Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
我都係咁諗
而家仲未搵到同tqqq 負相關既etf
搵到又要驚黑天鵝
個市一年總有幾次機會入市
cash 係手蝕比inflation 可以有幾多
all in? 要忍受波動 要入教有鋼鐵意志就可以

心態調節好 沒問題
QYLD OR AGG
巴郡自己已經好diversity,佢留啲錢嚟回購仲好
但係我自己個portfolio無佢咁安全,就需要S&P 500 index fund嚟減少波幅
利申﹕唔識
上年3月
MINT:跌5%左右
NEAR跌12%

每年最多3.5%,兩隻10年都係得1年3.5%左右
大多數都係0.XX%-2%

跌一次,好似要好多年先recover到wor
我諗﹕可以最後變升,都係因為印錢

咁不如拎10%你想買上面2隻的cash,買VOO/QQQ,放1年
其他90%都係cash,會唔會差唔多
eg跌12%,你放10%的QQQ,係跌30%,但係放左10%cash
所以total 而言跌左3%身家,但係QQQ一年升20%=身家升2%
都係等於上面2隻,大約升2%左右
我仲有3份2 VTI 同 正股 算唔算大風險
正股係咩
aapl/msft/amd
換哂tqqq 掉埋VTI 買QYLD40% AGG 20% TQQQ 40%
唔可以一概而論
本金唔多、風險承受能力高就進取啲
Portfolio Visualizer 剛剛加左個功能
可以自定假設槓杆Ratio
試玩中,幾好玩

例如:
可以用黎實測下
QQQ 3倍槓 VS 全倉TQQQ
個Decay究境有幾明顯
出來個結果,原來都幾大分別
Both start from $10000, 2020/3/1

上圖: QQQ X 3 倍槓杆(200% leverage)

下圖:全倉TQQQ
我當係ib 槓到6.67倍qqq
長期維持3倍槓
升市就加倉 跌市就入錢 維持3倍
即使遇到N年一遇股災
有錢入到倉維持3倍就得
結論: 本多忠勝
btw, 你地個個都用 Portfolio Visualizer,得我鍾意用 Excel / Google Sheets
啲formula 自己寫出嚟先有感覺
我對槓桿水平嘅定義有啲特別
我成日覺得如果仲有閒錢可以補倉嘅話,即係槓桿水平無想像中咁高。

例如一開始本金係2萬現金,其中1萬擺喺銀行唔郁,剩低1萬入落券商戶口,然後再問券商借1萬。一般人會覺得咁樣係做緊2倍孖展。
但係我覺得如果銀行嗰1萬一直唔郁,出事先用嚟補孖展,咁同一開始入埋落券商戶口係無分別,我覺得真正槓桿水平只係1.5倍。

考慮mental health
broker call margin 大壓力好易會做錯決定
既然係咁 100%tqqq 算
tqqq annual return 夠我財自 唔貪心
QQQ個部份係咪應該未計最少每年1.59%既利息(IB)?
利息部分影響應該唔大
依幾日突然多咗好多TQQQ嘅討論
整合吓啲link,俾有興趣研究資產配置嘅巴打參考

首先有洪震南巴打嘅兩個post:
Post 1: https://lihkg.com/thread/2745569/page/1
Post 2: https://lihkg.com/thread/2747841/page/1

當然唔少得有教主全倉TQQQ巴打嘅post:
見唔少人成日想又買TQQQ又做對沖,點解唔買QQQ算數?
https://lih.kg/2748774

另外仲有其他巴打嘅post:
事實證明,研究股市曬尻氣,長遠TQQQ一定跑贏99%人
https://lih.kg/2743347
今日我都學到兩樣新嘢,同大家討論真係獲益良多
1. 用短期債券取代現金 (e.g. NEAR, MINT, SHV, SHY)
2. 用SPD取代VOO、用QQD取代QQQ

依兩個idea都好值得仔細研究
SPD 有咩特別
但係孖展倉有爆倉風險
如果預留現金應付保證金咁係咪應該將果筆錢撥落tqqq度比先公平
唔識用其他工具,返工有用開excel所以我都係用excel算
SPD基本上係跟S&P 500、QQD基本上係跟Nasdaq 100。同VOO、QQQ嘅分別在於用小部分資金去買put option去hedge黑天鵝事件。
喺好景嘅時候表現會略略差過VOO、QQQ,但係喺特大股災嘅時候就有防禦力,甚至有可能賺錢。

因為我個理想配置係維持一個 TQQQ : VOO : Cash嘅比例。TQQQ弱點就係特大股災 (e.g. 科網股爆破、金融海嘯)。
用SPD / QQD嚟取代VOO嘅話,好景嗰陣TQQQ可以贏大錢,特大股災嗰陣就算TQQQ輸95%,SPD / QQD嗰部分仲可以撐住。

不過我依個諗法好初步,畢竟我今日先第一次聽到依樣嘢。
其實我仲有多啲諗法同疑問嘅,不過唔寫咁多住,大家消化吓先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞