[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
出左無耐買。 所以順行。

讀歷史。 係會不停番睇。 唔一定跟歷史的線性。
Thanks!
Lm
有冇人睇那不勒斯四部曲?

ps 只係睇左電視劇
Kobo有幾本免費書睇
有魯迅d散文 睇左幾篇都唔太明想表達d咩
次次睇完都要google下
lm
個人情況係拎住手機會好易分心開其他apps掃
用e-reader睇會專心啲,仲有比較護眼
螢幕大細,排版之類都會影響閱讀速度同心情
後悔遲買+1
有本書叫 大清留美幼童記
我未睇過本書,但聽過介紹,本書講晚清,洋務運動派好多幼童到美國學習,但因為晚清改革步伐停滯不前,好多人空有一身才學都無地發揮
kindle , KOBO 無用過唔比意見

換到第三部OAIAS都20年

書會買少左

更專心儲好書
2014年買kindle basic 5th gen到依家無後悔過
通常返放工搭車睇
清史
邊本?
佢啲文有時關尼采同存在主義事
因為魯迅佢有譯過尼采 亦深受其影響 而且順住呢個脈絡又提出中國要有精神界之戰士
希望幫到巴打你

我又潛返去讀第一批判同咆吼森林
咆哮山莊啊屌
係咁先
啱啱睇完愛在瘟疫蔓延時 都唔錯

不過最近忙到完全冇時間睇書
成個月先睇得一本書
睇返上年原來睇多幾乎成倍書
可能閱讀量真係同疫情成正比

今年都睇少咗
我覺得都正常呀
佢啲隱喻都有少少難明
呢個係咩嚟?
爲咗對眼可以睇更多書,買啦
[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(13)暨交流區
https://lih.kg/2791446
用page 計可能會再準少少,不過我都認同

Love in the time of Cholera ...係好睇呀,可惜呢本算係佢最後一本好睇既書
Goodreads.com
一個比人mark 低睇左咩書同寫書評既網
用pages計嘅話仲慘烈
上年有37000頁 今年到而家得16000頁

攞完獎都仲寫到好書已經好難得
而且佢嗰陣都差唔多60歲
新人 首先表白下樓主 書評寫得好好
呢度係咪冇新詩撚
呢排睇緊潘柏霖嘅不穿紅裙的男孩
唔想冒犯 但係有時真係好似分裝散文
同埋另外幾個台灣詩人
有冇人有睇可以討論下

題外話

外國明星睇既書👇 香港果d明星

What’s the last book you read?
The Wind-Up Bird Chronicle by Haruki Murakami was probably the last book I finished. Right now, I’m listening to All the Light We Cannot See. Oh my god, I love it! I was on a road trip and listening to music got really boring, so I downloaded the book on tape. It's amazing.

有冇人睇過the wind up bird chronicle同the light we cannot see, 好唔好睇

新詩早幾個po有巴絲分享過
陳繁齊《下雨的人》、青木原(何青)

我自己就比較少睇
pin你上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞