[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
// 好多兒燈仔成日話咩”只怪蔣公剿匪不力”,實際上對近代歷史零認識,根本唔知當年國民黨幾腐敗幾殘暴。實際上兩個都係壞到極。//

完全同意
岩岩我都睇完人性的弱點。
我覺得全書係好重視讚賞的重要性,減少指摘他人,將心比己,同埋勇於承認錯誤。
佢入面有段我特別鐘意,佢話,如果一個人本身有55%時間都係正確的話,其實佢去華爾街做的野應該發撚左達。其實我地冇自己想像中咁正確,要多d諗下自己有冇野要反省。呢個都幾得。
// 好多兒燈仔成日話咩”只怪蔣公剿匪不力”,實際上對近代歷史零認識根本唔知當年國民黨幾腐敗幾殘暴。實際上兩個都係壞到極。//
所有歷史都係假嘅,係勝利者書寫出黎愚弄百姓,我講嘅先係真
唔係,我做媒體
因為呢本書後面先比較哲學,會用rawls 去同「自由市場自由主義」同「福利國家自由主義」溝通。

如果巴打唔厭棄,可以睇睇/聽聽我去講呢本書

https://cowgortalk.wordpress.com/2021/05/20/《成功的反思》:當代著名政治哲學家揭示名叫才/5/
我都係前晚先開始睇成功的反思。要慢慢睇完先再下定論。頭兩個Chapter講嘅好多係Common Sense,人人心𥚃面都有嘅對精英傲慢同所謂勝利者嘅厭惡同產生原因。光明頂每三幾日就會講嘅個話題而且好到肉,所以本書暫時未impress到我。
我估唔到樓主會Pin我嘅回覆,因為我主要想講1945-1949國民黨”劫收”台灣同血腥鎮壓本土派果段慘痛歷史。雖然未睇本書之前我已經聽過好多相關嘅事,但真係詳讀細節都難忍咬牙切齒之恨。香港人可能覺得果個年代嘅台灣好遙遠,而我同台灣人深交已好多年,成日都會睇台灣相關嘅歷史同政治。實際上佢哋嘅歷史就在香港重演了,只係暫時未有咁血腥,當年嘅台灣中學上,只係去火車站詢問火車幾時恢復想返屋企,結果當場被槍殺唔需要理由,無數平民係街上無端端被消失或大街大巷槍殺,係人屋企門口處決等等。仲未計無數搶掠,法幣/金元券崩潰果啲洗劫全國經濟嘅災難。
歷史幾時都值得大家參考,一來知己知彼。二來希望某啲無知嘅兒燈仔唔好幻想乜乜蔣公剿匪成功就會建立美麗的民主新中國,喺果個年代,兩個黨只係Two sides of the same coin。我咁寫恐怕會引唔少民國派反彈,話當年國民黨幾咁忍辱負重乜乜乜。冇所謂了,各自有忠誠/厭惡嘅原因。
只要有長篇書評我就會pin
留名
最近睇緊一本書叫atomic habits
我上面戈本 咁岩中你productivity
Why We Sleep

雖然我睇完都繼續夜訓

Productivity 或者可以睇Getting things done & the Effective Executive
想買渺小一生 但香港搵唔到
番煲緊D系列
條友終於出完我亦終於有心機番煲
仲未有心機 曼德拉同惡之華
呢本係十幾年前嗰本定係又出新版?
你要番睇之前個啲先會明
前排買齊咗實體,成set一手先300幾蚊,好抵
已睇第一集
同意,巴打會成為一個更好的人,cheer
天航過咗咁多年都無加價
Z lib有epub
想睇可以搵下
FIRST AID MANUAL
加左價架由5X加到9X
我而家睇到第5本嘅一半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞