[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
近排有首歌叫人類群星閃耀時,但我反而對本書有興趣

有無人睇過,難唔難睇
呢本學英文一流之作用好平實的英文描寫對過去的思念
修復關係 成為更好的自己
唔係思念咁簡單,係回憶既過程審視過去做既決定
晚清嘅紀實文學 依本野真係好神
有好多秘史都係出自依本野(珍妃點死,八國聯軍走難路線分享等等)
有興趣研究晚清嘅真係必睇
啱啱買左電子書
係講咩架?
最近睇緊《窮人經濟學》同《債的歷史》。
人物傳記
講一啲好容易畀人忽略,但有對人類歷史影響深遠嘅時刻and 人
巴打識貨,remains of the day真係正,可能個作者係日本人,雖然話係諾貝爾獎,但係文字平實,好易睇。佢除左係諾貝爾獎,仲贏埋Booker Prize for Fiction。

我平時都有追開呢個獎的作品。有啲寫得故作深奧,我比較推薦以下作品,文風較平實:
Life of Pi by Yann Martel
Disgrace by J. M. Coetzee
佢雖然5歲就移英,但始終係日本裔,唔多唔少都會習得一啲日本人既精神,本書真心容易睇之餘又好睇,書名真係改得好。
睇到台灣 百靈果都有做整讀書會,啲台灣人通常都會跟佢地黎睇,搞到有啲興趣
安裕 安裕周記
依家嘅香港比起本書講述嘅時期更加沉淪
就快睇完羅37的青春無悔過書(2018年出)
而家100毛班19都唔出政治書了
香港都唔同了
有冇人開始唔多敢睇啲沉重少少嘅書
睇開林夕 由任我行追到拼命無恙 但最新呢本一直都未咁開嚟睇
之前啲書睇住佢個心路歷程嘅變化 開始睇到好似食滯咗咁
我睇完了太沉重
睇吃佛呢本書中途係不知不覺影響埋我自己情緒

睇完之後買咗唯色本西藏火鳳凰 未敢開黎睇住
林夕心簡正
我由原來你非不快樂 睇到今年嘅 成為一步一步向前的人
發覺夕爺既填詞人以外既一面,佢既人生觀 態度 都好有哲學佛學味 同埋留咗唔少金句同正既內文
九十年代時出後亮光再版出既 曾經 又係勁正。 鄧小樺都視為經典書同推介 正
我覺得近年無常 所以有膽去到擠逼關係都好重人生哲學feel
有啲文睇完係會停低諗下點樣令自己做得好啲(as a person)

近一兩本就feel到佢啲文開始有嗰種嬲嘅味道 不論詩定文都好重控訴 無力 悲憤
少咗嗰種人生哲理feel
所以睇得出佢都一直幾緊張 當日既事 同有點對未來嘅 未知性喺到 。當然有佢一貫既控訴
我重諗緊買唔買多本曾經...(想日後偷運返去鄰近地區鄉下收藏)但要極小心行事
最近睇完The Tyranny of Merit

作者主要講述精英管治嘅模式點樣加劇分裂
唔同教育及 政治背景 嘅人民
而係精英主義下嘅既得利益者
不斷強調「只要努力發揮所長就可以成功」
係呢種氛圍下,一d唔能夠往上爬嘅人就被當作唔夠努力或才能
而漠視 付出同成果 唔一定成正比
結果上層嘅人容易產生一種對藍領/勞工 輕蔑
政府任用嘅官員及政黨黨員亦漸趨聘用高學歷嘅人
誤會高學歷 就等於 擁有精於治理國家嘅德才
結果班官員只係用學術艱深嘅詞彙推廣政策,
甚至言語間去標簽反對政策嘅人為笨拙
使好多 "無接受過大學教育"嘅人 感到受離棄及排斥
令相方缺乏互信,呢班人亦係當年轉投Trump嘅民眾
呢度我想補充一點
投Trump其實唔止一個原因
之前睇過本書叫 Mindf*ck : Inside Cambridge Analytica's Plot to Break the World

其實當時Trump嘅競選團隊有一班成員係社交平台發佈訊息
左右一班中間選民嘅投票意欲同方向

另外,我覺得本書有個位回應咗 Yuval Harari 嘅21 Lessons for the 21st Century
21 Lessons 其中一個chapter 大意係未來的勞動人口要因應科技不斷進步,而要持續進修去跟貼未來嘅科技,保持競爭力同維生嘅能力
Sandel 認同有需要加多d資源去在職培訓
但同時若果認為不斷強調教育就可以拉近貧富差距,
只會忽略本地勞工面對因全球化而行業式微嘅不安無力感
亦令民眾對教育水平一般嘅階層漸漸缺乏尊重
"The constant call for working people to improve their condition by getting a college degree, however well intentioned, eventually valorizes credentialism and undermines social recognition and esteem for those who lack the credentials the system rewards."
咁似講埋香港既情況😅😅💤

睇緊電子書 如果唔係屋企無位
其實本書都有講呢個現象
唔只係美國發生
英國法國都有類似情況出現
並透過brexit, 或者投選一啲偏向民粹嘅政黨
已回應管治階層對基層長期嘅輕視
我估某程度喺過份依賴資本主義加精英制度嘅地方
都會出現呢種現象,香港都唔例外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞