[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
佢有好多本 有冇邊本推薦
美麗新世界 (中譯)
好睇 搵緊英文版黎睇
邊方面嘅哲學先?
政治哲學?宗教類?定邏輯類?
lm 書評
政治
啱啱睇完一本好幾年前買落嘅書,非常精彩
Dark Matter 人生複本
作者叫Blake Crouch
懸疑sci-fi類小說,主題係講平行時空
Michael Sandel 有YouTube 又幾有趣又入門
盡信書不如無書
中文的話,可以睇周保松嘅《政治的道德》
英文的話,睇Jonanthan Wolff 嘅Introduction to Political Philosophy
剛剛買咗英文版
下一本睇佢
Michael sandel本justice同埋what money cant buy都幾啱layman
同埋政治哲學都有好多範
樓上講本introduction to political philosophy 會個個topic講少少
睇完可以再搵有興趣嘅topic睇落去
睇完被討厭的勇氣好有意思
同Po主一樣想講周保松嘅《政治的道德》同埋Jonathan Wolff嘅 Introduction to Political Philosophy
但想補充返少少,個人覺得Sandel本What Money Can't Buy係非常容易入口,但係偏向Ethics嘅方向多。全本書都係探討緊市場同道德嘅關係,所以如果想睇政治哲學嘅就未必好啱你。
反而Sandel嘅Justice就將好多大topic都好淺白咁帶你睇一次,例如效益主義 自由主義等等。呢本個人覺得同What Money Can't Buy都係好容易入口,同埋會符合你想搵嘅政治哲學多啲。
希望幫到你
睇緊槍炮鋼鐵同大分流。

相比之下槍砲嘅內容簡潔有力好多。

大分流包含好多資料,但有啲太detail,有時又有雜訊嘅感覺,又會攞埋啲軼事性證據黎講。到真係elaborate 自己論點嗰陣又會話「無法確保」、「資料不足」,「但都有理由相信我係啱嘅」。無論佢嘅睇法係啱定錯,都覺得佢啲資料豐富喺錯嘅地方。
冇睇過GG&S
只係知本野響學術界俾人屌到飛起
基本上個個都當佢偽科學咁看待
我見完再睇下其他人啲評論先
r/askhistorians 有對GGS一系列嘅詳細反駁睇完之後我就無動力睇GGS
https://www.reddit.com/r/AskHistorians/wiki/historians_views#wiki_historians.27_views_of_jared_diamond.27s_.22guns.2C_germs.2C_and_steel.22

其中我覺得最有力嘅批評,係話講美洲原住民點解畀歐洲人征服嗰個chapter,對史料嘅選取同處理有問題(eg取材偏頗,就好似講反送中淨係用環球時報做source噉)
假如係真的話都幾嚴重下
你睇GGS的話,不妨比對下係咪真係有呢個問題
lm你篇書評

https://www.reddit.com/r/badhistory/comments/2bv2yf/guns_germs_and_steel_chapter_3_collision_at/

I know people get mad when others criticize him for being “not an anthropologist” or “not a historian,” but this is exactly the kind of thing that historical or anthropological training teaches you not to do. Primary sources must be employed critically. You cannot assume that any informant is giving you an unbiased account. And in fact, it's probably a good idea to assume that the person writing a document about a historical event that they participated in is giving you a very biased account. The conquistador accounts of the Spanish conquest make it sound like the Spanish were super-human, and did everything by themselves with no outside assistance – defeating entire armies with a flick of their wrist. When you place this in the context of who the conquistadors were, what they were doing, and why they were writing the accounts, then you have to treat this with extreme skepticism. A historian would compare these biased accounts with other historical and archaeological sources, examine the history of their interpretation, and look at how contemporary readers of the accounts reacted to them. Historians have done these things, and concluded that the conquistadors were exaggerating to make themselves look better, and that the majority of the conquest depended on alliances forged with native groups who sought to use the Spanish to advance their own political agenda. Diamond did not do this, took the conquistadors at their word, and concluded that they were victorious through direct application of superior military force, without substantial native assistance.

睇返GGS個作者一開始問嗰條問題
「點解係歐洲殖民美非而唔係調轉」(A)
我相信呢條問題無論邊個人去處理都會好大問題,因為牽涉嘅因素太多,有人為因素都有環境地理嘅因素,同埋呢條問題係咪有得解都成問題,我諗個意義在於佢拋出咗問題,同埋嘗試用地理環境呢個比較新嘅approach去解釋,當然都引起好多討論

1)有啲人會擺focus落點解佢會問呢個問題,話佢種族主義,為殖民正名,呢點太過稻草人

2)reddit上有人答作者比較似係一個生物學家(佢好似係地理學家?),當人好似其他動物咁研究,嘗試build up一個model去解釋歐洲美洲嘅差異,當然佢唔否定人力因素(喺呢點上其實好多歷史學家已經唔buy,雖然史學家都會睇環境因素,但個重心都係放喺人度,你咁樣出篇類似「地理決定論」嘅嘢,難聽講句就係抹殺人為因素,雖然佢一再話自己唔係,但歷史學家覺得佢係,諗起兩個男人對罵張meme,而操作上都係「地理決定論」嘅approach)咁喺呢樣上兩邊冇可能傾得埋,亦係最大爭議

3)由於佢唔係歷史學家,引用史料上有好多問題,reddit啲人就話佢專揀有利自己論點嘅史料。同埋喺一啲歷史事件個處理都唔會好似歷史學家咁嚴謹。本書叫做「槍砲、鋼鐵、病毒」,其實就係想講 (B)(地理環境導致->歐洲人有「槍砲、鋼鐵、病毒」(唔好問點解係歐洲唔係亞洲先,呢個唔係本書嘅重點)->歐洲用「槍砲、鋼鐵、病毒」征服美洲)而佢講征服美洲嗰part時就講得有啲戲劇性,講到一有「槍砲、鋼鐵、病毒」就摧枯拉朽,一邊係人數佔優嘅美洲原住民VS有「槍砲、鋼鐵、病毒」但人數少嘅殖民者,結果係後者大勝,但真正嘅歷史當然冇咁「戲劇性」,你打贏人唔代表征服、唔代表人地唔會學習新嘢+反抗、更唔代表「槍砲、鋼鐵、病毒」會令殖民者有絕對優勢。同埋上面ching講引用史料問題應該都係喺度,他用嘅主要係征服者嘅個人史料,好明題打贏嗰個自然吹到自己好大,自然會令成個scene變得好「戲劇性」,咁當然未必完全違反史實,但差距一定好大,對於嚴謹治史嘅史學家而言係totally not acceptable,但你要明白本書個「賣點」就係喺呢個「戲劇性」度。我感覺上佢嘅史觀就好似平常人,舉個例,而家啲人普遍認為鴉片戰爭前嘅中國係科技落後,渣到出汁,所以俾人打到落花流水,我諗鴉片戰爭喺平常人心中個「戲劇性」應該不亞於西班牙征服美洲

4)好啦其實我想講(B)唔成立(其實好諷刺,B唔成立書名應該要改改,可以返去(A)呢個問題,客觀上睇美洲殖民係事實,但都係嗰句,好難解釋點解唔係調轉,好似你問工業革命點解唔係喺東亞發生,有啲先落結論再搵證據嘅感覺,如果個問法係點解歐洲會殖民人地、點解歐洲有工業革命,會make sense好多。
當佢上面錯哂,而家退一萬步講,(A)個問題可唔可以轉為「點解歐洲可以打得贏美洲」,歐亞大陸同美洲大陸之間嘅地理差異可否作有力解釋,而作者作為一個地理學家,我覺得佢有關地理環境對人嘅影響呢part又並非不可取,而佢講歐亞大陸同美洲大陸之間嘅地理差異呢part其實幾有料(希望佢唔好連本行嘢都錯啦暫時好似見唔到呢part批評?)。事實上,我係有啲buy環境決定論,但我唔覺得呢樣嘢可以用幾本書就解釋到,或者真係解釋到,但至少我喺本書見到呢個approach係覺得幾新穎,就算你唔buy佢啲point都好,都可以當佢係一本地理知識嘅書黎睇
// 但你要明白本書個「賣點」就係喺呢個「戲劇性」度。//

所以reddit嗰度都有回應呢點
就係話因爲Diamond描述嘅歷史版本同史實差太遠(可能係因爲追求戲劇性,可能因爲作者唔係歷史專業
所以甚至無必要分析佢畀嘅解釋,因爲佢嘗試解釋嘅嘢根本唔存在
https://www.reddit.com/r/AskHistorians/comments/6meq1k/a_detailed_rebuttalalternative_to_the_one_that/dk6htc0/
Diamond extrapolates causes for a conquest that didn’t happen. (Let’s not get into the teleological flaws of such histories.) In a world where conquistadors bested Aztecs with with guns and Spanish friars set up missions in communities devastated by plague, Diamond’s arguments would matter. But this is a world where Tlaxcalans bested Aztecs, and Spanish friars set up many failed missions before gaining a foothold and witnessing entirely disrupted populations fall to disease afterwards.
Thus, even if we validate with absolute certainty that the Eurasian continent gave its residents greater contact with domesticated animals, and that larger wild seed sizes were able to support larger urban populations, and that these in tandem gave Europeans a increased resistance to disease it wouldn't matter. History as Diamond describes it still would not have happened. It never did. The given effects did not happen, so we must question the validity of the causes.

// 「點解歐洲可以打得贏美洲」//

呢點我上個留言quote嘅回應都有解釋到
其中一個重要因素就係分而治之
雙方實力差距並唔係咁遠(原住民嘅戰術同武器都會自我提升
所以如果戰況唔係好似Diamond講到咁一面倒,噉仲需唔需要訴諸 環境決定論解釋呢
同埋「美洲少畜牧-->所以啲人缺乏傳染病抵抗力-->所以瘟疫死得人多」嗰個point都有駁到
https://www.reddit.com/r/AskHistorians/comments/417t1w/comment/cz0fjyj/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3
The first verifiable smallpox epidemic arrived on the heels of the indigenous slave trade. Rather than early catastrophic epidemics, the first smallpox pandemic spread from the southern Atlantic Coast to the Mississippi River in the late 1600s, nearly two centuries after contact. The conditions created by the slave trade (breakdown of protective territorial buffer zones, population displacement, overcrowding in fortified towns, malnutrition from limited hunting/gathering/farming range, chronic stress, etc.) then allowed for the spread of smallpox, and like the increased disease impact seen in stressed populations the world over, resulted in yet another source of increased mortality.

分而治之令到原住民衰落嘅情況,喺其他地方都有(例如毛利人

https://www.facebook.com/rainchamber123/posts/4057882857642346
簡單的講,其實隨著戰爭的深入,很多英國老牌的前線將領就發現了不對勁,因為毛利人的作戰方式進化了。起初,艦砲可以輕易的擊毀毛利人的堡壘Pa,但是毛利人很快就明白了,要承擔這種不對稱的攻擊,Pa要設在「低調」的位置,而不能設在傳統的天險。

而英國不只艦砲,當時帝國軍隊幾乎把所有1860年代能秀出來的新火力都用上了,最新的機槍、榴彈砲等等。而毛利人對付這種火力的作法極為驚人,便是在「新式堡壘」堆起壕溝跟掩體,其反應跟第一次世界大戰時歐洲各國將領的反應一樣。只不過因為毛利人沒有可以反制的火力,所以帝國軍隊沒有跟著堆而已。

結果是,優勢的火力並沒有辦法第一波擊沉毛利人,總督臉都丟光了,於是下令手下的軍隊「突擊」,要求一場閃電式的勝利。但要在北島狹長的森林突擊談何容易,後勤根本跟不上,而毛利人又常「化整為零」,廢棄剛建好的堡壘,引誘英軍突擊,從而伏擊後勤。
帝國軍隊也不是沒有想過成立菁英突擊小隊,深入敵營去抄掉毛利的村落。但執行起來極不可行。因為毛利人一旦開戰,是舉家老小都住到Pa裡的,整團人跟著動,打仗打起來,村落都跟著動了。派小隊深入森林,常一個影子都沒看到。

時日拖過數月,在 Te Kooti跟Titokowaru等部落首領的領導下,戰局僵持,紐西蘭財政惡化,帝國決定在1864-1865年陸續撤軍,Grey名義上還保留總督,但已接近被炒的邊緣。
奇怪的是,帝國撤軍後,北島的毛利部落反而轉入劣勢。這是紐西蘭戰爭的第二個謎團。James Belich研究後發現,隨著軍隊數量裁減到2000-2500人後,這些帝國軍隊主要是用來守備佔領下來的零星北島土地,並沒有餘力與北島諸部落對抗,但是在1865年開始,毛利部落節節敗退。

原因出自於總督府大量啟用與這些反抗者有世仇的其他毛利部落,這些「Loyalist」,被毛利人稱作Kupapa,這部落包括最大的毛利部落Nga puhi。當中Nga puhi的領袖Ropata Wahawaha早在1863年就「請纓」出戰,但「以毛利治毛利」的戰略,還是等到了帝國撤軍,在「不得不」之下才啟用。

於是乎,就跟清帝國將岸里社等社編組成不同的「屯」,紐西蘭總督府也將Kupapa們不同部落打散,以與部落不一致的軍團單位來編組他們跟訓練。原因有幾個。也跟清帝國將「叛產」交給岸里社一樣,紐西蘭總督府將「戰敗毛利人」的土地分配給Kuapap。一旦這些Kupapa與反抗的毛利人交手,毛利人原先的優勢就盡失了。

所以呢個可能係對西方殖民成功更有力嘅解釋都未定
「點解歐洲會殖民人地、點解歐洲有工業革命」呢兩個問題又好legit,所以成堆書汗牛充棟

上面講嘅《大分流》好似就係處理第二個問題
當然又會有唔同嘅意見
中文版嘅導讀序我有睇過,幾好,整理咗《大分流》出版之後唔同學者嘅立場同回應
https://drive.google.com/file/d/128j7qLHheu2FkKZcV9L5danSibt8FMaV/view
用kindle嘅巴絲會買書定上網down
寫《大分流》呢類書嘅學者多數都係史學家,相對上會回應到更多legit又specific嘅問題
同類書推薦 歐陽泰 嘅《火藥時代:為何中國衰弱而西方崛起?決定中西歷史的一千年》,入面有幾點幾正

1)一般認為中國火藥技術長時間落後西方好多,所以鴉片戰爭會輸得咁慘,但係拉長時間線睇,中西方嘅技術水平都相近,一直去到西方工業革命再加上中國方面鎖國+少戰爭(咁啱1800-1850時期大概乾隆之後嘅戰爭大幅減少,導致技術革新減少,唔打仗就唔洗升level),而中國喺鴉片戰爭後都有reaction去學返西方嘅技術(有啲反應係黎自地方而非中央,而且反應好快,英國人話打完第一場仗,第二次返黎已經見到地方政府嘗試copy),雖然有種種內部原因令個reaction catch up唔到西方(同時西方自己都有技術革新,自己進步時人地都進步),但唔係因為中方唔肯學
當然鴉片戰爭後洋務運動嘅失敗都有保守派嘅影響同埋執行上嘅問題

2)儒家思想限制科技發展,呢點相信都係lihkg最流行講法,而事實上作者都俾到大量「明代」例子(朱子學已經盛行),啲儒生一都會主動去學西方嘅嘢,e.g.佛郎機砲,仲寫詩去講佢,儒家係咪想像中咁封閉都係一個問題

《大分流》好似用經濟角度黎睇,又係另一個approach,未睇有冇人些牙
上面有巴打話資料太detail、唔想太快落結論、講嘢唔會講得太死,呢點應該係史學家嘅通病優點黎
識貨之人
如果想睇返中譯 我借比你
解憂百貨店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞