[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
新人
近排睇緊理想國
歡迎
最近睇咗起源同物聯網革命。

起源黎講覺得冇早幾集咁多關於符號嘅元素,冇咁有特色

物聯網革命黎講,作者思想極左,不過的確可以從另一個角度了解下對未來嘅一啲展望

另求經濟學嘅書推介
thx!!
Dickens 出名花巧
睇完水死,已家睇緊喧嘩與騷動
最近想學下正念
睇左半本headspace冥想正念手冊 同最高休息法
前者就真係教你要點做 後者用故事形式介紹正念同大腦既關係 同入門手法
我覺得最高休息法容易入口d 無咁抽象
2本書都有講同一個concept 最高休息法個elaboration易明d
有冇話經濟學 邊方面?
過去都有唔少書友推薦 經濟書
可以參考 書蟲索引
https://docs.google.com/document/d/1MS5DnH1bhSkPQrFa0BlyFA8nbH34ft0uOsjUqzhsWno/edit

入門書的話
早兩個po有人推薦「史丹福給你最好懂的經濟學」系列
請問有無啲輕鬆非小說類嘅書
返工返到攰想睇啲唔使用腦睇嘅書
一陣睇下

主要想睇下唔同嘅經濟思想/ 主義。例如啱啱睇嘅物聯網革命就主張用共享經濟取代資本主義;之前睇激進市場作者都提出咗幾個變化好大嘅政策。

本身都有少少econ 底,應該唔使入門級了
傳記/自傳
Educated - Tara Westover
惡血,鯨吞億萬嗰類?
後面嗰本就咁睇簡介都覺得好痴線
明明都常睇新聞但點解對依兩個人無印象
呢兩本好似都幾有趣
唔該把打
有冇人睇 Freedom How we lose it and how we fight back?
幾好!我永遠都唔明mindfulness睇咗少少最高休息法嘅簡介
啱啱睇完銀河鐵道之夜

睇完都唔係好get到佢想表達d咩,上網睇人分析講返先get到

點先可以增強自己嘅鑑賞力同分析文本嘅能力,唔洗下下上網睇人講都可以自己理解到
我覺得係同你的記憶力及理解能力,當你睇完一本書後有冇能力將睇過的內容及知識成功輸出,你可能會問,無論你溫書考書或睇課外書,當然唔想果頭睇完果頭又唔記得本書講咩,應該盡最大力去將所有野塞入去輸入去個腦,關輸出咩事?好多人都有類似經歷,就係睇本書的過程,總覺得係咩都入哂腦,但過冇幾耐,啲野已唔記得哂,打個比喻,有個三層高的櫃,第一層係放書本,第二層文具,第三層報紙,但如果你個人好冇條理,隨機咁擺啲物件入櫃,報紙一時放第二層,一時又第三,成個櫃亂哂,你咁樣係一定好難盡快搵件物件出黎,個櫃的容量冇變,一樣裝咁多野,但失去咗櫃的作用
呢個動作就同我以上講輸出模式有關
有一個建議,當你睇一本書時,嘗試吓睇完一課或一小節後(根據你的能力或喜好),立即放埋一邊唔好再睇,用紙筆去寫出剛才書的內容,用自己語言寫出黎,記到幾多寫幾多,寫內容或自己感想,你試過後,就會發覺唔係想像中咁易,明明幾分鐘前睇過,好似好有印象,但點解會默唔番出黎?所以我見過YouTube有人講點解上lecture或睇一本書,忌一路睇一路抄筆記,因為呢個唔係輸出過程,只係用眼睛望完,然後指揮隻手寫出黎,完全冇經過大腦一個分析及輸出的過程,成個方法就係由被動的塞內容入腦,到自己主動過濾表達出黎,所以你見點解有啲人可以完整複述成件事過程,好似記憶力好好,其實每個人都係經歷同一件事,只不過唔係個個人有輸出黎個能力
好似講遠咗,你問的鑑賞能力可能都係要多睇多學,每人資質不同,所以以前中國一啲學問家,都係不斷睇書,抄書,寫書,又再睇再抄個循環,所謂鑑賞能力即係對比兩篇文章的好壞高低,只不過若果你睇第二個文章時,已唔記得咗第一篇,咁何來比較呢?
你係話個短篇定以銀河鐵道之夜為名嘅成本書?
如果係成本書,佢有d故事只係一個故事,都冇咩好深嘅寓意,有時睇嗰陣享受佢個故事就可,畢竟佢都係幻想風格
利申小薯,希望互相學習
我係講緊個短篇,成本書就未睇嗮

睇完之後好似get到少少野,但之後上網睇人寫分析先發現自己miss左好多野同埋原來篇野可以分析得咁深入覺得自己好廢
多謝巴打嘅分享

覺得你講得好好,有時我真係睇完本野之後都諗返都會好多野都唔記得

我平時用嘅方法係特登搵個fd去分享返本書嘅內容同我嘅感想,令自己有個方法去recall返個memory
無論學習定睇書,有時都會好似得個望字,無幾耐就無哂記憶,效率低又浪費時間
究竟係因為唔夠集中/潛意思無興趣記住嗰樣野/用錯方法?
巴打提到嘅輸出模式,令我諗起為咗改善情況mark低待睇嘅 - 最高學以致用法:讓學習發揮最大成果的輸出大全
網上評價普遍正面,有無巴絲打睇過可以分享下
有興趣就係第一步,特別係閱讀,因為同以前讀書被迫考試唔同,最緊要係發掘自己的好奇心
大家可能聽過,點樣知自己對一個科目是否認識,最好的方法就係教人,能夠清楚將問題解釋,用自己的語言去教人,就係我上面提及的輸出模式,你睇完一節書,然後嘗試默番出黎,唔記得就再睇,你唔會聽過係一個人完全明個concept但又唔識寫出黎
我以前曾經覺得睇書要快,因為好奇心大,好想快啲去下一本,但後來發覺,太快的時候,係冇時間和空間去思考本書的內容,變咗水過鴨背,睇完本書可能唔記得咗八成內容
對女Steve Jobs有啲印象
一出道嗰陣仲吹到佢上天

前排我仲喺到諗 點解呢個人好似消失咗咁
唔睇本書真係唔知原來成件事咁戲劇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞