[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
睇緊《正義: 一場思辨之旅》
但係要番工太攰太懶 睇咗成個月先睇咗唔夠3份1
工餘時間睇書係辛苦嘅
話說終於睇完手頭嗰本書
書評留返新po先出

今次會講政治思想史
本書太耐冇人借或者太舊太殘,圖書館會銷書
一直有人借開既書有佢既吸引之處,但我覺得咁會漏咗好多滄海遺珠
例如小說既通俗類別如偵探、愛情、科幻、武俠呢啲一直好受大眾歡迎
我反而會關注啲不受青睞既冷門小說,挑戰讀者既閱讀習慣同經驗,睇得唔爽,通常會比較特別
成日見Ching既書評post,請問平時點安排睇書同寫書評既時間?
欲望太多,時間太少,平時做完正經嘢/娛樂冇乜時間再睇書
師兄平時點樣揀書

平時睇小說,我會睇一啲集合不同作者既短篇小說集,見到啲風格特別、啱自己口味既作品,就揾返相同作者既作品嚟睇
或者,睇完一本很鍾意既小說,會瘋狂揾佢既書評嚟睇,又會睇返同作者、同時代作家、或者風格相似既作品
非小說類既簡單啲,通常本書會引用或說明一啲重要作品,或者揾書評時其他讀者一同推薦返相關既著作
另外就係衝動購物,去書店/書展時,係文史哲社科區內,見到感興趣既書名,拎上手睇下書背既介紹文字,或者上網簡單睇下書評,就買咗返嚟
喺kobo group見到人有推薦以色列作者Etgar Keret, 主要寫短篇故事
好少睇依類書,一睇又真係幾過癮
啲故仔幽默帶點諷刺,短短地好易入口,放工攰但又想閱讀嘅幾適合
原來係咁,睇小說集好似唔錯,醒起以前都睇過本將啲短篇經典例如變形記呢啲再濃縮集成一本
The Bitcoin Standard: The Decentralized Alternative to Central Banking

睇左100頁左右
講貨幣定義 同 貨幣嘅歷史講得好好
Bitcoin 嘅部份反而未睇到
tuesday with morrie ?
有冇師兄睇過厚黑學, 諗住買本嚟睇
其實我都係得閒就睇無特登安排時間
所以睇書速度唔算快
新po已出

[書蟲]你最近睇緊咩書?9
https://lih.kg/2856039
推爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞