Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
債做多,但嚟緊加息周期唔怕債跌咩?
我反而覺得比起長期極低息,慢慢加息對債價唔算壞事
咁快跌完?仲未入夠。
都唔知驚咩
每月用致富月供,月頭出糧就入錢
調整就分注溝

想跌多啲比我溝多啲
有無人計到, 假設今次回調已經見底

咁TQQQ vs QQQ
UPRO vs SP500

個decay 係幾多
要等返家鄉嗰陣先計到
到時我會計
ok
想問下 , 我唔知有無記錯 , 之前係咪有計過 IB孖展買3倍QQQ 同直接買TQQQ既分別? 有既我返去追追舊POST
睇依個就應該明哂

買tqqq定3倍qqq
https://lih.kg/hzpsET
搵到了 , 麻煩晒可以SKIP呢個問題
THANKS~~~~
買TQQQ記住,升就追,跌就溝,出糧就入貨

止蝕係多餘,回調姐係特價

止賺都係多餘,高處未算高

最好供埋SOXL,心雄既就買埋call

乜春波動大,槓桿損耗乜乜柒柒理撚得佢,呢啲野唔係我地諗得明,有咩危機美國佬會搞掂,美帝緊張過你,信自己不如信美帝金融霸權

一早講撚左
我都覺
同upro實際好多時間都係同升同跌
根本對沖唔到
多謝巴打建議
實不相暪我念法係有+20% PA起碼玩5年然後收山轉返spy tlt

講真玩3X但又期望返7% PA就無謂
指數化投資
投資指數(S&P 500, Nasdaq 100)真係好多好處
1. 指數包括大部分世界上最出名、最優質嘅公司,令你睡得安穩。
2. 依堆大公司係唔少基金必備。基金唔買全世界最強嗰堆公司,唔通買啲無人識嘅新成立細公司咩?
3. Passive fund大行其道,每個月大量資金定期買入。
4. Nasdaq 100, S&P 500包括咁多公司夠哂分散,唔會集中哂喺同一個行業,啲公司本身業務又遍佈全球。夠分散就唔會輕易俾單一事件擊沉。
5. 回報唔失禮,絕大部分的主動型基金都跑唔贏指數
6. 自動汰弱留強,就算將來出現新公司擊敗現今嘅科技巨頭,新公司最終都很可能被納入指數
7. 經得起時間考驗。過去幾十年有無數嘅公司沒落,但係指數仍然長升長有。

用危險嘅方法玩安全嘅嘢
既然指數化投資咁勁,點解大多數人唔會咁做呢?

巴菲特都相當推崇指數化投資,佢多次建議其他人買跟蹤指數嘅指數基金(e.g. VOO),只要長揸50年就會變得富有。
Amazon創辦人Jeff Bezos曾經問過巴菲特:「既然你嘅方法咁簡單,點解其他人唔學你呢?」
巴菲特回答「Because no one wants to get rich slowly (因為無人想慢慢發達)」
其實好多散戶都知道指數基金勁,但係佢地唔想等到老咗先發達。
所以散戶寧願買啲無人識嘅細公司,博佢短時間內升幾倍,都唔肯買世界上最優質嘅公司,然後一年賺5%。
「買妖股回報高但勝算低,買優質公司回報低但勝算高」就係一般散戶面對嘅難題。

點樣解決依個問題呢?我諗到嘅答案就係「用危險嘅方法玩安全嘅嘢」。

用現金買指數,屬於「用安全嘅方法玩安全嘅嘢」。
用現金買妖股,屬於「用安全嘅方法玩危險嘅嘢」。
用槓桿買指數,屬於「用危險嘅方法玩安全嘅嘢」。

一般最安全嘅指數基金係指QQQ, VOO依種。巴菲特建議嘅係長揸VOO 50年。
但係我依種平民心急唔想get rich slowly,就用槓桿嚟買啲跟蹤指數嘅嘢。
槓桿嘅方法有好多,有孖展、leveraged ETF、期權、期貨
我衡量過之後覺得2-3倍槓桿嘅話leveraged ETF係最合適,即係跟蹤Nasdaq 100指數就QLD (2倍) TQQQ (3倍),跟蹤S&P 500指數就SSO (2倍) UPRO (3倍)。
孖展有斬倉嘅風險、期權期貨知識要求較高,操作上亦無leveraged ETF咁簡單。
如果再高啲槓桿就可以揀孖展期權期貨,不過槓桿水平越高,勝算都會越低。指數雖然勁,但係槓桿得太盡都會令你由贏變輸。
3倍槓桿已經足以令一般打工仔十幾廿年內get rich。如果你想一兩年內get rich?咁六合彩可能會更加合適。
其實你個概念好似有d錯喎
做porfolio 唔代表你sure win喎。
如果世上有sure win ,完全對沖既方法,果個方法既資產應該一早升左上天花板。

做60/40 portfolio既目的
好似係期望債既波動性比較少同債災機會同幅度都較低
慢一出現股災成下跌就即刻有錢去rebalance撈底
主力其實都係希望股既部份賺

如果股跌,其實都係expect成個portfolio 係會泄,但至少冇泄得咁勁,同埋永遠有餘錢撈底
老實講你都唔會預TQQQ long term 真係化零㗎啦
SNP500 只係serve 一個令你更有信心坐嘅功能
點樣做資產配置?
而家我個倉都係好亂,唔同嘢都有啲。
不過我依一刻心目中理想嘅做法係決定一個TQQQ : VOO : Cash嘅比例,例如TQQQ : VOO : Cash = 3 : 5 : 2。
比例可以自己再調節,窮嘅時候可以進取啲,加大啲TQQQ嘅比例。有錢之後就可以漸漸加大VOO嘅比例,但係Cash嘅比例可以唔洗專登增加。
然後每季rebalance去保持返依一個比例。
(雖然我唔想日後諗法會唔會變。)

唔買債係因為而家低息環境,覺得債價已經去到高位。就算買債我都會考慮TIP (通脹債券),因為而家指數入面科技股比重相當高,通脹上升對科技股不利,通脹債券抗跌能力會好過TLT同TMF。

留一定比例cash係因為始終有可能出現大型長期股災,又或者現實生活出現需要用錢嘅突發情況。
我明portfolio 嘅目的係雖然升都賺少但跌都跌少左
係大盤下跌果陣
即使6/4 同跌 都會相對於全倉upro輸少左
我係有啲太理想主義expect upro 同 TMF 係negatively correlated
同埋我係忽略左撈底rebalance 果點
我通常都係monthly rebalance 一次
或者我應該買啲vix?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞