[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
思方導航
睇緊Terry Eagleton既如何閱讀文學
有冇人睇過呢位作者
冇信仰 不過鐘意研究下宗教
呢排睇製造聖經
吃佛係書名?
係啊
睇過佢個本Literary Theory: An introduction同埋佢係報紙寫既書評

佢算係文學評論入面最有權威個幾位,應該會有好多野學
Literary Theory: An introduction
睇完人性的弱點, 如果喺教育入面有專登放時間去教人際關係世界一定會少好多閪人
本書比較多名人政治/商業例子, 職場上係MANAGER級嘅人我諗會有最大得著
其實道理差唔多, 如果想改善家人/伴侶/親子關係, 喺到推薦大家賴佩霞本"我想跟你好好說話"

入面例子相信比較多人會遇到
溝通第一步係觀察(Observation), 不帶任何評論/評價, 陳述事實
例如最近同伴侶無乜互動, 就同對方講:你做咩唔理我
明明想對方得到關心, 但咁講可能就lable/冤枉咗人地, 對話中有一種假設甚至係情緒發洩
或者可以換個講法:近排我地都無乜點講野
變成陳述句無指責到任何一方不帶負面情緒, 聽嗰個都會舒服啲, 識做嘅自然會自我反思

講吓另一樣, 唔知係咪個個呀媽都一樣, 鍾意少少野都問, 可能你出街食個飯返到屋企就問
同邊個食呀去邊到食, 食咗咩呀好唔好食洗咗幾多錢
問題又多又濕碎, 煩到唔想答, 或者燥底地HEA答
但停一停諗一諗, 可能老人家悶想搵野同你傾下計啫
從其他角度諗吓人地點解咁問/講野, 意外地會令你變得有耐性
成本書都好實用我都唔知搵邊段節錄, 見到書評都係一致正皮好奇去睇, 結果袋咗好多野落袋
岩岩睇完The Parasitic Mind: How Infectious Ideas Are Killing Common Senses。
佢主要都係屌尻d左膠,極端女權份子,同埋極端跨性別平權人仕。

佢主要講左幾件事。

作者覺得依家成個社會都彌漫住一種保護主義氣氛,你批評一d弱勢社群(eg.黑人/跨性別人仕),就有理冇理都話左你有問題先,話你傷害左人地的感情乜乜物物,咁佢講左有句我覺得唔錯
"Occasionally, being offended is the price that one pays for living in a truly free society"。
即係我地唔可以因為果件事難聽就唔比人地講,咁當然,對方亦有權屌尻返你。我覺得呢個concept都係重要。網絡上面都係應用到。

作者亦講左玻璃心問題,佢覺得真相應該係"經得起比人寸"(eg.諷刺漫畫),係anti-fragile。呢個我就聯想起中國果班小粉紅,冇咩特別

作者本身係一個大學教授,佢亦發覺依家大學校園好多topics變成一種禁忌,尤其是一d關於性別同種族的研究 (eg. 黑人係咪特別蠢/聰明 呢類研究)。呢類知識完全變左forbidden knowledge。
佢就舉左好多例子,一d人比左膠,例如可能公開場合著左一件印有暴露女性形象的T-shirt就比人口誅筆伐。又或者開研討會又關注個男女比例。又或者批評Islam 的言論無論點都比人歸類做hate speech種種。
佢書中好多例子都值得一睇。

咁作者講左個我原本唔識的concept,原來性別歧視(sexism)都分兩種,Hostile sexism就係我地平時認識開果種,即係比女人少d人工/對佢地差d/sexual harrasment果類野。
原來重有種叫做Benevolent sexism,即係你又唔可以當佢地神咁拜,過度去保護佢地。原來咁又歧視。呢個我真係第一次聽,咁作者就覺得,屌,咁你玩撚曬啦

然後作者講social justice warriors,即係佢地會嚮大學周圍滅聲,所有政治不正確的言論都會比佢地批鬥,變到成個大學好似一個無菌環境咁,學生從來都唔會被challenge或者面對相反意見。完完全全嚮一個政治正確的環境成長。咁樣對學生唔係一件好事來。
即係作者覺得依家大學己經唔係去最大化知識的追求,而係最小化傷害學生弱小心靈的機會。成件事本未倒置。面對相反意見的時候,學生顯得脆弱,只係識求助於social justice同political correctness,完全唔識正常辯論

作者覺得依家個社會上的群體,好鐘意將自己變成受害者(victimhood),即係將自己標籤做弱勢社群去引人關注。最後作者講左幾個邏輯陷阱,一般人比較容易中招 [eg. 馬斯洛的錘子 / 以已度人 / 以偏蓋全 / 懶去搵資料支持自己論點 (忽略真實數據,只係自己嚮度作故仔去說服自己) / 忽略不乎合自己論點的資料同數據 / 沒有真正的蘇格蘭人 / 臭蟲論]。

overall感想:
我覺得成本書都係嚮度狂屌d女權同左膠,係幾有趣。本書的作者好似係加拿大人來。我諗香港人可能對女權會比較有共鳴。跨性別可能嚮香港未係有太大問題住。
嚮宗教方面,作者主要係講伊斯蘭教。即係大家都唔敢批評佢地的殘暴行為,一批評佢地就係政治不正確,對於比較辛辣言論,甚至乎有d痴線佬會email埋作者做野間大學想人炒撚左佢。佢亦承認呢個教派當然有好人,但係數據唔會講大話,佢指出FBI二十大通緝的人入面(most wanted people),超過九成都同呢個教派有關。即係個人的德行係蓋過唔到真實發生的事。呢個教派周圍傳播佢地d思想係需要正視的問題
我諗我原先都明白,但再值得一提的中心思想係,言論自由唔係我地諗得咁簡單。我地享受言論自由的同時,都要記住,任何野都係可以被批評,我地唔應該保護某一堆人。有時言論自由唔止係"開心",亦有難過同hard feeling。但係我地都要接受佢地係言論自由的一部分。
只有真正的言論自由,我地先可以更接近真相。
作者一句說話,我覺得幾有意思
"There is a bidirectional relationship between freedom and truth such that the truth will set you free, and only in being free can one aspire to uncover the truth "
言論自由同真相係相輔相承,好似中國咁成日消毒言論,人民只會離真相越來越遠。
最後我想補多句我自己好鐘意的句子
"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it"
最後作者希望大家都成為一個敢言的人。我覺得呢本書係值得一睇,娛樂性都係有。
我覺得喺呢啲sjw嘅議題上面
會考慮嘅位都係個社會脈絡

對於hate speech同埋言論自由嘅關係,相關討論其實汗牛充棟,並唔係啲乜嘢forbidden knowledge,有興趣的話SEP有簡介各門各派嘅論點
https://plato.stanford.edu/entries/freedom-speech/

又,如果真心認同「對方亦有權屌尻返你」「有難過同hard feeling但係都要接受佢地係言論自由的一部分」,噉最好諗清楚係咪真係接受到。小粉紅式圍攻、「比人口誅筆伐」、「批鬥」、甚至寄信施壓炒人(as long as 唔係恐嚇),其實廣義嚟講都係法律上嘅言論自由嚟。因爲上述嘅行爲都未涉及用政府權力打壓人,而憲法對言論自由嘅保護,只係限制緊政府。

當然以上嗰堆做法可以造成實質上嘅言論噤聲,噉呢個就正正係問題癥結:一羣人覺得嘅「fair price to pay for free society」,對於另一羣人嚟講就係喺實際層面阻止到佢地發表意見。

好多時候嗰啲歧視言論並唔係啲乜嘢有創見嘅嘢,persist咗好耐亦都debunk咗好耐;而歧視言論嘅存在本身,亦都會影響到marignalized group嘅實質言論自由,例如女性主義者會講嘅“silencing”嘅概念

相關討論:
https://www.thestandnews.com/philosophy/男性說教-從證言不正義的角度看/

https://www.thestandnews.com/philosophy/%E4%BD%95%E8%AC%82%E6%AD%A7%E8%A6%96%E8%A8%80%E8%AB%96-%E5%88%BB%E6%9D%BF%E5%8D%B0%E8%B1%A1%E5%88%86%E6%9E%90/

所以個爭議唔係支持VS反對言論自由,而係支持邊班人講邊啲嘢嘅言論自由。每個社會都或多或少因應其歷史脈絡,繼承咗過往嘅不公,點樣喺現實環境拉上補下確保每個人有實質平等嘅言論自由,先係最麻煩最難做到嘅位。

至於Benevolent sexism嗰個位,就真係要睇下啲做法具體係點,究竟啲做法係喺制度上嘅根本問題未解決之前嘅過渡措施,抑或係強化返個制度本身
我個人觀感姐,如果果件事係用“口”講,大家去討論,就算講曬粗口,人身攻擊,其實我自己都係接受到。
咁當然,如果講的野係有事實根據/數據就更加好啦。

但如果涉及到工作,炒人,甚至乎恐嚇,或者直頭唔比人講(例如social media ban人 account),我個人就接受唔到。
問題係有時候d野唔一定真係犯法,好似social media ban人其實都冇犯法,但我個人就唔欣賞。

我認同條界真係好難定奪。以上都係我自己個人觀感,可能其他人條界又唔一樣。或者可以好似你咁講,好多野冇犯法都可以係“自由”的一部分。(eg. 網絡起底/網絡欺凌)。

但我認為個精神都係應該要講自己想講的野。勇於接受不同意見。
好似qoute唔到
我諗緊嘅例子係
例如話 去TVB廣告商嘅fb專頁度留言,施壓佢地要求撤廣告,間接打擊TVB嘅財路;亦都有啲係會抵制TVB旗下藝人

噉算唔算係一種有問題嘅言論實踐呢
當然TVB肯定會衝出嚟話畀人打壓乜乜柒柒
但係我相信一般人都會話,要考慮個脈絡以及處境
eg TVB同埋抵制者之間嘅權力差距、抵制運動嘅目的以及由來、合理預期嘅行動效果 同 目的係咪合乎比例etc

我諗緊如果要評價 寄信去學校施壓 呢個情況,會唔會都可以做噉嘅評估?
亦即係個動機係乜嘢、施壓係想帶嚟乜嘢效果,以及寄信者—校方—發言者 三方嘅權力關係
如果係公職人員/政客寄信去,就幾乎可以肯定係濫權,政治干涉校園(因爲掌握公權力嘅人更容易限制到其他人嘅自由,所以理應更小心言行)

但係如果寄信嘅係普通市民呢?本身畀發言者target嘅社羣呢?
如果畀發言者target嘅社羣,喺歷史上受到不公對待,以致於而家嘅社經地位低下,就算發表意見都不受主流待見?

會唔會呢種施壓手法就變得可以接受呢?

當然又會衍生出一堆問題
邊個定義何謂「弱勢」?呢個label可以黐幾耐?喺抵制以外有冇其他方法可以促進平等嘅溝通?

仲有就係一個必須要考慮嘅問題
就係「誤傷」嘅問題,就算立意良善,呢種施壓嘅做法一旦popularize咗之後會唔會濫用呢?恐怕係有噉嘅可能

之前睇過篇文
係嘗試幫「政治正確」辯護
未必同意篇文,但有興趣可以睇下
https://ipfs.io/ipfs/QmYQ5svvyGcoEbWbQZSSiNWym89HbNoJVLDiNLVzmf6Gkv
啱先見到呢篇文
講嘅嘢都幾相關

https://medium.com/@kohua.yap/%E6%AD%B7%E5%8F%B2%E7%9A%84%E5%BF%85%E7%84%B6%E8%88%87%E5%81%B6%E7%84%B6-936b274e743d

歷史的必然與偶然
by 葉高華

德州奧斯汀大學的林澤民教授說,疫情害他的車子報銷了。故事是這樣的:由於疫情險峻,奧斯汀當地銀行通知他即將關閉營業廳。他為了趕在營業廳關閉前開車去銀行存支票,遇到暴雨,結果車子泡水壞掉了。一般人直覺上都會把車子報銷歸咎於疫情,合情合理。

不過,假想有另一個平行時空,疫情來得更快更急,使銀行早一天關閉營業廳,於是林教授早一天開車去存支票,正好躲過暴雨,因此車子沒壞掉。亦即,疫情更嚴重,車子沒報銷。按照否證論的精神,疫情導致車子報銷的因果關係可推翻。多數人都會覺得怪怪的。

其實,這個故事有兩條因果鍊:一條是疫情使銀行關閉營業廳,進而使人趕去存支票;一條是某個時空的大氣條件產生暴雨。這兩條因果鍊耦合的時間點不同,結果大不相同。這個故事沒說出來的,還有一條因果鍊。早在疫情爆發前,林教授就曾在臉書上討論該不該換車的問題。後來他覺得老爺車還能開,就不急著換。假想有另一個平行時空,他在疫情爆發前就換了新車,然後開著新車去存支票。雖然遇上暴雨,但是新車性能良好,安然度過。結局仍然是:疫情沒有使車子報銷。

實證主義方法可讓我們檢查同一條鍊上的前因後果是否連得起來。像是:銀行關閉營業廳是否導致人們趕去存支票、某個時空的大氣條件是否產生暴雨、車子脆弱性與泡水承受力的關係。但是,實證主義方法沒辦法驗證或否證:這些因果鍊會在什麼時間點以什麼次序耦合在一起,而這個過程經常是關鍵的。我們只能透過敘事手法,將這些因果鍊耦合的過程描述清楚。

絕大多數歷史事件都是多條因果鍊糾纏的複雜系統。當我們給定某些條件時,經常能在某條因果鍊上看出歷史的必然。不過,這些條件會在什麼時間點耦合,又總是出乎我們的意料之外。這正是讀歷史的奧妙所在。
聖誕重睇不安之書the book of disquiet中,有冇pessoa同好?
有冇睇過Mill’s methods?
Petya
因為你呢個comment,我開始睇How To Win Friends and Influence People
史景遷 乘仙鶴去了

可惜

近代歷史之長又少一人
牛哥回來了

【牛哥講經】[書評]《製造聖經》:聖誕聖誕,到底耶穌出世之前存唔存在??睇下福音書唔同嘅解釋!
https://lih.kg/2820321
近排喺書架搵返惡童三部曲嚟睇
其實買就買咗好耐, 特別係第一部, 應該係初中時候就買咗
不過真正買齊三本係幾年前 (喺台灣獨立書店搵得返)

套路其實係大路嘅「故事中有故事 >> 最後顛覆你認知」嗰類
故事主要講兩兄弟因為戰爭而失散, 最後就去尋親
表面上講戰爭時期嘅沉重: 家庭支離破碎、白色恐怖(禁書處理)、戰爭所引起嘅社會問題 (例如: 姦殺、人獸交、虐兒情節)...等等

去到第二部尾到第三部, 就係顛覆你認知嘅時候
[其實睇得多作品, 某程度上會對呢類套路有啲免疫]
在我而言, 嗰種顛覆未去到會令人「wtf?!」嘅地步, 但當得知成件事個picture係點嘅時候, 嗰種無可奈何嘅沉重比顛覆認知更加深刻...
未聽過,啱啱search咗一下
感覺用喺實驗上會有用啲?例如RCT嘅思路都係類似,鎖定一個variable睇下佢嘅影響係點

人文社科就難啲,不過都唔係唔得嘅
例如最新一屆諾貝爾經濟學獎得主就係研究natural experiment
嘗試將現實世界睇成爲一場又一場自然發生嘅實驗,然後用啲統計學方法搵下因果關係
https://theinitium.com/article/20211014-opinion-nobel-price-economy/
入門必備
期待你哋下個月嘅新節目
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞