[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
37k 即係每日過百,好勁
或者你呢一年睇既書難度高左?

都認同既,真係好少人係之後仲出到好書
有個講法係作者係創作生涯後段會有個比較個人既後期風格(late style ) ,我諗佢都算係
試唔試下另外開個post
直接share下原作
之後share下你自己既解讀
然後引下其他人都講自己既解讀?
上面有巴打推薦左余華既活著 我用左一個禮拜就睇完 我超鍾意睇呢種咁寫實既小說 加上佢都好直白唔過分渲染情感 反而呢種簡單冷清既文字令故事更吸引 準備search埋佢1994年套活著黎睇

有冇多啲呢類型既小說佢算唔算係傷痕文學
可以睇埋佢另一本作品兄弟
話說商務尖沙咀圖書中心搞左Penguin Classic 75” 嘅展,當中揀左75本必定要看嘅書
但無Anna Karenina

當中亦有少量舊書擺左出黎做展

此外圖書中心都做得幾好,好多書不論中英文都有,去開尖沙咀除左誠品之外,有時間都可以去睇下,btw 好掛住page one

利申:唔係三中商打手
睇啲書一樣係冇乜營養
有好多係推理小說 有時可以一日一本
我覺得兩本都幾好睇
尤其是all the light we can not see寫得好優美
好似睇緊詩篇咁
本身我好唔鍾意啲書成日切換視覺
由一個主角跳去另一個主角又跳返轉頭
但係呢本書喺呢方面做得好好
試吓陳慧《拾香紀》睇吓啱唔啱睇,佢的文字又係好似不痛不癢咁講好濃厚好深的故事同情緒
如果係適合自己既書,唔洗介意咁多既

睇左咁多本
有無邊本推介呀?
上年最鍾意就where the crawdads sing 同 the sense of an ending
今年就 東京小屋的回憶 同 project hail mary
最喜歡就係嗰啲同回憶, 悔恨有關嘅故仔
頭三本都同呢個主題有啲關係

不過呢幾年好少睇非小說類
每年都諗住要多元閱讀 結果都係改唔到閱讀習慣
求好書推介
我有個表妹,就18歲,呢排係到話人一生出嚟就係受苦,然後佢又話自己好buy悲觀主義,以我對佢嘅認識,我估佢係好echo到呢啲悲觀嘅思想,因為佢屋企嘅關係

我同意負面情緒係有意義嘅,但係我好擔心佢一路咁樣負面落去會令佢覺得人生其實冇出路

咁啱佢都鐘意睇書,所以想問下大家有冇啲啱呢個年紀嘅人睇嘅書,俾佢明白悲觀主義底下,其實都有積極尋找意義嘅地方,或許至少俾佢可以思考多啲/或者歡迎大家推介啲啱佢嘅書,我想送俾佢做聖誕禮物

感謝大家
有趣
我反而係好少睇小說類
雖然追小說真係好過癮
// 或許至少俾佢可以思考多啲//

你表妹佢平時有冇睇開書?
可能推介啲容易入口嘅書睇會好啲(唔知荼毒室邊本啱啲,呢度有室友的話煩請補充

最對症下藥嘅 大概係尼采
黃國鉅講尼采嘅書 可能適合你表妹

另外David Benatar嘅《 Better Never to Have Been: The Harm of Coming into Existence》都對應到你表妹嘅疑惑(雖然睇完之後大概會更加悲觀
簡介:https://thestandnews.page.link/rc8DRPDH3g3sj61F6

謝謝分享~ 等我搵你介紹本書望望先
有限與無限的遊戲:一個哲學家眼中的競技世界
https://www.books.com.tw/products/CN11646109

世上至少有兩種遊戲。一種可稱為有限遊戲, 另一種為無限遊戲。

有限遊戲以取勝為目的, 而無限遊戲以延續遊戲為目的。

如果有限遊戲有獲勝者, 那麼這個遊戲必須有一個明確的終結。有人獲勝, 有限遊戲便終結了。

無限遊戲的參與者說不清遊戲何時開始, 他們也不在乎。他們之所以不在乎, 是因為這個遊戲沒有時間界限。事實上, 無限遊戲的唯一目的就是阻止遊戲結束, 讓每個參與者都一直進行下去。

觸動(touch) , 並不是指兩個人的距離減少至零。只有我從自己的心中, 同時而原創地回應時, 我才真正被觸動。但是你必須是從你自己的心中, 出自你自己的天才, 否則你並未能觸動我。觸動永遠是雙向的。除非我以觸動你為回應, 否則你無法觸動我。

觸動的反面是推動(move) 。你將我推向一個你預見或預備好的地方, 這就叫做推動。這是一個舞台化的行動, 只有在推動我的時候, 你保持不動, 這個行動才是成功的。我可能被技藝精湛的表演、 震撼人心的新聞報導推動掉淚, 或者被政治宣傳或英雄事蹟推動得心旌神蕩, 但是在這些情景裡, 我是因某些程序或設計而被感動, 相關演員或機構是對此免疫的。當演員被自己的表演弄哭, 從劇本性來看, 他們便是技藝不精。

有限遊戲參與者的興趣不在於痊癒, 或成為整體, 而在於被治療, 或者說恢復機能。痊癒使我自己重回游戲, 治療使我重回與他人的競爭比賽中。治療人的醫生必須將人抽象為某種機能。他們處理的是疾病, 而不是人。人們也樂於將自己呈現為機能。

人們從不一般性地生病, 他們的病總是和一些有邊界的活動相關。並不是因為惡性腫瘤, 使我生病, 而是因為我無法工作, 或跑步, 或吞嚥, 我才生病了, 得的是癌症。機能的喪失, 活動的受阻, 本身其實並不能摧毀我的健康。我因為體重太重, 所以無法扇動雙臂飛起來, 但我並不因為同樣的理由──超重, 而抱怨自己生病了。然而, 如果我希望自己成為時尚模特, 舞蹈家或者職業騎手, 我就會將超重看成一種疾病,並可能去諮詢醫生、 營養師或者其他專家來試圖治療它。
當我痊癒, 我回到了我自身, 我的自由並不因技能的喪失而減損。這意味著, 痊癒並不一定需要把疾病都消滅。我之所以是自由的, 並不是在於我能克服自己的無力, 而在於我能和自己的無能和平相處, 與它嬉戲玩鬧。
i
有人視生命為一個個有限遊戲
不斷依既定規則競爭
為贏 為目的 為目標 為功名利 而競爭
最後 一生到死 係為咩?
有無咩既擁有 可以帶到死後 作為生存意義既支撐?

ii
另一睇法可以係 視生命為無限遊戲
不為目的 不為擁有
只為生存過程本身 享受生存過程可以享受既野
自己選擇 無論係感官享樂 無論係權力快感
或者係精神上知性上美感上 或情感上關係上愛上 既過程

無限遊戲只為遊戲本身既持續而持續
譬如愛為愛 而唔係因為愛可以帶嚟咩利益
生命唔係工具 唔係要借生命達成生命而外既目的
而係 生命本身就係目的

iii
咩係病?
社會主流 精神醫學界主流 都視人為機體
其一主要功能係工作
工作(或學業)能力失效 就係病

醫學既功能 就係將失能者 回復功能 令佢地有能力重新參與有限遊戲中既競爭
令主流社會繼續佢 算係病態既運作

iv
點可以以其他視角去睇病與健康?

可以用無限遊戲既視角:
生命只為生命本身
失去競爭能力唔係病
只有失去享樂 失去參與無限遊戲 失去為過程本身而快樂既能力
先係病

健康 就係令人回復 有能力珍惜同享受生命本身

v
書中仲有好多 我覺得有其哲學史根據既隱喻 幾有趣
多謝分享
印象中呢四本都係廣受好評既書
我都好鐘意The sense of an ending

咁呢一年都仲有三個星期既
你可以睇下樓主係post頭好有心整既索引,睇下有無邊本既簡介係適合
如果覺得人生悲觀,可以睇下道家或佛學思想
Tuesdays with morrie -Mitch Albom
佢本兄弟勁厚立即卻步了
可以試吓the sense of an ending先
成本書得一百頁 坐低一兩個鐘就睇完
本書去到最後一頁幾乎最後一句先揭曉
睇到我O晒嘴
樓豬個list睇成世都睇唔完真係要迫自己接觸吓新書先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞