殖民地至特別行政區》在香港公共圖書館已經無法搜尋到

https://leungpolung.blogspot.com/2021/12/blog-post.html
睇開日系 美系都有睇但好少 因為沙石好多
最近睇咗Cambridge element系列嘅Philosophy of psychiatry
好短,正文得60頁左右
作者主要係提倡
1. 用生物學嘅角度去理解精神病,反駁嗰啲話精神病都係社會建構出嚟嘅講法
2. 批評 目前DSM-V嘅精神病分類做得唔好,因爲納入唔夠多實證研究,亦都無一套理論支撐,單純係按症狀(而非病理機制)分類。所以同一個病內部好有可能係異質,噉樣的話無助日後研究同埋治療病人。

我覺得佢係鋪排論點上有啲重複
其實直接睇concluding chapter都夠
有無人用過buybookbook買書?
見google doc 個list 無 但喺佢地最近將DK嘅百科全書減價到好平
啱啱睇埋活著套戲了有少少失望 因為小說太好太絕望了 同埋始終電影唔夠時間去描寫 不過鞏俐好靚
睇書有野唔明

"我們的特色是對超越本身的意識當成習以為常"
呢句點解?
諗極都諗唔明
冇基礎可唔可以睇的?
1 呢個topic 高質。
同類有篇文叫concept creep 好值得睇,想睇嘅可以睇埋The Atlantic 個評論
我自己嘅反思點就係其實心理學同社會學好多時做研究都係受學術界框架影響,或者係篇幅所限,以致好多時候討論心理健康都二元對立咗。不過其實就唔係咁簡單。當然,研究當中嘅政治成份同結果嘅政治影響都有重大關係,例如如果定義depression 個純個人問題,會唔會好易就將責任射哂落人身上呢? 第二點就係現代人當咗dsm 5係至真,但其實心理狀況遠遠多過嗰啲分類啦。呢個亦帶出最後一點,心理狀況係生理,但點定義每一個狀況係社會
點樣「定義」,我意思係知畀啲咩附帶意思去個condition
有啲興趣 但係會唔會係講啊媽係女人個種self help book
Jordan Peterson係外國知名的大學教授,youtube上有好多佢的演講
呢本書佢用好多古今中外的故事去描寫,例如佢用哈里波特故事去討論,究竟一個理想的社會,或一個人到唔同階段,應該絕對服從紀律還是勇於挑戰傳統,革新及破壞規矩?佢亦引用Peter pan的故仔去說明,人長大了責任係隨之而來,人應懂得腳踏實地,對自己生命負責,佢又用個埃及的神話,去表達出原來人越長大,經歷多了,未必會變得聰明,可能會變得更膽怯,選擇性失明,人生的災難就會來臨
又或者勇於面對生活的難題,不應想法子逃避,人生得過且過,係咪人人都識的道理?認識,但是否每個人都能付諸實行?我覺得本書係跳出咗self help book的局限,作者唔係得把口吹,佢前言講到佢過去幾年係親身經歷咗一啲人生最痛苦的時候,係寫這本書的主要泉源,你只要簡單睇過呢篇前言,再加上佢好豐富的社會心理學背景,本書就值回票價
有無多少少上文下理?佢有無解到咩叫本身的意識?
Materialism?
我諗起本書有講到社會情況會影響個病嘅expression
例如世界上大部分地方,抑鬱症都係體現爲「缺乏動力」
但係喺歐美會常見額外有「罪疚感」呢個症狀

所以跨文化研究都緊要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞