[書蟲]你最近睇緊咩書?8

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
Jordan Peterson - Beyond order; 12 more rules for life
你表妹睇唔睇英文書?呢本書我覺得任何都應睇吓
入面啲內容唔深奧,作者只係講一個人應該要具備咩心態去應對現今一個複雜的社會,回歸基本,我好喜歡入面佢提及到一個年輕人,廿歲未夠,但對人生好悲哀,冇希望喇,地球污染,氣候變化好嚴重個心好多埋怨,但人又唔讀書,唔正經搵份工收埋自己喺屋企半年,作者形容,呢啲人唔好講咁多大道理,你一口講到個地球好危險,人生冇希望,但就連踏出社會,去為自己同樣身處的地球,做少少事幫手,都唔去做,佢比社會入面啲左膠更冇用,人地起碼都遊行拉下橫額
作者認為現時年輕人係好容易變成咁樣,生活未算有大壓力,容易有激情,被煽動,接觸好多資訊,感覺好多野想做,但又覺得無能為力,呢本書係俾到讀者一個訊號,人生在社會有啲道理好淺白,但經歷在旋渦中好易迷失,呢本書係適合任何人去睇的
如果想睇康德既道德倫理學 有咩入門書推介
想睇 但仲有好多書未開見圖書館ebook有得借
有冇其他人睇左
係ar,四本加埋好長,打算唔買,圖書舘都有,冇咩人借好新淨
作者2016被《時代》為年度時代百大人物但好神秘,冇人知佢咩樣,係咩人

外國都好熱門,即使有電視劇但香港都唔紅
正義
我自己係門外漢 最近有關康德 睇過好鍾意既:

德勒茲 康德的批判哲學
佢講晒三大批判之間既關係
最後會睇佢得出結論
(我既理解下 可能誤解) 就算講純粹理性批判 當中既理性 其實都value-laden
而該價值 就係道德價值

個人覺得 德勒茲講得幾直白

不過如果你只係想detail地了解康既道德概念 咁呢本又唔同擊中目標
如果想睇康德既道德倫理學 有咩入門書推介
我自己係門外漢 最近有關康德 睇過好鍾意既:

德勒茲 康德的批判哲學
佢講晒三大批判之間既關係
最後會睇佢得出結論
(我既理解下 可能誤解) 就算講純粹理性批判 當中既理性 其實都value-laden
而該價值 就係道德價值

個人覺得 德勒茲講得幾直白

不過如果你只係想detail地了解康既道德概念 咁呢本又唔擊中目標
好書睇唔切,新書keep住出,好想睇得快啲
睇左了 Michael Sandel既其他都睇哂了 成功的反思真係令我非常深刻 改變左我好多以往既思維
我對理性都有興趣既 不過對道德倫理興趣大啲 康德嗰三大批判我驚自己睇唔明會亂咁理解 所以可能睇其他作者註解之前想搵啲入門啲講康德概論既書書下次留意下你呢本先 thankssss
我現家睇緊第一批判,佢講空間度係幾衝擊我,但我又諗唔到咩理由駁佢,我需要繼續讀落去
你睇緊佢原著?
,我其實想睇佢原文點拆休謨snooker問題
我諗咗好耐都拆唔掂,但我硬係覺得休謨係錯,但諗一諗自己究竟係咪dogmatic
我知kant會從十二範疇落手對付,但exactly係點我要睇落去先知
不過佢話Space does not represent any property of objects as things in themselve,我就開始覺得康德有啲唔妥,但自己唔鐘意未睇晒人哋篇文就砌人生豬肉,所以要慢慢理解佢講咩囉
Kent啲野出名難睇
無咁上下功力好難完全明白
但Kent喺西方哲學入邊極重要
佢嘅理論入邊我地係接觸唔到things in themselves
全部都係representation

利申:唔識,鳩噏
原來差唔多半個月前留名話睇,點解時間過得咁快
暫時睇咗20%左右, 個人幾鍾意
Ok嘅如果佢話空間係我pure intuition預設咗嘅pure form,所以我大腦其實預先會接收有空間嘅嘢呢點係ok、我接受,
但康德點確定things in themselves都係無空間嘅property,
佢好似忽略咗個可能性嘅空間可以同時係我大腦預設嘅,亦同時物自身都有,但我要睇佢再點elaborate落去
物自身有咩property我地無辦法知道
因為我地接觸嘅係表象
係世界呈現俾我地睇嘅野,而唔係物自身
時間同空間都係幫助我地理解世界嘅方法/條件
物自身係唔會有
你睇完話我知我啱唔啱
我都唔係好識,純粹亂講
我都唔知
因為既然唔知物自身,康德又何以肯定空間係唔存在物自身身上,當然我地一出世個感性逃不過時空呢點康德係啱我讚同,但唔代表空間事實上唔係物自身身上,可能有可能無呢,但佢直頭話冇
bookmarked
強烈推薦Allen W. Wood 嘅Kantian Ethics
近呢幾年睇過最過癮嘅書
唔夠喉嚨的話,仲有本升級版,叫Kant's Ethical Thought

Allen Wood嘅書都好正
(佢研究開十九世紀歐陸哲學,所以仲有書講黑格爾倫理學、費希特倫理學;佢有本介紹馬克思嘅書我都睇過,好正
Allen Wood嘅好處係文句流暢,每次去到啲概念難明位都會解釋清楚自己講乜,加上偶爾會流露自己對時事嘅睇法,真係好正

如果你係想詳細了解康德倫理學的話,呢兩本就好啱你
睇開ebook,最近買左本實體書,發現睇到好攰,唔知點算
見到Allen Wood四本中譯:

下面嗰兩本唔係Allen Wood寫
係喎 係Ellen Wood
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞